Na slovíčko s eL: Jsme přejedení Instagramem?

neděle 14. července 2019


Ahojte,
toto téma pro mou názorovou rubriku mě vlastně napadlo náhodou. Všímám si toho sama na sobě a říkali mi to i nějací lidé v mém okolí a tak jsem se rozhodla, že to zkusím hodit i na blog. Už teď vidím, jak v tomto článku budu skákat z jedné myšlenky na druhou a jak ho budu sepisovat několik dní, protože budu pořád čekat, až se mi utřídí nějaké myšlenky, ke kterým se postupem času propracuji. Jo, článek nejspíš dopadl jako kopice náhodných myšlenek, ale stejně jsem jím snad dobře a srozumitelně vyjádřila, jak to vidím. A budu ráda, když v komentářích rozjedeme diskuzi!

Zhruba tak před rokem bych si nedokázala představit, že nebudu zvesela plánovat nový post a že třeba nepřidám fotku týden. Měla jsem veškerý posty naplánované a hodně jsem prožívala každý like, chtěla jsem mít co nejvíce followerů. Nezanedbávala jsem ani stories a snažila jsem se být tam každý den aktivní. Bože, teď zpětně nechápu, jak jsem to takto mohla vidět a jsem ráda, že jsem na to změnila názor! Nemohu říct, že bych teď Instagram nepoužívala, pořád jsem na něm denně a projíždím nové fotky a instastories. Každopádně moje aktivita docela poklesla a tak nějak jsem ten celý Instagram začala vnímat jinak. Nehroutím se, když týden nepřidám fotku. Když nemám náladu na postování, tak to prostě nedělám a klidně přijdu o pravidelnost přispívání. Na stories už také nejsem tolik aktivní. Hodně jsem i protřídila lidi, které sleduji a abych někoho začala sledovat, musí mě hodně zaujmout. A o pár takových lidech vám povím v jednom z následujících článků. Zkrátka mě Instagram už trochu omrzel a vrátila jsem se více zpět do reálného života. Jupí!



Kdy vlastně začal být Instagram místem dokonalostí a velkých výdělků? Do kdy nám vlastně sloužil pro pobavení a spojení se svými přáteli? Do kdy neměl žádné pravidla? A kdy ta svázanost lidi omrzí? 

Neříkám, že nemám ráda pěkné fotky. To rozhodně mám. Jen už mě nějak omrzela ta definice dokonale dokonalých instagramových fotek. Myslím tím načančané flatlaye. Radši se prostě podívám na nějakou momentku, ze které je cítit atmosféra, ve které byla focena. 

Svůj Instagram mám pořád jako deníček. Mám tam zaznamenáno plno věcí, které si chci připomínat, proto by odpovědí na otázku, jestli bych ho dokázala jen tak smazat, bylo ne. Když mám dny, kdy mám o zábavu postaráno, na Instagram si za celý den třeba nevzpomenu. Když naopak nemám do čeho píchnout, jsem tam pochopitelně víc. Nemám ale potřebu si nastavovat nějaké limity. Nemám  jednoduše pocit, že bych Instagramu věnovala nějak moc času. A to jsem dřív dělala, to se přiznám. Když už jsem tam nebyla, tak jsem pořád přemýšlela, jak vyfotit nové fotky, kde a tak. Fotím pořád ráda, ale ambice, abych každou fotku hned sdílela na Instagramu, už mě přešly. Instagram mě z části dost omrzel a jsem za to ráda, mám pocit, že dříve jsem tam trávila fakt hodně času.

Možná to je i dost tím, že vlastně úspěšné fotky jsou pořád dost stejné. Mají jasně daná pravidla, většinou jsou k nim i nějaké jasně dané popisky. Přece jen si nechceme na profilech vyvolávat zbytečné vlny hejtů. Některé fotky jsou jak přes kopírák jen s jinou osobou. Je těžké přijít s něčím úplně novým a všechno před se už tak nějak okoukalo. Lidé navštěvují instafriendly místa, aby se jimi mohli pochlubit na svých profilech. A zrovna tento odstavec nejlépe vysvětluje, proč už mě Instagram zas tolik nebaví.

Možná jsou všechny tyto mé pocity vyvolány i tím, že jsem se posledních pár měsíců dost soustředila na školu, abych dokončila bakaláře. Možná, až se zase víc dostanu do blogování, spadnu do Instagramu znovu, to nevím. Momentálně mám ale pocit, že už z celé té sociální sítě lidé nejsou tolik odvaření, jako dřív byli. Tedy alespoň ti normální "neinfluenceři".

Možná by bylo nejlepší se opět vrátit ke sledování svých přátel. Tedy, to dělám pořád, ale mám k nim plno influencerů. A upřímně, víc mě zajímá, co přidávají moji přátelé než influenceři.

Jak Instagram vidíte vy? Přijde vám, že je pořád na výši a nebo máte taky pocit, že už pomalu zase upadá?
To upadá neberte doslova, Instagram má neustále neuvěřitelnou sílu, jen už je ho asi moc a je čas ubrat. Nebo aspoň takto to vnímám já, třeba mi tento názor kompletně vyvrátíte. 

Na viděnou u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥

18 komentářů:

  1. Já jsem vždycky IG brala s jistou rezervou, ale i tak jsem na něm trávila poměrně dost času. Ale i já si všímám, že poslední dobou mě IG docela dost omrzel.. Taky mě ale víc baví sledování lidí, co skutečně znám než influencerů ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě na tom fakt něco bude :)
      Tak to je dobře, že sleduješ radši lidi, které doopravdy znáš :)
      Děkuji za názor ♥

      Vymazat
  2. Já už teď IG taky tolik neprožívám, občas přidám fotku nebo story, ale už mě ani moc nebaví sledovat fotky, musím zase protřídit koho sleduji :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To protřiď, je škoda trávit čas nad někým, kdo ti nic nedává :)

      Vymazat
  3. Ešte pred pár rokmi som Instagramom úplne žila, ale i moja aktivita sa akosi znížila. Hoci si stále dám záležať na tom, aké fotky pridávam (jednoducho mám soft spot pre dobre vyzerajúcu feed), už necítim potrebu dopredu plánovať kedy fotky zverejním, aký pri nich bude popis a podobne. Neviem, či je to tým, že by ma Instagram omrzel; skôr je to preto, že si viac uvedomujem to, aká veľká je priepasť medzi touto aplikáciou a reálnym životom ❤
    SIMPLY BERENICA // Facebook Page // READ ABOUT "ZERO WASTE MUST HAVES"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že sis to také začala uvědomovat a vybudovala si s Instagramem zdravější vztah :)
      Děkuji ♥

      Vymazat
  4. Já jsem na instagramu denně a trávím tam opravdu hodně času, ale více jako pozorovatel než aktivní uživatel. Fotky přidávám málokdy a je mi to jedno. Instagram si vedu pro sebe, kam dávám své vzpomínky, kouknu na fotku a hned si připomenu den nebo situaci, při které ta fotka vznikla. Za každou fotkou je nějaká vzpomínka, člověk nebo zážitek, takže je mi i jedno kolik lidí mě sleduje a kolik srdíček dostanu. Na instastories se mi podívá třeba 20 lidí a i to mi je jedno, protože to jsou hlavně lidi s kterými se znám osobně, o to mě to těší, že své zážitky zase předávám těm, které mám ráda a znám je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky to s těmi fotkami mám jako ty, vždycky si vzpomenu, jak se jaká fotka fotila :)
      A tak by se měl Instagram spíš vnímat, tak jak píšeš, to je super :)
      Děkuji ♥

      Vymazat
  5. Já bych se pod tvůj článek snad mohla podepsat. Mám to s instagramem téměř stejně. Dřív jsem přidávala každý den a bylo mi líto, že mi followeři nenaskakují. Dnes přidám jednu fotku za týden, klidně i 14 dní, ale hlavně protože se mi chce, ne protože mám pocit, že musím. Z 1000 lidí co jsem sledovala jsem účty promazala cca na 250 a i to je možná moc. Chci se sledovat lidi, co mě inspirují a motivují nebo mi něco dávají a ne na spolupráce, reklamy a přehlídky dokonale vystajlovaných lidí, jídla a míst. Těším se na článek o lidech, které ráda sleduješ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že z toho fenoménu má někdo úplně stejné pocity jako já! Děkuji ♥
      Článek jsem už napsala, jen ho asi nevydám hned teď, aby to tu nebylo celé jen o Instagramu :D

      Vymazat
  6. Instagram mám ráda pro jeho pestrost, možnost motivace a inspirace. Je důležité si umět vybrat koho sledujeme, zda nás opravdu motivuje nebo se naopak na profilem trápíme. Myslím si, že instagram začíná trochu upadat, protože je plný "influencerů", kteří se nám snaží něco říct až je toho najednou moc. Je fajn mít možnosti, které nám ig dává, ale miluji ty chvíle o víkendu, kdy mobil odkládám/nechávám doma a užívám si rodiny, milovaného, přírody a výletu. Takový "brain off" je podle mě důležitý. V dnešní době mě spíš na této sociální síti mrzí to, že místo svých blízkých vnímáme pouze tuto sociální sít, stejně jako třeba facebook. Vidím to ve svém okolí, jak se lidí přestávají vnímat, poslouchat. Ano, poslouchám tě, zatím co daný člověk kouká do mobilu mě tedy moc nepřesvědčuje o naslouchání, spíš mě to trápí, protože se ztrácí ten krásný kontakt mezi lidmi. Je to spíš pohled na všechny sociální sítě. Myslím si, že všechno by mělo být s mírou. Život utíká totiž moc rychle a vzpomínat na životy druhých jednou opravdu nechci a doufám, že k tomuto názoru dojdou jednou všichni. Taky doufám, aby to nebylo pozdě, až vám život proteče mezi prsty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se mi líbí tvůj postřeh o "poslouchám tě", zatímco někdo kouká do mobilu. Také si toho všímám a jakmile vidím, že člověk, se kterým jsem, vytáhne mobil, automaticky přestávám mluvit. To, že nemluvím, toho si většinou všimne, až když ten mobil zase zandá. Vždycky, když říkám něco, co je pro mě důležité, tak je mi to líto. Snažím se tohle ostatním nedělat :)
      Děkuji ♥

      Vymazat
  7. Dřív jsem na něm taky byla každou chvilku a snažila se denně přispívat. V mé závislosti mi hodně pomohlo poslat telefon 2x na reklamaci, takže jsem byla 2 měsíce bez něj. A teď, když ho už mám, si na něj málokdy vzpomenu. Jak sama píšeš, už se mi taky nelíbí, že u většiny lidí (známých, influencerů) jsou jenom samé produkty, propagace, banery... Už to nejsou ani "reálné" příspěvky. Super článek!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to věřím, že takové dva měsíce bez něj tě hodně vyléčí! :D
      Děkuju ♥

      Vymazat
  8. No... i když na instagramu trávím poměrně dost času (dle mého), pořád je to zlomek oproti mase lidí, co ho použíívají. Navíc jsem mu nikdy úplně neporozuměla :D. Jako jo, chápu princip jeho fungování i prakticky jak by se tam člověk měl chovat, aby uspěl, ale já to prostě nejsem schopná nějak vstřebat a aplikovat na vlastní užívání... Třeba to bude tím, že mě nebaví rozmýšlet, co tam kdy postnu a ani mě nebaví nějaké očividné insta settingy, které jsou prostě jen pro tu fotku. To si raději budu číst nebo dělat něco jiného a budu spokojenější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heh, taky se mi nikdy pořádně nepovedlo být tam nějak úspěšná :D největší nárůst followers jsem měla, když mě označil Jirka Král ve svých instastories, tehdy mi jich přibylo 100 a já tomu nemohla uvěřit! :D
      Jo, máš pravdu, čtení je o dost lepší aktivita :)

      Vymazat
  9. Uměle krásné fotky, které jsou jedna jak druhá mně taky nebaví. Nejvíc sleduju zajímavé lidi kvůli nim, ne úplně tak kvůli jejich fotkám. Sama mám dva účty, jeden osobní, na který už jsem dlouho nic nepřidala a pak jeden k podpoře blogu, ale do nějakého influencera mám dost daleko a upřímně mně to ani neláká, nechci být taková ta chodící reklama, co udělá co se jí řekne, jenom aby dostala něco zadarmo... Bohužel dnes má člověk pocit, že čím víc má followerů, tím je hodnotnější a když jich má málo, je nikdo, proto "celebrity" si ochotné si je i kupovat, jenom aby nevypadali jako nuly. Což je fakt smutný, protože v realitě to přece tak není. Hezky na něco podobného reaguje jedna z epizod Black Mirror :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Black Mirror jsem neviděla. Jo, čím víc followerů, tím větší hvězda! Ale v životě se úspěch neměří followerama na Ig.

      Vymazat

Děkuji za komentáře <3