Nejkrásnější místa můžeme mít hned vedle baráku

středa 17. července 2019


Ahojte,
jste ten typ člověka, který si vždycky myslel, že ty nejkrásnější místa můžete najít jen za hranicemi České republiky? Já už z toho naštěstí vyrostla, ale přesně taková jsem byla. Jediným mým štěstím bylo, že bydlíme relativně blízko hranic a stačilo přejet na německou stranu Šumavy a najednou se mi ta Šumava děsně líbila. No, směji se teď sama sobě. A proto jsem se rozhodla napsat článek o tom, jak jsem našla jedno nádherné místo jen dva kilometry od domu. Kdybych tohle řekla patnáctileté Lence, vysmála by se mi do ksichtu a řekla, že to se nikdy nestane. 


Když jsem byla malá, vzpomínám si, že nás sem vzal táta. Od té doby jsem se to pokoušela kolikrát najít, ale má orientace v lese je jedno velké špatné, dost často se v nich ztrácím a to mohu být i pár kroků od baráku. Vždycky jsem vyšla úplně někde jinde a cestu jsem si samozřejmě nepamatovala. Po pár pokusech jsem hledání vzdala. Ano, mohla jsem se zeptat táty, ale bála jsem se vyjádřit, že se mi tu i něco líbí. Patnáctiletá Lenka by něco takového nikdy nepřiznala!


Postupem času jsem na skálu nadobro zapomněla. Až nedávno jsem šla s mamkou na procházku a blížily jsme se do míst, do kterých jsem při hledání skály vždycky ještě zvládla dojít. Zmínila jsem se o tom. Že si pamatuji, že tu někde je, ale že ji nemohu najít. Mamka řekla, že ta je někde tady napravo. A víte kam jsem vždycky zahnula já při hledání? Doleva. Nikdy mě nenapadlo jít na tu druhou stranu. Samozřejmě se na druhé straně už tak lehce přehlédnout nedala a našly jsme ji.


A ještě lepší je, že leží přímo na turistické trase a myslím, že je i oblíbená. Kousek před ní je ohniště, někdy si tam třeba i něco opeču! Jo a co mě rozesměje pokaždé, když tam jdu, tak je obal od kondomu. Skála asi pamatuje víc, než bych čekala. Vždy se na něj tak kouknu, zasměji se a řeknu si, že bych ho už měla uklidit aspoň já, když ta dvojice to neudělala. Jenže pak mi dojde, že až tam půjdu příště, tak už by mě nemělo co rozesmát. No, ale stejně by tam neměl být!


Londýnský novinář Gilbert Keith Chesterton napsal sbírku povídek, kterou nazval "Ohromné maličkosti". Jedna z povídek je o pánovi, bohužel už si nepamatuji jeho jméno, to ale k pointě není důležité, který si zrovna balí na dlouhou cestu, když k němu přijde jeho přítel a začne se vyptávat na to, proč cestuje. Pán odpovídá, že ho nezajímá Paříž ani Německo, že prostě vždycky odjíždí na tak dlouhou dobu, aby se do své domoviny mohl vrátit jako cizí člověk a vidět ji z nových úhlů a najít věci, kterých by si nevšiml, kdyby nikdy nevycestoval. Zkuste si tuto povídku najít a přečíst si ji. Není dlouhá, víceméně v ní není nic moc navíc než to, co jsem vám tu zkráceně popsala. Je to ale napsané o dost lépe, co si budem. Přečtěte si ji a zamyslete se nad tím. No není v ní jedna velká pravda?


Tak a to by bylo pro dnes ode mě vše. Jednou se na toto místo musím vydat i s foťákem a pořádně ho nafotit. A o dost lépe než tyto fotky, které jsem vykouzlila na mobilu. Ale stejně je s vámi musím sdílet.

Máte taky nějaké takovéto místo? Znáte Ohromné maličkosti?


Na viděnou u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥

24 komentářů:

  1. To tak bývá, že ty nejkrásnější místa máme přímo před nosem :))

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak nám občas trvá dlouho, než si je najdem a než na to přijdem, co? :)

      Vymazat
  2. Přesně tak, máme ve městě řeku a když jdu kilometr do lesa, tak kolem řeky je nádherná procházka :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  3. Je pravda, že u nás je mnoho hezkých míst a kolikrát se nemusí jet ani přes celou republiku :-) my máme třeba Mohelenskou hadcovou step, tam se ráda vracím :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto s tebou souhlasím, lidé se ženou na zahraniční dovolené a přitom ani neví, jaké krásy vedle sebe mají. Letos jsem si to sama potvrdila dvojnásob! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, přeji plno dalších výletů po Česku :)

      Vymazat
  5. Súhlasím, že mnohokrát si práve takéto krásne miesto v našej blízkosti ani len nevšimneme... prípadne o nich vieme ale necením si ich tak, akoby sme asi mali. Tiež som ako mladšia furt chcela cestovať len do zahraničia až pokým som si neuvedomila, že aj doma na Slovensku máme neskutočne veľa krásnych miest. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Česko je krásné a to hned na několika místech :) stačí chtít, sednout do auta a za pár hodin je člověk okouzlen aniž by zajel za hranice :) já začala krásná místa naší republiky objevovat hlavně od té doby, co studuju na jižní Moravě, která je sama o sobě krásná.

    Na Šumavě jsem popravdě nikdy nebyla, což je pěkný hřích a měla bych s ním něco dělat! :D

    Kondom na skále je super point :D :D doufejme, že pomohl a nebude nějaký špunt zplozen na skále v lese :D :D

    https://taukecana.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jižní Morava je fakt super ♥

      Rozhodně se sem zajeď podívat, stojí to za to :)

      Třeba by tam pak to dítě přivedli a ono mělo radost, že vzniklo na tak hezkým místě :D

      Vymazat
  7. Krása, hneď by som šla na nejakú prechádzku do lesa. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  8. Podobně krásné místo mám opravdu jen pár metrů od baráku. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Na malém městě, kde jsem vyrůstala, znám takových míst spoustu - moje dětství je přesně spjato s podobnými vzpomínkami. Je pravda, že já celkově mám ráda české lesy a v každém se dá najít mnoho zajímavého. Stačí se dívat očima kolem sebe, ať už ve městě nebo v přírodě, a člověk si uvědomí kolik krásného toho kolem něj je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Člověk prostě musí mít oči otevřené a když bude něco krásného chtít vidět, tak to uvidí. :)

      Vymazat
  10. Já mám ráda místa okolo svého bydliště. Je tu plno hezkých cest a míst, kam jsem často třeba i chodila, když jsem neměla úplně dobrou náladu a měla jsem plnou hlavu starostí. V každém ročním období mají ty místa svá kouzla :) Já jsem zastáncem toho, proč jezdit daleko na dovolené, když v Česku máme tak krásnou přírodu a místa a plno zajímavých památek :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tenhle článek na mě působí strašně nostalgicky :) Já vyrůstala poblíž lesa, ale nějaký ten pátek žiju v betonové džungli jménem Frankfurt. Líbí se mi tu ale les občas chybí :)

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem při jeho psaní měla docela silnou nostalgii!
      To věřím, tak to chce občas do lesa vyrazit, nebude to úplně často jako dřív, ale aspoň něco :)

      Vymazat
  12. Ohromné maličkosti neznám, ale příběh má super pointu. To mě se vždycky líbilo i v čr. Nepotřebuju e štěstí trávit čas pořád v cizině. I naše zemička nám má co nabídnout :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si to rozhodně přečti! :)
      Jo, to má, já na to ale musela přijít časem :)

      Vymazat

Děkuji za komentáře <3