Jak úspěšně splnit maturitní zkoušku?

středa 16. prosince 2015

Ahojte,

dnes jsem přemýšlela, jaký článek by se Vám mohl líbit. Rozhodla jsem se, že je správný čas na to, začít rozdávat rady k maturitě. Podělím se tedy o to, co pomohlo mne.

Sežeňte si materiály na učení
Jestliže máte dost času, zpracujte si všechny otázky k maturitě sami. Je to nejlepší, nejlépe se Vám z toho bude učit, když to budete mít sepsané svými slovy a svým písmem. Když to tedy nepíšete na počítači. Maturitní otázky si zpracujte co nejdříve, abyste si je mohli o svaťáku už jenom číst. Jestliže na zpracovávání není čas, sežeňte si už vypracované otázky od někoho. Není to sice nejlepší volba, ale na druhou stranu ani nejhorší. Přijde mi to lepší než učení se to přímo z učebnice. V té se budete zabývat detaily, které ani při maturitě nestihnete říct a budete toho mít moc na učení.

Začněte s přípravami včas
Protože není nic horšího než pocit, že nestíháte a že se to nikdy v životě nemůžete naučit. Jestli se si děláte otázky sami, není od věci začít už v září. Taky platí, že čím dříve se to začnete učit, tím lépe. Jasný, část do maturity zapomenete, ale od toho je přece svaťák, abyste si vše znovu zopakovali a připomněli. Všechny knížky taky začněte číst včas. (A doporučuji se je přečíst, ne že by se to bez čtení nedalo zvládnout, ale z toho důvodu, že když si to přečtete, budete se cítit lépe.) Já jsem se čtením začínala po Vánocích a poslední knížku jsem dočetla víkend před svaťákem, takže mi to přijde jako ideální doba pro čtení.

Rozvrhněte si učení
Udělejte si dvě tabulky. Napište si do nich data. Do jedné z nich si napište plány učení se a do druhé si zapisujte, co jste doopravdy udělali. Pak porovnejte obě tabulky a když budete spokojeni, odměňte se. V plánovací tabulce si udělejte nějaké volné dny, které potom věnujete dohánění toho, co jste nestihli. A jestli si to můžete dovolit, tak i volné dny, při kterých se nebudete nic učit a budete jenom relaxovat. V tabulce plnění úkolů uvidíte, jak zle to vypadá, když přes den, kdy máte něco naplánováno, neuděláte nic. Nakreslete si tam smutného smajlíka, aby to udělalo alespoň nějaký vliv na svědomí.

Hlavně neprokrastinujte!
Z vlastní zkušenosti Vám mohu říct, že na učení k maturitě není nejhorší to, kolik toho je, ale ten pocit, že to nestíháte. Pak plno věcí jen tak odbudete a budete si to následně při svaťáku vyčítat. Vím, že to určitě slyšíte pořád a všude, ale nejlepší způsob, jak se naučit na maturitu a ještě se jí nebát je dělat vše včas. Učit se průběžně a na svaťák už si nechat jenom opakování, popřípadě doučení se věcí, které jste zapomněli.

Soustřeďte se jen na učení
Když už se rozhodnete si sednout k učení, nerozptylujte se mobilem a nebo počítačem. Maturitu máte za život jenom jednou a veškeré jiné věci počkají. Budete na ně mít plno času po prázdninách, které jsou pak fakt hodně dlouhé. A to, že si máte najít svůj styl učení snad už ani říkat nemusím.

Nechte se vyzkoušet
Ano, je to ten nejjednodušší způsob jak zjistit, zda Vám daná látka jde. Já jsem se tedy nenechala od nikoho zkoušet, ale vyrobila jsem si papírky s čísly otázek a vždy jsem si losovala. Koukla jsem se jaká je maturitní otázka, kterou jsem si vylosovala a snažila jsem se říct si sama pro sebe nejdůležitější body, které v ní jsou. Když jsem viděla, že nevím vůbec o čem mluvit, prošla jsem si danou otázku znovu a zkusila si to znovu předříkat. 


Mezi učením se rozptylujte
I toto je důležitý bod. Kvalitní učení není to, kdy celý den nad něčím sedíte a snažíte se to naučit. Je nejlepší si dávat pravidelné přestávky, kouknout třeba na jeden díl seriálu nebo se jít ven projít. Nebo klidně i zaběhat. 

Den před svou maturitou se už nic neučte! A ani v den své maturity.
Udělejte si pohodový den. Pusťte si filmy, jděte s někým ven nebo se celý den válejte a nic nedělejte. Cokoliv kromě učení. Akorát byste si všechno popletli a udělali si v tom bordel a pak byste byli ještě více nervózní, než určitě jste. Pokuste se se na to pořádně vyspat. Ráno se nasnídejte a jděte na to s úsměvem!

Mluvte, mluvte a usmívejte se
Když budete pořád mluvit k věci a alespoň něco správně, nemůže se stát, že by Vám to nedali. Škola sama o sobě chce mít určitě dobré procento. Nesmí se tedy stát, že si sednete před komisi a budete zarytě mlčet ať zazní jakákoliv otázka. Když se na ně občas usmějete, máte taky plusové body. Víte o sobě, že neumíte mluvit spisovně a že Vám to zhorší výsledek maturity z češtiny, kde se hodnotí i spisovná mluva? Toto byl i můj případ. Sice jsem nemluvila spisovně, ale zase jsem se snažila mluvit pořád a na spisovnost se nějak nesoustředit. Protože když se na to budete moc soustředit, bude trvat dlouho, než ze sebe něco vypotíte a v komisi to bude dělat dojem, že toho moc neumíte a můžou Vám i skákat do řeči.

To je ode mne k tomuto tématu asi vše. Kdybych si ještě na něco vzpomněla, tak to sem dopíši. No, určitě si kladete otázku, jak jsem se na maturitu učila já. Četla jsem fakt poctivě, ale to ostatní pokulhávalo. Plno věcí jsem se učila až narychlo při svaťáku a cennost a pravdivost všech těchto rad mi pořádně došla až v den maturity. Proto Vám je předávám dál a jestli chcete být v den maturity fakt v klidu, tak se jich držte. A ještě na závěr bych řekla, že to fakt není tak zlý, jak Vás celý čtvrťák všichni určitě straší. Až odmaturujete, budete si říkat, jaká to byla hračka oproti těm všem výhrůžkám učitelů. A já Vám budu držet palce, ať maturitu úspěšně složíte.

A kdybyste vy měli ohledně maturity jakýkoliv dotaz, klidně se ptejte. Buďto tady do komentářů a nebo na asku. 

Vaše eL. 

21 komentářů:

  1. Tak konečně jsem navštívila tvůj nový blog. :)) Co koukám, tak tento článek je vážně povedený a pro budoucí maturanty užitečný. :) Joo, prokrastinace, to je můj největší problém!!! A stres!! A totální 'vokna'. Ach jooo. :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tím taky moc neřídila no, takže jsem pravdu v těchto radách poznala až když jsem seděla na místě činu :D vokna jsem ale naštěstí neměla, to co v tý hlavě bylo, to vyplulo a co tam nebylo, to tam hold nebylo :D

      Vymazat
    2. Velmi povedený článek :) já už to mám na štěstí za sebou, ale tohle se maturtantům určitě bude hodit, protože před maturitou jsem taky strávila spoustu času hledáním článku jak se učit na maturitu, co dělat anedělat :)

      Vymazat
  2. No to sú naozaj dobré rady :) Ja som sa ešte nezačala učiť, no chcela by som tento mesiac naozaj aspoň začať. Rozhodne sa budem snažiť vkuse rozprávať, to nám radili aj v škole. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, musím souhlasit. Mě čeká maturita za rok a už teď při čtení mě šimralo v žaludku. Měla bych si ten článek vytisknout a rok na něj koukat. :-D Abych to pak všechno dodržovala.

    Inamorata
    inamorata.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě můžu říct to, že jsem o maturitě zatím jen četla několik článků - čeká mě to až za rok. Každopádně se mi tvé rady líbí - hlavně ta tabulka a samostatně zpracované otázky. Článek si ukládám do záložek. Díky. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je veľmi pekný príspevok. Podľa mňa je najpodstatnejšia časť sa hlavne začať učiť ale bez materiálov by to určite nešlo

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju vianočnú GIVEAWAY o kozmetiku, šperky ale aj knihy

    OdpovědětVymazat
  6. Hahaha tak teď jsem se pobavila - sama jsem splnila tak možná bod - mezi učením se rozptylujte :D
    Ale máš pravdu a jestli tvoje rady někdo bude následovat, tak to zvládne levou zadní... když jsem to udělala i já :)

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný článek z vlastní zkušenosti. O to je cennější. Tvé rady jsou věcné, správné a logické. Já jsem největší nepřítel prokrastinace a mám pro to krásný český výraz: Lenost a nezodpovědnost.
    Moc hezky jsi to sestavila. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  8. Výborný článek a správné, logické rady. Jsou z vlastní zkušenosti, o to jsou cennější.
    Já jsem velký nepřítel prokrastinace a mám proto krásný český výraz: Lenost a nezodpovědnost.
    Moc hezky jsi to sestavila. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý a zajímavý článek :)
    Já mám do maturity ještě daleko, ale alespoň už vím, jak se mám učit. To není nikdy na škodu. :)

    lifeis-beautiful.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  10. A pak zjistíte ve finále, jaká to byla fraška .-)

    OdpovědětVymazat
  11. Super článok. Mne by ani učenie a ani úsmev nepomohli pi maturovaní. Mali sme totiž hnusnú profesorku ktorá povedala, že nikto neprepadne ale nebude mat ani lepšiu ako 3. Takže sme mali všetci 3 a 4 :/Vzájomné sledovanie blogov? Daj mi vedieť :)

    OdpovědětVymazat
  12. Achjo, už mě to vystresovalo! Já mám sice maturitu za nějakou chvilku, ale vidím, jak kolem tím očíslováním a losování na zkoušení naprosto souhlasím. Dělám si to i s normálním učením a nechám se zkoušet, jinak to totiž vůbec neumím. Úžasné rady!:)

    OdpovědětVymazat
  13. Stejně už teď vím, že se budu učit až mi bude hořet za prdelí. Většinu knih už mám přečtenou, takže ty řešit nemusím. A celkově můžu říct, že ústních se nebojím tolik, jako těch didaktických. Vážně jsem zvědavá, co si na nás vymyslí -_-

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  14. Jelikož letos maturuju, tak tohle se mi celkem hodí. Víc jak polovinu knížek mám naštěstí přečteno, zápisky mám svoje do většiny předmětů, hlavně udělat si musím udělat ještě rozbory knížek a další, ale zrovna to učení a plánování, to mi docela ještě jde.. Líbí se mi ten nápad si doma losovat otázku a přeříkat si jí - toho se nejvíc bojím, že budu muset u maturity sama v kuse mluvit a že zapomenu, co v tý otázce vůbec bylo, ale tohle je super nápad :)

    OdpovědětVymazat
  15. Letos maturuju, takže parádní rady. jsem neuvěřitelně ráda, že jsem se celé 4 roky na střední učila, takže víc než 50% umím z minulých let. Upřímně lituji těch, kteří se neučili :) Je to o mnoho práce méně.
    Sleduju, doufám, že se dovím nějaké tvé další rady:))

    VeeVeronicablogspot.com

    OdpovědětVymazat
  16. Je to nějaká doba, co jsem maturovala, ale byl to děs :-D Já naštěstí uměla hodně věcí okecat a na další mi stačila logika. Udělala jsem si sama pro sebe takový systém - vyřadit otázky, které umím alespoň z části a nebo je umím okecat. A začala jsem se učit ty, které jsem se šprtat musela (historie filozofie, různé metody psychologie a slavní psychologové, filozofové a matematici)...naštěstí jsem to zvládla.

    A jak píšeš - opravdu to chce pauzu mezi učením :-)

    Inka Lifestyle Blog

    Ráda bych Tebe a Tvé čtenářky pozvala na soutěž o volné vstupenky na jarní veletrh krásy Interbeauty Prague 2017 ->
    Soutěž o volné vstupenky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3