Takoví typičtí Češi na dovolené...

čtvrtek 3. března 2016


Ahojte,
všimla jsem si, že se Vám celkem líbil článek o zvycích lidí z autobusu. Na svém předešlém blogu jsem sepsala článek podobného typu a to o typický český rodinný dovolený. Vím, že už byl jednou vydaný, ale myslím si, že Vás pobaví, proto ho trochu poupravím a dám ho i sem.
Inspirace pro tento článek jsem nasbírala inspiraci na dovolené a taky ve svých vzpomínkách na své rodinné dovolené. Už minulý rok jsme s přítelem pozorovali typičnost těchto dovolených a tentokrát jsme byli na místě, kde skoro nikdo jiný nebyl, takže námět na článek byl vymyšlen hned. Jen to prosím berte s rezervou, možná někdy budu zveličovat. Nemám za cíl, aby se to někoho dotklo, spíš to píšu tak nějak pro pobavení. :)

Cesta na dovolenou

Cestou v noci v autobuse bude zima a tak se musí děti pořádně obléknout. No a aby nemohly nic říkat, musí se rodiče taky pořádně obléci. V autobuse je jim pak sice fajn, ale jakmile se dojede na místo, můžete si být jistí, že umřou horkem. Takže už se jenom hledá oblečení a místo, kde by se děťátka mohla převléknout, dokud nedostanete pokoj. Pak klasická kapitolka sama pro sebe - řízky. Hned po chvíli cesty nastává čas na pořádnou svačinku a co jiného čekat než řízky s chlebem. (Ty jsou i na první den na dovolené, není-li zařízeno all inclusive).
Pokud letíte letadlem na noc, tak samozřejmě pořádně navléct. Co na tom, že na místě může být i v noci nějakých 25 stupňů.

Příchod na pokoj

Otec a děti okamžitě padají mrtví po cestě a čekání. Matka se pouští do vybalování. Když se otec a děti vzpamatují, matka už má vybalování hotové a nastává čas pro nafocení celého pokoje - a hlavně záchodu. (aspoň v naší rodině se vždycky fotil záchod na každé dovolené) A jakmile se vybalí, musí se na pláž - zaplatili jsme si to, tak tam budeme co nejvíce.

Večeře - švédské stoly
Foťák se samozřejmě bere i na večeře a jsou-li švédské stoly, musí se vše nafotit. Pak si od každého naberete něco, abyste toho ochutnali co nejvíce. Samozřejmě se toho sní co nejvíc, přece jsme si to zaplatili. Večeře je taky dost časté místo na plánování dalšího dne. No ale co se dá změnit na válení se na pláži celý den?

Výlety

Toto asi neplatí u všech, ale u nás to tak bylo vždycky. A podle některých výrazů na tvářích našich krajanů v Chorvatsku to u nich bylo naprosto stejné.
Matku už nějak nebaví se jenom válet na pláži a touží po tom něco poznat. Tak začne přemlouvat otce, aby se vyjelo na nějaký výlet. Tomu se ale moc nechce, nejradši by se válel celý den zase na pláži. Děti taky na nějaké dlouhé chození nejsou, nejradši by se celý den koupali v moři. Po chvíli ho samozřejmě přemluví, dětem se slíbí, že se tam taky budou moci koupat. No a vyrazí se na jeden výlet, na kterém se otec tváří, že ho to nezajímá a děti vyhledávají vodu. A jdou naštvané, když žádnou nenajdou. A vztekají se. A matka je musí uklidňovat. A je z toho scéna.

Vstávání

Vstává se samozřejmě co nejdříve, vždyť jsou snídaně už od sedmi. "Čím dřív na pláži tím déle na pláži." Děti ale chtějí spát a muži se taky moc nechce. A tak se na snídani stejně dorazí až někdy kolem osmé. Až. Mezitím taháním ostatních členů rodiny z postele stihne matka dojít zabrat místa na pláži ručníky. 

Snídaně
Všichni jsou rozespalí, protože je vytáhli z postele brzo. Tudíž nějak nechtějí jíst. Ale rodiče se hecnou a pořádně se nají. No a na děti se pak křičí, aby se pořádně najedli, že dříve než na obědě nic nedostanou. A že na oběd se jen tak nebude. Takže se jim nanosí plno jídla, které stejně nesní, protože děti. Když je do něčeho takhle tlačíte a navíc se to do nich stejně nevejde. A je vymalováno. 

Pláž

Hned po snídani se odchází na pláž. Všichni se dojdou po příchodu ochladit. Matka si potom jde na deku číst a nebo háčkovat, plést. Přitom po očku hlídá děti, které nesmí být moc daleko, když jsou, okamžitě na ně křičí ať jdou blíže. Otec vyleze, flákne sebou na deku a usne. A takhle různě pospává a chodí do vody celou dobu na pláží. A když nemůže usnout, vezme dětem brýle na potápění a jde hodiny soustředěně pozorovat dno. Děti jsou ve vodě skoro celou dobu. Cákají na sebe, jezdí na madračkách, potápí se. Potom mají celé červené oči. Zakazuje se jim potápění a cákání na sebe, což oni samozřejmě neposlechnou a tak se opět řve přes celou pláž. Když se matce zdá, že jsou děti ve vodě moc dlouho, křičí na ně, ať jdou na chvíli na pláž. Pak přichází nucené hraní karet a jiné společenské aktivity. Celý den je rodina na pláží, přece si to moře zaplatili.

Oběd

Na oběd se samozřejmě chodí co nejdříve, protože děti se při snídani moc nenajedly, takže hned po dvou hodinách umírají hlady. Což je jim hned vyčítáno. Rodiče ale rezignují a nakonec svolí. Po obědě si děti a muž vždycky žádají chvíli oddychu na pokoji, k tomu se ale moc nepřihlíží, vybrečí si dobrou půl hodinku a jsou šťastný, že alespoň něco. Pak se jde zase se smažit. Přece si to moře zaplatili.

Focení

Vybere se vždy den a to se pak foťák tahá s sebou všude. Na snídani, na pláž, na oběd, na večeři. Celý den se zuřivě fotí, aby to vypadalo, že takto fotili celý ten týden. Je moc riskantní nosit foťák na pláž přece. A pak celou tu dobu, když tam foťák je, musí být někdo na dece a hlídat ho. Nejlépe s paličkou na maso v rukou. Ale to nikdo nepraktikuje, takže se používají jen vražedné pohledy.

Večerní procházky

Večer přichází povinné procházky, přece nebudeme celý večer zavření na pokoji. Otci se po večeři moc nechce, protože se totálně přejedl, ale protože si to žena přeje, jde. Děti jsou unavený, protože se celý den koupali v moři a taky se jim moc nechce, ale nakonec taky jdou. Matka si vybírá trasu, celý týden obhlíží stánky se suvenýry, co se koupí babičce, dědečkovi, sestře, bratrovy, kočce, psovi... Chce chodit na delší procházky, děti ale už po chvíli protestují. Otec taky po chvíli začne říkat, že už mu to pomalu stačí a tak se z dlouhé procházky stává okruh okolo dvou bloků kolem vašeho hotelu.

Přepočítávání

Celý týden se zuřivě přepočítává cizí měna na tu naší. Vše se hned zdá býti drahé. Jsme přece v turistickém centru. Celý týden se tedy nic nekoupí až poslední večer matka zavelí, že se jdou nakupovat suvenýry. Ovšem jen do určité částky. Je jedno, že nám zbude cizí měna, ale toto je prostě moc drahé. A na druhou stranu příbuzným se něco přivézt musí, jinak by byli zklamaní. Dětem se možná koupí i nějaká malá zmrzlina, ovšem z předem dobře vybraného stánku s nejlevnější zmrzlinou v celém turistickém centru. A to pouze jednou. A když chtějí zajít někam do cukrárny na pohár, jsou okamžitě odmítány. Domu pak pravidelně přijíždíte s plnou peněženkou bez šance tu cizí měnu utratit. Tak leží doma a nikdo si toho nevšímá a pravděpodobně už do toho státu nikdy nepojedete, pokud to tedy není Chorvatsko. Stejně přivezete cizí peníze s tím, že je utratíte příště.

Počasí

Už týden před dovolenou hledáte různě po celém netu, jak budete mít. Buďto nadáváte a nebo nadáváte víc. Déšť je špatný a velké horko taky, ale co jiného než horko u moře čekat? Na předpověď počasí se už na místě ale ani nepodíváte, nemáte-li na pokoji televizi. A stejně nadáváte, že je špatné počasí, tak už na tom nesejde. 

Krémy na opalování

S sebou máte velké množství všech krémů se všemi UV filtry. A pro jistotu i Panthenol. Neustále taháte děti z vody a mažete je. A pořád dokola. Matka se taky občas namaže a otec odmítá. Děti to od něj okoukají a taky odmítají. Po namazání hned vlezou do vody a smyjou to. Naprosto úmyslně. A tak tedy na konec nejvíc potřebujete ten Panthenol, který jste si s větou, že se "přece budete pravidelně mazat" ani nevzali. A tak večer běháte a sháníte nějaký v místních obchodech. 

To je pro dnes vše. Doufám, že se Vám článek líbil a že jste se alespoň trochu pobavili.


Vaše 




12 komentářů:

  1. Moc hezký článek, přijde mi to výstižné :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak, tak napsala jsi to přesně.
    Češi jsou češi. :D :D ještě teď se směju, prtz jsi to napsala jak to fakt dělají Češi.

    OdpovědětVymazat
  3. Článok ma veľmi pobavil a zaujal :) Možno aj preto, že som ešte nikdy nebola v Česku a veľa Čechov nepoznám. Inak nie sme až tak rozdielny :)

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s extra mega GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  4. Výborný článek! Ještě bych dodala něco o jazykové bariéře překonávané hlasitější češtinou (čím hlasitěji budu mluvit česky, tím spíš mi porozumí). To je k vidění také velice často :D

    www.andysbookworld.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Poprvé jsem na dovolenou jela jen s mámou do Slovinska loni. Krásné to tam bylo. A bylo to takové, jak to popisuješ, jen z části. Autobus nás vyflusnul před hotelem v šest. A tak jsme si uložili kufry do hotelu, šli si dát nějak na sebe plavky, abychom mohli od šesti chodit okolo pobřeží a čekat, až někam natáhneme deku a budeme si konečně moci pořádně lehnout. A pak ve dvě jsme teprve mohli na hotel. Ten den jsme už vesměs zůstali na pokoji, dospávali jsme :D. Snídaně v devět, večeře v devět. to nám jako jídlo stačilo. Po snídani na pláž. Třikrát jsme jeli na výlet, sice taky na pláž, ale prostě do sousedního města, kde byla lepší. Popřípadě se podívat na památky. Po večeři na procházky, bylo krásně chladno, obchody otvíraly nejvíce právě večer, tak jsme nakupovali, co se nám líbilo. A poslední den jsme byli od jedenácti do sedmi u hotelového bazénu. A pak dvě hodiny na zastávce čekali na autobus, protože na hotel nás už od jedenácti nepustili. :-D A stejně na to vzpomínám ráda.

    Moc Čechů jsme tam nepotkali. Jen jednu bohatou rodinku (bydleli v Metropolu, kde jedna noc přijde na 1300 na osobu), ale byli fajn. A pak dva Slováky. :-D Oblíbila si nás jedna Italka, fešná stará dáma, která s náma pořád chtěla mluvit, uměla lámaně anglicky, tak jsem to celé zachraňovala.
    Krásný článek. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Som si teraz presne spomenula keď som bola pred nedávnom v Thajsku a bola tam taká Česká rodinka. A išli sa hrať do mora s loptou a zrazu na celú pláž začali kričať že (ospravedlňujem sa za moju češtinu): "Hele vole tam je ryba, a další, další. Rychle jdi dones foťák. Honeem." Hrozne som sa na nich v tedy smiala keď som si plávala vedľa nich, a určite nevedeli že sa smejem práve na nich. :D :D

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, ze tento článok som uz čítala �� ale vôbec ti nemam za zle že si ho dala aj sem �� opisovanie ľudí je veľmi vďačná téma ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což ty už ho asi znáš no :) příště už bude něco noveho :)

      Vymazat
  8. Tvůj blog je super, líbí se mi.
    Skvělé články, do kterých se člověk začte aniž by chtěl :-)
    Je to tu fajn ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Češi na dovolené. .. vidím se snad jen v roli matky :D I když pospím si do kdy chci, nasnídám se, jdu na pláž, pak na pozdní oběd, utrácet (ale většina mi nezbude) a spát. :-D
    www.dendyss.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím, čtu ráda Vaše zajímavé stránky. V tomto článku je vše dobře vystiženo. Nedávno jsem byla s manželem na dovolené ve Španělsku. Bylo tam nádherně, španělská kuchyně nám velmi chutnala. Letos opět bude Španělsko. Chtěli jsme doma ochutnat něco ze Španělska. Na internetu jsem objevila tyto webové stránky. Pomýšlíme, že tam si něco objednáme. Z pozdravem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3