Jak se nezbláznit ze zkouškového?

sobota 4. března 2017



Ahojte,
začal nový semestr a já díky množství domácích úkolů, kterého se nám dostává, nedokážu myslet na nic jiného než na školu. Dnešek jsem u úkolů proseděla celý. Tak proč si nedát něco tématického o škole? Rozhodla jsem se vám sepsat pár tipů, jak se nezbláznit ze zkouškového. Vím, právě jedno skončilo a do dalšího daleko. Ale kdy mám mít víc tipů, než když nějaké skončí? A aby jste si nemysleli, že jsem zkouškové zvládla krásně bez nervů, tak to není pravda.

Plánování
Pro mne nejdůležitější při zkouškovém. Dobře rozplánované zkouškové je napůl udělané zkouškové. Snažím se si dávat nejtěžší zkoušku na začátek a na konec, kdy jste už úplně bez chuti a energie ty lehčí. A nebo ty zkoušky, kterých se fakt bojím. Snažím se nechávat si mezi zkouškami dostatek času na to se předmět naučit, ale zase ne moc času. Za prvé bych se vystresovala ještě více a za druhé bych pak nemusela zvládnout všechny zkoušky. Je třeba si i nechat nějakou časovou rezervu na opakování zkoušek. 


Předtermíny
Vždy zkoumám, jestli je nějaký předtermín. Když ho objevím, zapíši se na něj. Je to docela oddych mít o jednu zkoušku méně a když dělám předtermín, tak ani nemám pocit, že už je zkouškové, protože při tom pořád chodím do školy. Takže jestli máte všechny zápočty v pohodě, předtermínům se rozhodně nevyhýbejte. 

Plánování učení
I samotné učení se musí pořádně naplánovat. Napište si na papír, co vše se chcete daný den naučit a prostě to dodržte. Je lehčí to splnit, když to vidíte před sebou a ne když na to jen myslíte. Den před zkouškou si už nic neplánujte, využijte tento den pro věci, které jste třeba nestihli a nebo pro opakování, toho není nikdy dost.

Systém odměn
Nejoblíbenější a nepostradatelná strana učení. Nedokážu si představit udělanou zkoušku bez odměny - ať už se jedná třeba jen o malé Alpro. Zkoušky se hned dělají lépe, když si za ně něco slíbíte. Takže si naplánujte, co si za úspěšné zkouškové koupíte a těšte se na to a připomínejte si tím, proč se teď musíte pár týdnů učit. A nezapomeňte, že to děláte pro sebe, vzdělání vám nikdo nevezme!

Volnější dny
Určitě víte, že při zkouškovém nemůžete jet každý den naplno a učit se od úsvitu do setmění. Je dobré si naplánovat nějaké volnější dny. Já tyto dny volím v den samotné zkoušky a den po ní. V den zkoušky se v žádném případě už nic neučím, den po ní pomalu začínám s dalším předmětem, ale netrávím u toho celý den. Jak jsou důležité odměny, tak i odpočinek potřebujete, aby bylo učení efektivní.

Jděte do toho společně
Jestliže máte možnost si naplánovat s někým zkoušky společně, jděte do toho. Můžete se navzájem popohánět, podporovat a navzájem si látku vysvětlovat. Ve dvou a více lidech se to prostě táhne vždy líp. No a nejvíc k nezaplacení je společně stresování v den zkoušky! Ne, teď si dělám srandu. Ale až do samotného dne zkoušky určitě oceníte, že v tom nejste sami.

Nezapomínejte na dobré jídlo a spánek
Ač se to nemusí zdát, sezení na místě a učení bere plno energie. Občas se po celodenním učení cítím více unavená než po celodenním výletě. Je tedy potřeba se dobře vyspat, v tomto kafe nepomáhá. Nevím, jak to máte vy, ale já, když jsem unavená, nejsem moc produktivní. Je pro mne tedy lepší se pořádně vyspat. V jídle se také neodbývejte. 


Trocha zábavy nikdy nikomu neuškodila
Ale ani o zkouškovém se nezapomínejte bavit. Nedokážu si představit, že bych seděla celý měsíc doma u učení. Chce to jen dobře plánovat a můžete si dopřát maturitní ples, party a nebo dokonce koncert Green Day jako já. Jen není dobré si ze zkouškového udělat pár týdnů nekonečné party. Ale určitě sami nejlépe víte, kolik času můžete věnovat zábavě.

Tak to by bylo ode mne pro dnes vše. Doufám, že vám mé tipy k něčemu budou a můžete mi napsat vy ty své.

Vaše


2 komentáře:

  1. Ja som prváčka teda si ešte len zvykám aj na skúšky, ale tie v zimnom semestri som zvládla super takže sa nemôžem sťažovať :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, první zkouškové přede mnou, jsem ráda, že jsem objevila na tento článek :D Asi zařadím hlavně odměny a volno v den zkoušky, protože spoustu věcí už neovlivním :D :) Díky za tipy!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3