Tipy na blogování

neděle 9. dubna 2017



Ahojte, 
dnes se vrhnu na téma, které určitě není nic originálního, ale rozhodně to patří mezi ty vyhledávanější věci. Jedná se o tipy ohledně blogování. Snad už mohu trochu radit, přece jen už nějaké ty roky bloguji. Tak jdeme rovnou na to.

Začneme hned jednou mojí zásadou a ta zní: Nemáš-li o čem psát, radši nepiš. Zní to docela logicky, ale už jsem se setkala s blogy, které snad ani blogy pořádně nebyly. Autorka/autor, každý den jen napsala něco ve smyslu: "Ahoj, jak se máte dnes vy? Já dobře. Tak se ozvu zase zítra. Pa XO" a pod tím nějaká fotka. Tímto nikoho nezaujmete. Nejvíc zaujmete lidi, když budete psát o tom, co máte fakt rádi, co vám dodává energii, co vás naplňuje, co vás motivuje. Lidi, jestli máte pocit, že budete mít o čem psát, tak do toho! Jestli si ale chcete založit blog jen proto, že je to teď moderní, radši to ani nedělejte, fakt. 

Jestliže už máte blog, budete potřebovat i nějaký ten design. Jestli máte pocit, že tomuto vůbec nerozumíte a neumíte to, nemáte na to vůbec vkus, radši si svůj ani nedělejte a použijte pro začátek šablonu, kterou vám udává server, na němž si blog zakládáte. Čtenáři vám za tento krok poděkují, protože si jsem jistá, že nikdo by nevydržel dlouho koukat na barevně nepříjemný design. Černá barva vašemu blogu dodá eleganci, bílá čistotu. Bílá je u blogerek hodně oblíbená. Rozhodně bych se ale vyhnula velkému zastoupení červené barvy, může působit až agresivně. U designu blogu platí zlaté pravidlo "čím méně, tím více". Čím méně barev a motivů, tím více. Rozhodně není dobré spatlat různé vzory a barvy dohromady. Já osobně vždy volím dvě až tři barvy - dvě, který tvoří celý design a třetí barva, která je zastoupena málo a ta jen dotváří dojem.

A mám tu další zlaté pravidlo, které ve světě blogování platí snad nejvíce a to je: "Kvantita není kvalita". V této době, kdy je na webu plno, ale plno blogů už nezaujmete tím, že jen máte blog. Nejlépe zaujmete právě kvalitními články. Je proto tedy lepší psát článek déle a tudíž jich vydávat méně než vydat plno nesmyslných článků o ničem. Čtenáři hned poznají, jak si se svými články hrajete a podle toho si je získáte pro sebe a nebo prostě půjdou okamžitě o blog dál.

Pořiďte si sešit na nápady. Nápady většinou nebudou přicházet, když budete sedět u počítače a všelijak přemýšlet o tom, který článek napíšete. Nápady budou přicházet spontánně, prostě tak nějak během dne, během aktivit. Ve škole, v práci, s kamarády, v kavárně. Klidně i cestou na dovolenou. Připravte se na to a pořiďte si sešit speciálně na tyto nápady. Nebo si je prostě piště do mobilu. Nespoléhejte se na to, že si to přeci zapamatujete a že si to nepotřebujete napsat. Nemusíte si to zapamatovat vždy. A takový sešit bude i skvělá vzpomínka na to, jak vznikaly vaše nejlepší články!


Komentujte, odpovídejte. Co je na blogování snad nejhezčí, je kontakt s ostatními blogery, blogerkami. Nebojte se tedy navštívit jiný blog a zanechat komentář. Chce to ale mluvit k tématu a ne jen něco random střelit. Tímto si můžete získat i čtenáře pro svůj blog a nebo dokonce najít nějakou tu novou kamarádku/kamaráda. Podle mne je i důležité odpovídat na komentáře na svém blogu, je sice dost možné, že člověk, kterému odpovídáte, si to už nepřečte, ale jiní čtenáři, kteří zabloudí na váš blog z vás budou mít dobrý pocit, že si jich vážíte a bavíte si s nimi. Je důležité, aby blogová komunita stála za sebou a ne aby jedna blogerka nenáviděla tu druhou. Je třeba si z blogů udělat místo, kam budeme rádi chodit a ne místo, kam se budeme bát vlézt kvůli nehezkým komentářům. Na toto při každém komentování myslete. 

Fotky, fotky, fotky. Už máte kvalitní článku, hezký design a nějaké ty své čtenáře? Je na čase zapracovat na další důležité věci na blog. Tou jsou fotky. Můžete mít sebevíc originální, vtipný a dokonalý článek, ale bez fotek plno lidí ztratí chuť si ho číst. Fotky by také neměly být mimo téma, takže se naučte během psaní článku automaticky pořizovat fotografie. Pokuste se, aby fotky co nejlépe vypadaly. I toto vám může přinést plno čtenářů a články s fotkami jsou také mnohem koukatelnější. Jestliže se rozhodnete najít si fotky na internetu, nezapomeňte uvést zdroj! Dávejte si ale pozor na to, abyste těchto fotek neměli na blogu přespříliš. Vlastní fotky jsou prostě vlastní fotky. 

Pořádek. Takový pořádek musí být prostě všude. Když se vám na blogu začnou hromadit napsané články, je nutné, abyste také zajistili, aby ty články ještě někdo našel. Rozdělte je tedy do logických skupin a vymyslete pro ně rubriky. Čtenáři vám za to určitě poděkují. Zanechte pro ně také svůj archiv článků, kde si budou moct vybírat články podle toho, kdy vyšly. 

Další věc, která je opět přinejmenším stejně důležitá jako všechny již zmíněné věci, je pravidelnost. Neexistuje žádné přesné pravidlo, které by vám mělo určit, kolikrát za týden je to pravé množství článků, Já jsem zastáncem toho, že více než 2 články za týden nemají smysl. Vaši čtenáři nebudou čas celý dny sedět u počítače a procházet vaše články, tudíž je velká možnost, že nějaký váš klenot bude zapomenut kvůli méně vydařenému článku. Dejte proto vždy čtenářům dostatek času, aby si přečetli jeden článek, než je začnete bombardovat jinými. 

Předepište si nějaké články. Toto souvisí s předešlým bodem. Ne vždy totiž budete mít tu správnou náladu na psaní článku. Buďto se k tomu můžete dotlačit násilím a budete počítat s tím, že článek nebude zrovna vyvedený a nebo si můžete předepsat pár jednoduchých článků pro případ nouze a nechat si je, zveřejnit až nouze přijde. To je ta lepší možnost. My, lidé, nejsme stroje a každý máme v daný den jinou náladu a nikdy bohužel dopředu nevíme, kdy ta špatná přijde. Jestliže si určíte dny, kdy články vydáváte, je dobré mít nějaké do zálohy. 

Registrujte se na serverech pro blogery. Už máte kvalitní články, fotky, nějaké své blízké čtenáře, systém na vydávání článků a teď je na čase začít pracovat na rozšíření podvědomí o vašem blogu. Využijte tedy různé servery pro blogery jako jsou například: blogerky.cz, bloglovin.com, agregatorblogu.cz, blogr.cz, elitebloggers.cz atd. Navíc na těchto stránkách můžete objevit nějaké nové blogy, které vás budou bavit.

Facebook. Ano, mocný facebook můžeme použít i na samotný blog. Založte mu svou stránku (tu mou naleznete zde) a přidávejte příspěvky, sdílejte své články. Nezapomeňte si odkaz na svou facebookovou stránku vložit i na blog, ať si vás čtenáři najdou i tam. Facebook se dá ale využít i mnohem lépe. Existují na něm totiž skupiny určené pro blogery a blogerky, kam můžete sdílet své články. I já se přiznám, že plno z návštěv je právě odtud. Vypíši vám některé skupiny, ve kterých jsem.
FB skupiny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Tyto skupiny ale mívají pravidla. Většinou to je, že nesmíte přidávat jeden daný článek víckrát než jednou za měsíc. Proto jsem si na blog udělala excel, ve kterém si hlídám, aby se mi nestalo, že dám omylem jeden článek do jedné skupiny víckrát. Dříve jsem ten excel využívala fakt jen pro toto, ale někdy v únoru mne napadlo, že bych si tam mohla vést kompletní statistiky. Mám záložku na návštěvnost, na pravidelné čtenáře a na kliknutí na elitebloggers. K článkům si zároveň píši data, ve kterých byly aktuální, takže podle tohoto excelu mohu i vyhodnotit, které články se vám líbily nejvíc a zařídit se podle toho. Většinou to ale nedělám, protože prostě píšu o tom, o čem chci a nepodřizuji se nikomu. Občas ale dostanu chuť přilákat na blog nové lidi, tak napíši nějaký ten článek, který máte rádi. A že jste to vy, ukážu vám, jak můj excel vypadá. 





A to snad nejdůležitější na konec! Trpělivost. Nemůžete počítat s tím, že založíte blog a hned budete mít stovky odběratelů. To se vám nestane. Prostě ne. (Jedině že byste začali chodit s někým slavným.) Své místečko si každý musíme vybojovat a to je zdlouhavý proces. Jasný, můžeme si pomoci nějakou giveaway, ale to je docela sporné řešení. Občas to sama také využiji, ale během své poslední giveaway jsem zjistila, že to ty lidi zase tolik neláká. Jednu určitě ještě zkusím a pak zvážím jejich smysl a dyštak napíši článek do "Na slovíčko s eL.". Ale to jsem odbočila. Nebuďte smutní, když ze začátku nebudete mít téměř žádnou návštěvnost. Pracujte na blogu, na sobě a hlavně se nevzdávejte! Jestliže máte čím lidi oslovit, brzy si vás najdou. Jen musíte vydržet. 

Tak to by bylo od mne pro dnes vše. Fu. To jsem se tentokrát fakt rozkecala, jsem zvědavá, jestli to vůbec někdo dočte do konce. Kdybyste měli ještě nějaké své tipy, jak mít úspěšný blog a nebo přinejmenším blog, se kterým budete spokojení (to je možná ještě důležitější než ten blog úspěšný), tak se se mnou a mými čtenáři klidně podělte do komentářů. Doufám, že jsem někomu pomohla, jak vylepšit blog a nebo dodala motivaci v psaní pokračovat.

Vaše



15 komentářů:

  1. Tvůj článek mě velice zaujal. Na svůj blog se snažím přidávat minimálně 1 týdně, ale prostě to občas nevýjde no. Jinak stím excelem to je dobrá věc asi to začnu taky tak dělat.
    Měj se hezky
    Majdalenka
    Můj blog: http://odzacatku.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Téda, sis hezky pohrála v tom excelu :) Souhlasím s tipy, taky si vedu seznam článků, který bych chtěla napsat, je to pak mnohem jednoduší, než pak u pc pátrat v paměti, co bych tak asi napsala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nápomocný článek! Já jsem začala teprve v půlce února, tak jsem stále v záčítečnickém procesu učení se všeho v blogerském světě. Navíc ten excel, kde si vše vedeš je skvělá věc. Já prozatím funguji takto jen na papíře, ale s přibývajícími články se podobnému elektronickému systému zřejmě nevyhnu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvelé tipy, mnohé určite využijem aj na svojom blogu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Velmi užitočný článok. A čo určite odporučam aj ja, je ten zošit na nápady, diár, alebo proste akýkolvek plánovač. Mne sa to velmi osvedčilo a človek tak vie, kedy čo publikoval, a čo chce ešte publikovat.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  6. Tak teď si připadám jako nejhorší blogerka světa :D Přemýšlím, kolik z tvých doporučeních zrovna teď dodržuju a doteď mi nedošlo, jak moc jde blog momentálně mimo mě a docela mě to mrzí, asi je na čase se zlepšit :)
    Zaujal mě Excel, doteď by mě nenapadlo, že by se dal pro něco takového využít, je to fakt zajímavej nápad a mohlo by to být velkým přínosem :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Velmi povedený článek :) Měl by si ho přečíst každý ještě před tím, než začne blogovat :)

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Hezke tipy, ja teda praktikuji asi vse krome excelu-jsem stara skola, takze papiry a sesity to jisti;)
    Mej se krasne!
    Papa ByGabra
    www.bygabra.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Já excel používám na zapisování si nápadů na články a taky si tam mám kalendář, abych věděla, kdy jsem vydala články, a kdy chci nějaké další vydat. Já sdílím svoje články na fb asi ve dvou skupinách a i tam mi přijde, že jsou tam jedni a ti samí lidé, takže nevím, jestli to má moc smysl tolik skupin - i když, pokud to dá člověk do každé skupiny v jiný čas a v jiný den, tak možná. Možná, to vyzkouším. S většinou tipů souhlasím, až na tu pravidelnost - z pohledu čtenáře je mi celkem jedno, jestli blogy, které sleduju postují pravidelně nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, zacala jsem blogovat kvuli svym konickum, priblizit ostatnim to co me bavi, presne jak rikas, nedelam to jen kuli tomu, ze je to moderni. Blog jsem zacala vytvaret v unoru, takze jsem teprve zacatecnik, a mam stejny nazor jako ty, nechci si zkazit blog, kuli tomu, ze nevim jak vytvorit design. Jedine co me stve, tak je navstevnost blogu, jsem nerada, kdyz mam za den navstevnost nula, takze kdyz mi to klesa, snazim se neco napsat.A sesit, jsem pouzivala spis uplne na zacatku, abych mela zasobu
    Budu rada kdyz se podivas, na ten muj vytvor :D
    www.ekorebel.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Psát jen tehdy, kdy je o čem.. to je logické pravidlo, ale někdy s jeho dodržováním trošku bojuju. Cítím vůči blogu nějakou povinnost. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ono se občas zdá, že blogovat je brnkačka. Napíšeš pár řádků, nahážeš tam pár fotek a je to. Trávím u toho kolikrát ne jednu hodinu a stejně to pak ještě třeba den nato opravuju. Hodně souhlasím s bodem, že když nemáš o čem psát, nepiš vůbec. Když nestíhám nebo jednoduše nemám náladu, nic netvořím. :)

    Blogerka Klárka

    OdpovědětVymazat
  13. Naprosto souhlasím s tím, že najít v dnešní době blogy/stránky, které nejsou plné bezpředmětných nesmyslů a reklam, je snad zázrak :-D. A jinak samo skvělé a logické tipy. Přeji hodně štěstí dále v blogování :-).
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3