Na slovíčko s eL: GIVEAWAY

neděle 2. července 2017



Ahojte,
na tento článek se už nějaký ten čas chystám. Vlastně jsem ho měla v plánu už od té doby, co jsem svou zatím poslední giveaway vyhlásila. Už hodně dlouho totiž přemýšlím o smyslu těchto soutěží. A jaký jsem si na ně za tu dobu udělala názor?

Začnu ale tím, že vám popíši princip těchto soutěží. Pro případ, že bych tu měla někoho, kdo to nezná. Což teda docela pochybuji. Soutěž probíhá tak, že blogerka/bloger nakoupí nebo dostane některé věci. Pak sepíše pravidla, která musí účastníci soutěže dodržet a když je dodrží, jsou automaticky zapsaní do soutěže. Bývají i připsané nepovinné podmínky, při jejichž splnění si můžete připsat komentáře navíc. V realitě to vypadá nakonec většinou tak, že za jedno kliknutí na sledování přes GFC můžete dostat balíček s kosmetikou, knížkami atd. v hodnotě několika stovek.


Pro pokračování ve čtení klikněte na:

Budu k vám dnes zcela upřímná. Svou první giveaway jsem dělala hned někdy na začátku mého blogování zde. Bohužel jsem ten článek už smazala a tak vám přesně neřeknu, kdy to bylo. Tuto giveaway jsem dělala na rozjezd blogu, prostě jsem chtěla mít hned ze začátku nějaké pravidelné čtenáře a nepsat si blog jen tak pro sebe. Sice to dělám hlavně pro sebe, ale ruku na srdce, číst pak komentáře a koukat, kolik lidí si článek přečetlo, je na tom blogování stejně jedna z nejkrásnějších věcí. Když už jsem v těch upřímnostech, nejspíš by mne to moc nebavilo, kdyby mi nikdo nic ke článkům nenapsal. Ale abych se vrátila zpět k tématu. Celou tuto giveaway jsem si sponzorovala sama. Chtěla jsem ji udělat z věcí, které mám já sama ráda a nechtěla jsem za ni dát nějaké velké peníze. Skočila jsem tedy do drogerky a vybrala tři laky na nehty, jeden stojí asi 30-40 korun. Já sama je mám hodně ráda. Giveaway ale moc velký úspěch neměla. Tehdy jsem z toho byla docela smutná, ale teď už se tomu vůbec nedivím.



Na narozeniny blogu jsem se rozhodla, že zkusím giveaway znovu. Opět jsem ji celou platila sama, tedy kromě těch věcí z Avonu. Tentokrát jsem ale měla lepší strategii. Jelikož jsem při proměně s Makynou016 dostala v Avonu věci, o kterých jsem věděla, že je nevyužiji, rozhodla jsem se tam dát je. Pak jsem přemýšlela, co k tomu přidám. Chtěla jsem nějakou bombu. Rozhodla jsem se vsadit na nude rtěnku od NYXu. V té době totiž otvírali prodejnu na Andělu a NYX byl zrovna docela popoulární. Navíc to bylo v prosinci, takže další mou jistotou měla být bomba do koupele. Ani tato giveaway ale neměla nějaký převratný úspěch. Bohužel jsem si v té době ještě nevedla svůj Excel na statistiky, to přišlo až dva měsíce po tom. Takže ani u této giveaway vám neřeknu přesný počet, kolik lidí mi přinesla. Vím jen, že už to bylo lepší než giveaway s laky na nehty, ale opět jsem z toho byla mírně zklamaná.


Poslední giveaway jsem ukončila nedávno. Do ní jsem nedala ani korunu, jelikož jsem za jednu spolupráci dostala poukaz do Notina, ve kterém jsem pořídila Mary-Lou Manizer. Další věci jsem našla doma. Tuto giveaway jsem dělala hlavně proto, že jsem chtěla podklady pro tento článek. A taky že se mi naskytla možnost nedat do ní žádné peníze, to se přiznám hned. Přemýšlela jsem o nějakém produktu, který je úplná bomba ve světě blogů. Zároveň jsem chtěla i produkt, který by se hodil na léto. Proto jsem vybrala zrovna Mary-Lou Manizer. Myslela jsem, že o tuto giveaway tím pádem bude zájem. A on ani moc nebyl. A teď vám můžu říct přesné statistiky, z čehož mám radost. Giveaway běžela od 20.5. do 20.6.. Za celou dobu si ji zobrazilo 270 lidí. Jen pro představu, pro rok 2017 jste si průměrně zobrazili jeden článek 155 krát. Jo, 270 je sice více o cca 100 lidí, ale jestli si pamatujete minulý článek, tak ten má teď 340 zobrazení. Takže zas taková bomba na zobrazení tato giveaway fakt nebyla. Musím ještě podotknout, že jsem ji sdílela úplně stejně jako každý jiný článek. Přinesla mi celých 8 nových odběratelů.

Takže myslím, že jestli jste se pozorně začetli do statistik, bude vám jasné, co vám teď řeknu. Giveaway vám nové čtenáře nepřinesou. Možná vám mírně zvednou číslo v odběrech GFC, ale ty lidi už znovu na svém blogu nejspíš neuvidíte. Lidé, kteří mi pravidelně komentují články, se této giveaway třeba ani nezúčastnili. A právě oni měli, jim bych výhru poslala mnohem radši. Jo, je sice hezké udělat radost úplně cizímu člověku, ale rozhodně od giveaway nemůžete čekat nějaké velké číslo pravidelných čtenářů. Tito lidé prostě přijdou na váš blog kvůli tomuto jednomu článku a pak opět rychle odejdou a už o nich neuslyšíte. Já jsem k těmto soutěžím zaujala postoj, že se jim nejspíš bránit nebudu, ráda dělám radost lidem, ale už do nich nedám ani korunu ze svého. I kdyby to měla být investice pro blogu, tak je zbytečná. To jsem radši koupila vlastní doménu a jsem s ní spokojená, i když mne na začátku docela potrápila. Někteří víte. Takže, giveaway na tomto blogu uvidíte jen, když se mi podaří přes nějakou spolupráci.

A jaká je teda má ráda pro získání nových čtenářů, kteří na váš blog občas i zajdou? Hlavně to, abyste se netrápili tím, kolik těch pravidelných máte. Piště. Pište o všem, o čem chcete. Jo, je sice fajn mít blog zaměřený jen na jedno téma, radí to všichni. Ale koukněte na mne. Nebaví mne prostě psát pořád o tom samém, potřebuji to střídat. Potřebuji psát o tom, o čem zrovna chci a ne co mi nařídí téma blogu. Sdílejte své články. Zařaďte svůj blog do podvědomí lidí. Čtenáři si vás najdou a dají vám svůj odběr, když je něčím oslovíte. A budou k vám chodit. Ne jako ti lidé, kteří vám dali odběr jen proto, že měli zájem o věc nabízenou v giveaway a ne o váš blog. A je nesčetněkrát lepší mít pár svých věrných než stádo těch, které vaše tvorba absolutně nezajímá. Hlavně vydržte, vysněné číslo odběratelů nebude hned. Radujte se z malých milníků, které si určíte a překonáte. Věřím tomu, že i v této době, kdy má blog skoro každý, je možné vybudovat úspěšný blog. A pamatujte, že giveaway vám v tomto nepomůžou a radši to od nich ani nečekejte. Já už to taky pochopila a nechápu, jak jsem od toho mohla čekat opak. A neutrácejte za ně nějaké veliké sumy, nemá to cenu.

Jsem teď trochu nervózní, co na tento článek řeknete. Jdu docela dost s kůží na trh, takto upřímná jsem tu ještě nebyla. Nebo jsem ještě nepsala článek, do kterého by tyto věci seděly. Fuu, tak já to jdu publikovat a doufat, že to dobře přijmete.

Mějte se krásně,
Vaše



11 komentářů:

  1. Vôbec nemusíš mať obavy z toho, že si napísala takýto úprimný článok, práve naopak, čitatelia to podľa mňa ocenia :) A napísala si to moc pekne! Maj pekné prázdniny plné krásnych letných zážitkov :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Doufám, že tvé prázdniny se taky povedou :)

      Vymazat
  2. Miluji tvojí upřímnost! :)

    lifewithnell.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelý úprimný článok, myslím že je to na zamyslenie. Aj napriek tomu, že giveaway robím rada, vždy som rada keď niekomu urobím radosť a keď sa ľudia toho zúčastnia. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem giveaway dělala na blogu zatím jen jednu. Celou jsem jí financovala sama, nic z toho, co v ní bylo nebylo sponzorované. Nových pravidelných čtenářů jsem tím získala asi 10, ale jak říkáš- ti lidé už se nikdy nevrátí. Také jsem byla ráda, že ji vyhrála slečna, která na můj blog chodí pravidelně a dokonce to byla její úplně první giveaway, které se zúčastnila :) Také mi přijde hezké udělat lidem radost, ale občas by ji mohli udělat i oni nám :)

    Pauline’s Tiny World♥

    OdpovědětVymazat
  5. Wow wonderful post, love it! :)
    Maybe follow for follow? :)

    veronicalucy.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Tvé poslední giveaway jsem si všimla, ale nepřihlásila jsem se jen kvůli tomu, že podobné výrobky moc nepoužívám. :-) Ono máš pravdu, moc nových čtenářů to nepřivede, ale můžeš udělat radost tomu, kdo tvůj blog sleduje. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3