V čem bych se měla zlepšit? Aneb mých 5 největších chyb

středa 16. srpna 2017


Ahojte, 
dnes přicházím s takovým netradičním článkem. Každý se vám rád pochlubí, když se mu něco povede a nebo když má na sobě něco rád. Málo lidí ale dokáže před ostatními přiznat své chyby a věci, které se jim nepovedly. Já nejsem jiná. Nerada mluvím o věcech, které jsem zkazila a když někdo upozorní na mou chybu, radši tvrdohlavě řeknu, že to není pravda, než abych ji před lidmi přiznala. I když vlastně vím, že takovou chybu mám. A proto dnes píšu tento článek. Právě vám přiznám 5 mých chyb, o kterých moc dobře vím. Je jich určitě víc, ale když si je neuvědomuji, tak mi tolik nevadí. Třeba se mi budou lépe odstraňovat, když je takto veřejně přiznám. Jo a taky škodolibě doufám, že v tom nejsem sama a že mi také napíšete nějaké své chyby, o kterých dobře víte, že je máte.


Klikněte na "Pokračovat v čtení" -



Pesimistické smýšlení
Této mé chyby si začalo první všímat mé okolí. Až když jsem pořád dokola slýchala o tom, jak jsem pesimistická, jsem si toho začala všímat taky. Tak nějak prostě očekávám vždy to nejhorší. To, že si pořád myslím, že neudělám zkoušku snad ani nemusím psát. Ale na čem jsem si tohoto na sobě začala všímat? Nejvíc na tom, že když přijdu z práce, tak si řeknu, že se netěším další den znovu do práce. Upnu se na to a myslím na to celý zbytek dne, tudíž z toho dne nic nemám. Musím se naučit si spíš říkat "Jo, ještě mám 5 hodin na relax a na věci, které chci dělat já". Dnes jsem to tak pojala a myslím, že i úspěšně. Místo naštvanosti z ranního vstávání jsem si stihla uvařit oběd na zítra, to jsem před tím nedělala, protože to zabíralo moc času, napsat tento článek, oběhat vaše blogy, kouknout na nějaká videa na YouTube. Zkrátka jsem si ten volný čas dnes užila mnohem víc než normálně. Doufám, že mi to vydrží!

Slovíčko "asi"
Jestli jsem natolik nerozhodná vám asi neřeknu, ale v poslední době jsem do svého slovníku neúmyslně zařadila slovíčko asi. Když mi někdo položí třeba otázku "Jakou chceš příchuť jogurtu?", já prostě odpovím "Asi jahodovou". Přitom takovéto věci víc jistě, ale prostě řeknu tam to asi. Toto slovo mne štve na sobě hodně, dokonce natolik, že právě kvůli němu mne napadlo sepsat tento článek. Tak snad se tento zlozvyk odnaučím.

Náladovost
O tomto by vám mohl vyprávět můj přítel. Nejvíc náladová jsem, když mám dostat menstruaci. A to tím už štvu i sama sebe. Je mi jasné, že to úplně neodstraním, hlavně tu náladovost v tom jednom určitém týdnu, ale ráda bych to omezila. Občas dokonce i musím přemýšlet, proč se mi najednou tolik zhoršila nálada. No, ženská prostě. Něco na tom bude.


Šetření
Toto je další má slabá stránka. Občas nešetřím peníze vůbec, občas se mi nechce dát ani koruna za jídlo. Toto asi dost závisí na předchozím bodu, na náladovosti. Měla bych se prostě naučit více hospodařit s penězi a neubírat si radost, když si občas něco koupím. Protože jak řekla babička jedné mé kamarádky "Peníze budou, my nebudeme". Nemůžu se proto pořád hnát za penězi, abych jich co nejvíce vydělala a abych jich co nejvíce ušetřila. Chce to prostě selský rozum. Peníze si užít, ale ne tak, abych se dostala do stavu, že na svém účtu uvidím velkou nulu. Takže bych chtěla umět šetřit s rozvahou.

Komunikace s lidmi
Toto je asi má nejslabší stránka. Jsem hrozný, hrozný stydlín. Stydím se skoro i když se mám dojít na něco zeptat prodavačky. Občas mám den, kdy se mi nechce mluvit ani s řidičem autobusu, kterému prostě musím říct, kam jedu. Občas bych se prostě nejradši ztratila a užila si chvíli bez mluvení s lidmi. Na všem se prostě snad nejvíc bojím mluvit s lidmi. Ale když mám náladu, tak zas ráda zkouším sama sebe. Třeba když jsem potkala holky z ACOS v Palladiu, bez váhání jsem je oslovila a všechno bylo v pohodě. Občas si povídám i s cizími lidmi, ale musí mne první oslovit a nadhodit téma. Jinak jsem prostě zticha. Na tomto bodu asi zrovna pracuji nejvíc a doufám, že se mi to zlepší.

Tak to by byly ty mé chyby a teď je řada na vás. Svěřte se s těmi svými a určitě se s nimi popereme!

PS: Na facebooku mi chybí pořádná skupina na sdílení giveaway, takže jsem jednu založila a doufám, že se pořádně rozroste. Pokud ji chcete podpořit a dovědět se o různých giveaway, skupina je zde :)

Vaše




24 komentářů:

  1. Na fotce ti to moc sluší ! :) s tím šetřením musím souhlasit - nedokážu šetřit, skoro každou výplatu utratím :/ a komunikace mi dřív taky dělala velký problém, ale už se to o dost zlepšilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šetření je problém hodně lidí, ale to se naučíme a i tu komunikaci nakonec :)
      děkuji :)

      Vymazat
  2. Dobrý článek a jsi odvážná, že jsi s ním takhle šla na veřejnost. :)
    Já jsem možná až moc optimistická. :D
    Připadá mi, že většina lidí má slovíčko, které říká často, já si všimla, že používám tak a to i když píšu články a jakmile to po sobě čtu, to slovo mi vadí a nahrazuji ho, abych ho v tom článku neměla tolikrát.
    Náladovost si myslím, že zná většina z nás v tom období kolem menstruace, s čímž je hodně těžké něco dělat.
    Šetření je fajn, ale zase jak píšeš, občas si člověk musí něco dopřát, naši taky říkají, že peníze budou, my nebudem a nebo, že peníze si sebou do hrobu nevezmou.
    S komunikací to chápu, já se někdy bavit dokážu, někdy ne, záleží podle nálady a někdy mám chuť zmizet někam od lidí a být sama. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda píšu odvážné články, pomáhá mi to poznávat samu sebe :)
      Jo, každý má takové slovíčko, to souhlasím, ale většinou je to jenom taková výplň a ne jako u mě slovo, které zpochybňuje vše, co jsem řekla :D

      Vymazat
  3. Mojí největší slabinou je asi taky ta komunikace s lidmi a pesimistické smýšlení, na obojím se snažím pracovat, občas úspěšně, občas méně, ale snažím se :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Taky nerada mluvím s cizími lidmi. Ale práve mě k tomu nutí, tak se to pak zlepšuje i v soukromí. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se k tomu taky nutím, změny vidím, ale pořád to není ono :)

      Vymazat
  5. Tak stejnou máme náladovost a o tom by taky nejlépe řekl přítel :D A to šetření jsem překonala. Docela jsem to s tím přeháněla a šetřila každou korunu a moc nerozhazovala. Teď teda šetřím, ale pokud se mi něco líbí a není to kravina, tak si to koupím a udělám si radost :)
    Moje chyba, kterou vím, že nezlepším je tvrdohlavost.
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, můj přítel by taky byl schopnej o mé náladovosti dlouze povídat :D

      Vymazat
  6. Ahoj Leni, článek moc hezký a k zamyšlení. Každý máme nějaké chyby, u tebe se mi líbí, že sis je přiznala a že na nich chceš pracovat. Držím palce!
    Lenka z lifefoodtravel.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tohle máme všechno ale úplně stejné! :D jsem ráda, že nejsem jediná. S tou komunikací, často se lidi baví o něčem, co mi vůbec nic neříká a tak mlčím. A pak to nikdo nechápe :D to "asi" mě taky štve, ale já celkově používám až moc tu slovní vatu, nevím, jak se to odnaučit :D super článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako když se lidi baví o něčem, o čem nic nevím, tak mne ani nějak netrápí, že k tomu nic neřeknu. Když se ale pak jen bojím otevřít pusu, je už to takové mírně nepříjemné. Hlavně pro mne, ostatní přece neví, že jsem chtěla něco říct.
      Já si nikdy nevšimla, že bych používala nějak hodně slovní vaty, spíš teď až to asi :)

      Vymazat
  8. Koukám, že to mám podobné :D Tak se třeba polepšíme :)
    Petra | www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. s ASI mám úplně stejnej problém. Já jsem hrozně nerozhodný člověk, ale asi říkám i v těch občasných situacích, kdy rozhodnutá jsem.


    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  10. Já zase když udělám nějakou chybu, dokážu si ji přiznat a to klidně i před ostatními. Jinak pesimista jsem taky a velký. Ale raději počítám s tím, že něco nevyjde a potom jsem mile překvapená, že to vyšlo. Než si myslet, že to vyjde a potom být zklamaná, že to nevyšlo. :-D
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako taky si to tak pořád říkám s tím pesimismem, ale občas to s ním docela dost přeháním :)

      Vymazat
  11. S tým pesimizmom mám problém aj ja a tiež sa ho snažím odstrániť. No mám pocit, že je to ovplyvnené hlavne tým, čoho sa bojím že sa stane. Ak som z niečoho šťastná, na pesimizmus ani nemyslím. Slovíčko asi používam tiež, no nikdy mi to neprekážalo a šetrenie, to je pri mne kapitola sama o sebe - nevie ušetriť skoro nič. Každopádne super článok :)

    LEUSLIFESTYLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad ten problém odstraníme :) a šetření se taky musíme naučit :)

      Vymazat
  12. Můj přítel také pořád říká asi. Docela mě to rozčiluje, protože vždy, když to použije, tak je jasné, že ve skutečnosti to ví úplně určitě. Ale co s ním nadělám :D
    Jinak šetřit taky moc neumím. Je to ale spíš spojené s tím, že si moc nevydělávám, takže když už si pak konečně při studiu něco uškudlím, musím si koupit věci, bez kterých to nejde. Teď jsem si třeba kupovala nové spodní prádlo, protože to staré už bylo strašné. A najednou koukám, že celý výplata je v čudu.

    OdpovědětVymazat
  13. No na tomhle není nic hroznýho. :) Mám kamarádku co trpí úzkostnou poruchou a ta si není schopná ani po deseti minutách vybrat v mekáči i když si tam stejně nakonec dá pokaždý cheeseburger. No ale stejně jí mám ráda. A ty taky vypadáš na to ,že budeš báječná holka. Taková svá a taková normální i se všema náladama a asi. Je náhodou super, že si toho ale všímáš (to už ale dělá spousta lidí) ale taky to ,že s tím i něco děláš. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3