Co mi dalo studium na gymnáziu?

neděle 18. února 2018


Ahojte,
co jsem nastoupila na vysokou, často jsem přemýšlela, co mi ten gympl vlastně dal. Přece jen k oboru, který studuji, je mnohem lepší stavební průmyslovka. Jak ve škole tak pak hlavně v praxi. S gymplem tam mám velikou nevýhodu. Dostala jsem se i k tomu, že jsem si nadávala, proč jsem na průmyslovku nešla hned po základce, když jsem ji měla mnohem blíž k domovu než gympl.


Pak mi ale došlo, že hlavní důvod, proč jsem šla na gympl bylo to, že jsem vlastně vůbec nevěděla, co chci po základce dělat. Vždy jsem tíhla ke kadeřnici. Říkali mi ale, že s mými známkami je hovadina jít na učňák. Pak jsem chtěla být kriminalista, protože jsem milovala všechny možný kriminálky. To mne ale také do deváté třídy přešlo a když se mne pak ptali, kam chci jít, vždy jsem říkala, já nevím, půjdu na gympl, rozhodnu se během gymplu. Tam jsem ale také do poslední chvíle netušila, co chci dělat. Někdy ve třeťáku mi došlo, že to vlastně budu směřovat na nějaký technický obor. Pro samotnou stavebku jsem se ale rozhodla až někdy během posledního měsíce, kdy byl čas podat přihlášku na vysokou. Ani jsem si tím oborem nebyla tak jistá, jen jsem nenašla nic, co by mne zaujalo víc. Teď už vím, že bych zvážila i jiné obory, to ale teď odbočuji někam, kam jsem se vůbec dostat nechtěla. 

Pro pokračování ve čtení klikněte na:


Gympl mi dal všeobecný rozhled. Ano, plno věci jsem už zapomněla, ale když se řekne nějaký pojem, něco mi to říká a po delší snaze si občas i vzpomenu. Nebylo to úplně k ničemu, je tu ale jedno velký ale. Chybí mi totiž nějaké to zaměření. Jo, jsou obory na vysoké, na které vás nepřipraví žádná střední, ale pak jsou obory, kde máte s gymplem obrovskou nevýhodu a já si vybrala právě tento. Každopádně jsem ráda, že jsem byla na gymplu.

Co mi ale dal gympl nejvíc?  Určitě angličtinu. Měla jsem na ni ukecanou, energetickou a snaživou učitelku. Nevěřila jsem sama sobě, co se mohu naučit. Doteď nemám problém rozumět angličtině a to jsem se ji dobrý tři roky už neučila, horší je to ale už s mluvením. To se pořád bojím. Když ale musím, tak se samozřejmě domluvím, jen to není gramaticky dobře, ale v tomto určitě nebudu sama. Ještě ke všemu jsem byla ve skupině s lidmi z jazykové základky, takže i to mne nutilo být lepší a lepší. Když jste v takovéto společnosti, učíte se to mnohem lépe než na jiné střední, kde bývají lidé, kteří tam být vůbec nechtějí a tak i ke studiu přistupují. 

Na gymplu jsem i chodila v prváku na nepovinný předmět psaní všemi deseti na počítači. Teď to řeknu blbě a budu si možná i protiřečit s tím, co jsem doteď napsala, ale psaní všemi deseti je pořádně jediné to, co fakt v reálném životě využiji. Ať už během psaní článků a nebo kdykoliv jindy. Psát rychle na počítači se v této době hodí vždycky. A pak tedy ta angličtina. 

Co tady musím také zmínit a co je nehorázné klišé, je to, že jsem tam poznala skvělý lidi a z některých jsou doteď mé kamarádky, se kterými se vždycky ráda vidím a se kterými se chci vídat i do budoucna. Jo, jiné lidi bych poznala i na jiné střední, ale já bych tyto nevyměnila.

Jestli bych vám doporučila jít na gympl? Jestli víte, že chcete dělat to a to povolání a dá se studovat na zaměřené střední, jděte tam. Na gympl nechoďte, bude to pro vás ztráta času a pak budete zbytečně v nevýhodě. Pokud nevíte, co chcete dělat a máte známky na to na gympl jít, nebojte se toho. Není to tak těžké, jak to možná vypadá. Počítejte ale s tím, že bez následující vysoké na tom budete dost podobně jako lidé, co mají jen uzavřenou základní školu. Vaší jedinou výhodou bude maturita, chápu, je to dost dobrá motivace, ale vaše schopnosti a vědomosti se moc lišit nebudou. Prakticky naučené vědomosti prostě nevyužijete. 

Toto by bylo snad vše, co jsem vám dnes chtěla na toto téma říct. Na závěr bych snad řekla, že nelituji toho, že jsem na gymplu byla a užila jsem si to tam.

Jaký máte vy názor na gymnázia? Chodili jste na něj?

Na viděnou u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde
V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥

37 komentářů:

  1. So nice photo! <3
    Great post dear! I follow your adorable blog, hope you can follow back!
    xx

    The Newest In New Yorker

    OdpovědětVymazat
  2. Pocity mám stejné.. Rozhled je určitě pozitivní věcí, ale dost zvažuji, zda bych šla znovu na gymnázium..

    BLOGEREM

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj.
    Stejně jako ty jsem dlouho nevěděla, co bych v budoucnu chtěla dělat, resp. celou základku jsem chtěla být buď učitelka jazyků nebo doktorka (a to spíš). Měla jsem vynikající známky, dělala jsem spoustu mimoškolních aktivit a všichni v mém okolí mě tlačili na gymnázium. Vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu koníčků, kterých jsem se nechtěla vzdát a také jsem byla moc líná na dojíždění, rozhodla jsem se pro ten gympl, který byl u nás ve městě. Další střední školy jsem prakticky ani nezvažovala, jelikož jsem věděla, že s takovými výsledky budu přijatá tam, kam chci (nebo spíš kde se prostě vidím).
    4 roky na gymplu utekly rychle. První dva roky mi to přišlo fajn, stále jsem sice nevěděla, co budu jednou dělat, ale definitivně jsem se vzdala doktořiny, protože mi absolutně nešla chemie a třeba fyzika mě nebavila. Ve třeťáku se nám ve škole neustále střídali učitelé, nic moc jsme se nenaučili a jediný předmět, na který vzpomínám v dobrém je němčina. Měli jsme skvělou učitelku, která nás toho hodně naučila.
    Čtvrťák byl hlavně o maturitním plese a maturitě, si myslím. Takže také nic závratného. Přihlášky na vysoké jsem si podávala až na poslední chvíli, přičemž jsem stejně nevěděla, co by mě po celý zbytek života bavilo. Měla jsem tak několik rozdílných oborů - speciální pedagogika, angličtina - němčina, fyzioterapeut. Každý mě škatulkoval někam jinam a já pořádně nevěděla, co dělat. Známky jsem měla furt skvělé, ale to mi u přijímaček na VŠ moc nepomohlo.
    Když se nyní podívám zpětně na mou cestu gymplem, můžu s jistotou říct, že bych tam znova nešla. Raději bych dojížděla, ať už na zdrávku nebo na pajďák. Byla bych aspoň něco po maturitě a nemusela řešit, že s gymplem vlastně nic neumím. Nemám žádnou praxi.
    Hlavně si myslím, že dřív gymnázium mělo nějakou prestiž. Tenhle institut navštěvovali lidé, kteří se chtějí vzdělávat a mají pro to nějaké vlohy, jsou ochotní učit se. Dnes je tomu dle mého názoru jinak. Moje třída byla tak ze 70% složená z lidí, kteří se škole ve svém volném čase absolutně nevěnovali, ve škole byli na telefonech a na testy buď nechodili nebo přišli s tahákem. A pak s sebou stahují na dno ostatní, což není fér.

    https://dvakratjedensvet.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, gympl je skvělý na to, abys přišla na to, co tě baví a co ti jde, já se v tom spíše ujistila :)
      Já chodila do třídy, kde jsem vysloveně lajdáky neměli, ale lidé taky moc nedávali najevo zájem o studium...

      Vymazat
  4. Já osobně věděla jakým směrem chci jít. Proto jsem se tak rozhodla a ani toho po většině času nelituji. Kdybych se ale rozhodovala dnes, na gympl bych šla, je to dobré, když v patnácti člověk opravdu neví, co by chtěl dělat. Kdybych nyní měla jít po gymnáziu na vysokou, hned bych věděla, kam bych šla. Můj bratr také má gympl, ale vysokou vzdal. Takže jediné co umí, je to, co se učil na základce, jen s maturitou. A všichni se na něj s rodiny tvářil, jako by měl vystudovaného inženýra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že víš rovnou po základce je to nejlepší :) no gympl bez vysoké je prostě i k ničemu.. i když se pro to rozhodně nadřeš více než jen pro základku

      Vymazat
  5. Taky mě to na zakládce táhlo jít na kadeřnici, ale jelikož mám hodně ráda zvířata, tak jsem si nakonec vybrala zemědělku, obor agropodnikání a nelituji. Na gympl mě to nikdy nelákalo, protože jak píšeš, nemá žádné zaměření. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  6. A jaké jiné obory by tě třeba lákaly? Mě gympl upřímně přijde jako nejhorší škola, co si jde vybrat. Kamarád na gymplu například nedodělal vysokou školu a ve výsledku dělá ve fabrice, kdyby měl třeba průmyslovku mohl stále sehnat nějakou lepší práci, než ve fabrice. Ale jistou výhodu gympl má a to dobrá příprava na maturitu z matematiky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I kamarád, který nevystuduje výšku po gymplu, nemusí skončit ve fabrice. Všechno záleží na člověku samotném, také na nějakém tom samostudiu nebo zájmech mimo školu - vydělávat se dá různými způsoby.

      Vymazat
    2. Jo, je pravda, že se dá vydělávat i jinak než tím, co vystuduješ, ale na druhou stranu většinou studuješ, aby ses tím mohla živit :) a když člověk nemá podnikavého ducha a chce se jen nechat zaměstnat, tak má docela smůlu :)

      Vymazat
  7. Já šla na gympl hned ze sedmé třídy a jsem za to neskutečně vděčná. Nebyl to pro mě totiž vůbec šok, jelikož výuka probíhala prakticky stejně jako na základce. Navíc za těch 6 let jsem si tam vytvořila úžasná přátelství, která udržuji dodnes. Nicméně taky jsem až do poslední chvíle nevěděla, co chci vlastně dělat, proto jsem za ten gympl ráda...Na druhou stranu se mi ale na vysokou jít vůbec nechtělo, ale tak nějak jsem musela, protože co s gymplem že jo :/

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne se na vysokou sice chtělo, ale teď už mne to docela vyčerpává, ale jsem tu s vědomím, že prostě nesmím skončit, jinak jsem jen další člověk bez jakéhokoliv zaměření..

      Vymazat
  8. Já teď půjdu na ekonomické lyceum, kromě těch ekonomických předmětů se tu dost zaměřují právě i na angličtinu, což mi přijde super:). Gympl má určitě své výhody, dělala jsem na něj zkoušky ze sedmé třídy, každopádně za ty dva roky jsem to hodně přehodnotila:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, je lepší mít aspoň něco trochu zaměřeného :)

      Vymazat
  9. Na gymnazium jsem chodila 4 roky, tedy na klasicke, a jak rikas, nevedela jsem kam chci jit vlastne po zakladce, a jelikoz mame gympl ve meste kde jsem bydlela a sel tam bracha a pred nim i sestrenka a bratranek, volba byla jasna. doted si myslim ze to nebyla stastna volba. mela jsem si vybrat neco vic se zamerenim, jasny nejaky rozhled mi to dalo ale k cemu mi to ted je ? verim ze i s gymplem jde jit na medinu a na práva a na skvele obory, ale gymply jsou uz podle me dneska precenovane, uz to neni ta prestizni skola ktera delala vyberka a prijimacky a dostala se jen nejaka 3/4 nebo pulka z uchazecu, dneska se tam kvuli nedostatku lidi dostane kazdy, a kvalita podle me upada. clovek by mel uz na zakladce se smerovat nekam a jit za tim a nechopdit na gympl jen proto ze nevi. je to podle me zrata casu. tot aspon muj nazor, protoze vim ze kdybych se mela rozhodovat znovu tak uz to neudelam. a pujdu jinam.

    OdpovědětVymazat
  10. S tou angličtinou to mám podobně. Rozumím, sem tam bych se domluvila, ale málokdy dám dohromady nějakých pár vět po sobě, tak, aby byly gramaticky správně. Při tom jsem vždycky angličtinu měla ráda a na střední jsem v ní vynikala, ale pak jsem ji po škole skoro 4 roky nepoužívala a je to dost poznat. Teď jsem ale začala chodit na kurz angličtiny, tak snad se zas brzo dostanu na nějakou lepší úroveň a taky se rozmluvím. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se určitě dostaneš na lepší úroveň, držím pěsti :)

      Vymazat
  11. Môj priateľ chodil na odbornú s tým, že chcel ísť na vysokú stavebnú... a áno, určité veci už pozná vďaka tej škole, ale kopu vecí práveže nie - hlavne matika, na ktoú by ho gympeľ pripravil oveľa lepšie, mu nejde :( Neviem ako u vás v Čechách, ale u nás to na tých odborných v istých veciach flákajú, ale gympeľ si toto dovoliť nemôže, kedže sú tam žiaci, ktorí sa orientujú rôzne :) teraz veľmi ľutuje, že sa v 15tich nerozhodol pre gympeľ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je pravda, že v matice jsme měli velkou výhodu, ale to byl jedinej předmět ze všech.. v těch ostatních mívají dost velkou výhodu lidé z průmyslovek :)

      Vymazat
  12. Pak jsou tady taky povolání, u kterých ten gympl prostě potřebujete. Třeba učitel jazyků na střední. A tak jsem tady já. :D Zrovna jsem ve třeťáku a nikdy bych nelitovala, že jsem šla na gympl. Co slyším z jiných škol, vždycky říkám, zlatej Hejčín. Nevím, co budu říkat po maturitě, ale zatím bych rozhodně neměnila, kdybych se vrátila zpět k přijímačkám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já bych v době třeťáku také za nic neměnila a když si vybereš učitelku angličtiny, tak rozhodně nebudeš litovat ani po nějakých těch letech :)

      Vymazat
  13. Já mého rozhodnutí jít na osmiletý gympl nelituju a nikdy jsem ani nelitovala. Naopak, bylo to to nejlepší rozhodnutí! :) Na základce bych absolutně zakrněla, takhle jsem měla prostředí pro to, nasávat informace. V devítce jsem sama nevěděla, co chci dělat, sice jsem dělala přijímačky na grafiku, ale tam jsem se nedostala a zpětně to hodnotím jako pozitivní událost. Kreslení mám ráda, ale neumím se do něj nutit :)
    Takže další čtyři roky gymplu mi byly jen k duhu. Aktuálně jsem na medicíně (na kterou je gympl mimochodem ta nejlepší výchozí škola) a i když si i po skoro třech letech nejsem jistá svým rozhodnutím, vím, že i kdybych nebyla doktorem, tak pořád mám dost příležitostí se uživit. Gymnázium mi dalo všeobecný základ a možnost rozvíjet se (byť na svoje vlastní triko a volný čas) ve svých silných stránkách. Z toho se dá vycházet. Ke všem povoláním nepotřebujeme školu :)

    Ve Vlnách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na gymnáziu se toho učí na přijímačky více než na zdrávce jo? Nepohybuji se v těchto oborech, ale pravda, že hodně mých spolužáků šlo právě na medinu :)

      Vymazat
  14. Taky jsem odchovaná gymplem a neměnila bych. Jak říkáš, člověk získá všeobecný rozhled a aspoň už o spoustě věcí víš, žes to už někde slyšela. Gympl je solidný základ pro většinu vysokých škol, záleží pak, jak dobře dokáže škola připravit na přijímačky a jak dokáže studentům umožnit zaměřit se na své zaměření. Tohle mě na gymplu trochu štvalo - od začátku jsem věděla, že se chci orientovat humanitně, a přesto jsem se musela učit stejné věci v matice, fyzice, chemii a biologii jako lidi, kteří chtěli jít třeba na medicínu. Naštěstí jsme pak měli semináře zaměřené na pokročilé učivo a tam už jsme se profilovali na to své.
    O lidech je to vždy a všude a i já vděčím létům na gymplu za úžasné kamarádky, vlastně i za tu nejlepší. Navíc do budoucna je super mít kontakty, nikdy nevíte, co z vašich spolužáků bude - právníci, doktoři, pracovníci na ministerstvu a tak podobně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, semináře jsme také měli a ty mne bavily a daly mi toho víc než hodiny třeba dějepisu :D

      Vymazat
  15. Na gymplu jsem teď a vlastně mi docela vyhovuje, protože vůbec netuším, jakou specializaci bych si jinak vybrala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, také jsem takto mluvila, když jsem na gymplu byla a nevěděla jsem, co dál :)

      Vymazat
  16. Na gympl jsem šla už z páté třídy a teď tam jsem šestým rokem. Když člověk ví, že chce na vysokou školu, gympl je ta nejlepší možná volba (když se koukneš na statistiky, z normálních středních škol se na vysokou dostane jen pár lidí). Navíc mám rodinu doktorů a nějak tak cítím, že mě to táhne stejným směrem. A s nějakou zdrávkou se na medicínu vážně nedostaneš.
    Myslím si, že pokud má člověk potenciál, měl by ho využít. A tak jsem ráda, že jsem si vybrala gympl, který je náročný a připraví mě na to, co jednou budu potřebovat.
    jsem Katrin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tyto statistiky jsem nikdy neviděla, ale věřím tomu, že gymply na tom budou dobře, stačí, když se porozhlédnu po mých spolužácích, všichni se dostali. Jestli ne hned první rok po maturitě, tak ten druhý :)

      Vymazat
  17. Já jsem na Gympl také chodila - a rovnou na 8 letý. Šla jsem tam hlavně z "nátlaku" rodičů, protože jsem měla velmi dobré známky. Jestli bych šla znovu na gympl, tak nevím, ale stejně jako u vás do nás jeli neskutečně angličtinu :D Za těch 8 let jsem ráda fakt hlavně za třídu, kdy se nám tam celkově měnily vztahy a ten poslední rok byl fakt skvělý, až mě mrzí, že to skončilo. Chybí mi ty vánoční hodiny v jazycích, učitelé.. A před pár dny to byl rok, co jsme měli maturiťák.. Jak ten čas letí :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, slyšela jsem od ostatních lidí, že osmiletý gympl je zajímavý tím, jak se mění vztahy :D
      Vánoce ve škole jsem si taky vždycky užívala :)

      Vymazat
  18. Já byla na základce asi jediná, kdo věděl, kam chce jít. Gympl pro mě byla přestupní stanice před medicínou. No a na gymplu jsem taky až do posledního ročníku byla sama, kdo měl se školou jasno. Až přímo na medicíně jsem se rozhodla změnit obor, ale nelituju ničeho. Pokud někdo ví, že půjde na VŠ, pak myslím, že ho gympl připraví dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to rozhodně, na vysokou gympl připraví, kvůli tomu tu přeji je :)

      Vymazat
  19. Moc hezky sepsaný článek. Dal mi o gymnázium hodně zajímavých informací, které jsem vůbec netušila, protože jsem neměla ani možnost se o nich dozvědět. Já na gympl nikdy nechodila, takže článek je pro mě velkým přínosem a věřím, že nejen pro mě :))

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  20. Ja som teraz tretiačka na gympli a moje pocity sú zmiešané. Na jednu stranu si neviem predstaviť že by som išla na obchodnú alebo inú strednú ale na druhej strane ma na gympli bavia dokopy tri predmety zo všetkých ktoré mám. Ja osobne gympel až tak svetlo nevnímam. Síce náš je jeden z prvých ktorý na Slovensku vznikol a človek si povie že to bude kvalitná škola ale ani nie. Čo sa týka mojich skúseností s angličtinou mi vôbec nepomáha. Keby nechodím pomimo do jazykovej školy tak prechádzam na trojkách. Jediné že čo ďakujem a to sú niektorý vážne inteligentný učitelia ktorý okrem vedomostí nám otvárajú oči a mám pocit že každým týždňom môj mozog prichádza na nové a nové veci. Gympel mi pomohol nájsť samú seba ale zatiaľ mi neukázal cestu môjho ďalšieho štúdia.
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3