Proč jsem začala blogovat?

neděle 8. dubna 2018


Ahojte,
jsem ve světě blogování už tak dlouho, že si občas ráda zavzpomínám na své začátky, které se konaly v mých 11 letech. Jo, bloguji už 11 let, to je úplně šílené! Proč ale vznikl tento blog a bylo vlastně něco před ním? A co bylo to před ním? O tom si povíme v dnešním článku.


Mám tady někoho, kdo si pamatuje tu dobu, kdy se "psaly" blogy tím způsobem, že se kopírovaly životopisy a fotky celebrit? To pak člověk vydal třeba deset článků za den. Pořádaly se při tom jednoduché bleskovky, tak aby to všichni vyplnili a vy jste jim pak udělali diplom. Zároveň jste i měli rubriku na diplomy, které jste vyhráli na jiných blozích. No a pak, když už jste měli všech těchto bleskovek plné zuby, jste uspořádali tzv. SONB. Soutěž o nej blog. Asi vám nemusím vysvětlovat pravidla. A takto dříve vypadalo blogování. Bylo to docela o ničem, že jo?

I já jsem takovýto blog měla a všechno, co s tím dříve bylo spojené, jsem i zažila. Ale jak jsem se vlastně k takovémuto blogování dostala? Už v těch 11 letech jsem měla nějaké to podvědomí o tom, že něco jako blogy existuje. Pak si ho nějak založilo dost mých spolužaček na základce a tak jsem do toho šla s nimi a nakonec jsem byla jediná, komu to vydrželo takhle dlouho. Dám vám sem odkaz na svůj úplně první blog, který jsem psala a doufám, že to budete brát s rezervou. Psala jsem ho nějakých 6 let, ale nečekejte nic podobného tomuto blogu. Všechny příspěvky jsou víceméně zkopírované odněkud. Přesně tak, jak se to dříve dělalo.

V době, kdy jsem psala právě tento blog, frčely spřátelené blogy. Takto s odstupem mi to přijde jako kravina, ale co se dá dělat. Dělali to všichni! Šlo o to, že jste si napsali pravidla, pod jakými jste svůj blog spřátelili s jiným a ty jste postli a čekali jste, kdo vám odpoví, že s nimi souhlasí. Tyto pravidla jste pak museli dodržovat, abyste byli spřátelení. Většinou to bylo, že se musíte mít v menu navzájem, jednou za týden si napsat komentář a takto. Když jste tyto pravidla nedodržovali, mohli jste o spřátelení přijít. Zní mi to teď divně. Říkat si spřátelené blogy a dodržovat takovéto pravidla!

Pak šel vývoj blogů dál a blogerky začaly více psát o sobě a nikoho už nebavily životopisy a fotky celebrit, které se pořád jenom opakovaly. Z tohoto důvodu jsem si založila nový blog, který jsem už pojala jako deníček. Psala jsem tam všechny své různé zážitky. Občas i pěkný kraviny. Tento blog jsem psala nějaký 3 roky a k jeho konci už najdete i příspěvky, které by s klidem zapadly i do tohoto blogu. Ten najdete tady.

No a pak jsem to začala s blogem myslet vážněji a tak nějak jsem si všimla, že úspěšnější blogy spíš vznikají na blogger.com a přemýšlela jsem, že se vzdám domény blog.cz. Nakonec jsem se rozhodla, že do této změny půjdu, i když mi to rozhodování trvalo docela dlouho. Teď jsem ale za něj šťastná a už přes 2 roky bloguji na bloggerovi. Blog mi přinesl i několik příležitostí na spolupráce, které jsem si ráda zkusila. Focení fotek do článků, pak jejich úprava, samotné psaní článků. Všechno mne to nehorázně baví a doufám, že se toho jen tak nebudu muset vzdát a že si na to vždycky najdu chvilku čas. Přiznám se, že ho moc nemám, ale snažím se nemuset se tohoto svého největšího koníčku vzdát. 

Píšete i vy blog? Jak dlouho?

Na viděnou u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde
V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥

24 komentářů:

  1. Jé, na tu dobu si vzpomínám, bylo mi asi deset let, když jsem si zakládala svůj první blog o celebritách. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky na tu dobu občas vzpomínám, já si první blog založila před deseti lety a to mi bylo deset :D Samozřejmě také na blog.cz, životopisy a fotky celebrit mě tedy minuly, ale já frčela na pixelkách, okopírovaných obrázcích všeho možného, bleskovkách a samozřejmě spřátelené blogísky nesměly chybět :D Je super, že sis ty dva blogy nesmazala a máš je jako vzpomínku, já všechny své staré smazala, ale pár schovaných perliček mám a že to teda bylo něco :D

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jůůů, na pixelky si taky pamatuji, ale měla jsem tedy radši celebrity :D :D :D
      jo, vždycky mi těch blogů bylo líto, tak jsem je nechala a občas se směji sama sobě :D

      Vymazat
  3. Taky jsem takový blog měla a bylo to fajn :))
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  4. Leni, no jasně, že si ty začátky pamatuju :D i já takový blog měla, vím, že měl černo-sviťavě růžové pozadí, ale název blogu už si fakt nevzpomenu. Pak mi to někdo heknul, že mi d záhlaví dal nahé chlapi, takže jsem blog zrušila :D. A pak jsem si k tomu našla cestu tak, že jsem sledovala rok a půl blogy a videa na youtube a řekla jsem si, že by mě to taky bavilo a začala jsem tvořit. Blog, co mám teď už budu v červenci psát 4 roky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Veľmi pekný článok :) Len tak ďalej, neprestávaj ! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  6. Jéééje, teď jsi mi připomněla moje dětství, kdy jsem si jela spřátelené blogy, bleskovky a řetězáky.. :D to byly časy :D

    OdpovědětVymazat
  7. Vzpomínám si, že jsem kdysi dávno založila právě takový celebriťácký blog - pro mě typické bylo, že tou celebritou byl muzikálový zpěvák, kterého u nás skoro nikdo nezná. Každopádně tenhle formát nebyl nic pro mě, myslím, že jsem tam nepublikovala víc než dva články. Historii svého blogování tedy počítám až od založení blogu, na který teď přímo navazuju. Ten jsem sice zakládala pěkných pár let zpátky, ale už jsem víceméně věděla, co provádím. :D

    OdpovědětVymazat
  8. ...a ukazatel blogu ve tvaru třpytivé hvězdy. Na první blog jsem si asi před rokem vzpomněla, největší poklady stáhla do dokumentů a se zarděním zbytek poslala do archivu nul a jedniček. Ale kdo ví, třeba se dnešnímu stylu blogu budu za deset let taky smát :)

    OdpovědětVymazat
  9. Na tohle si moc dobře vzpomínám, to ještě letěl sblog, kde jsem měla svůj první blog a přesně to bylo o tom kopírování a nějaké ty blbosti, co jsem psala ze svých dnů. :D Zpětně mi to připadá vtipné. A i spřátelené blogy mi později připadaly jako nesmysl a když jsem si udělala blog na jiné stránce (po zrušení sblogu), už jsem ho vedla tak, že jsem dávala svou tvorbu a i něco ze svého života a už jsem pak navštěvovala blogy bez spřátelení. Když zrušili i tyto blogy (nevyplatilo se jim mít blogy, zůstaly jen stránky, které si mušíš udělat sama, žádné přednastavení), uvažovala jsem, zda se do blogování pouštět, měla jsem původně chuť to vzdát. Nakonec jsem se rozhodla po projetí různých domén se uchýlit na pise.cz a teď jsem moc ráda, že jsem se blogování nevzdala, blog se úplně liší od mých předchozích, jelikož se více věnuji věcem z cestování a z mého všedního života. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nejsi v tom sama, taky jsem měla blog o životopisech, SONB a všem podobném :D pak jsem přešla na blogy o celebritách a na grafiku :) ale už mě to přestalo bavit a jsem tam kde jsem :) ale máš pravdu, občas to bylo fakt vtipné, ale zas to byla hezká blogová komunita, to se musí nechat, psala jsem si se spoustou fajn lidí :)

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem měla blog v době, kdy frčely bleskovky, ale přišlo mi to super. Vytvářet pak diplomy mě hrozně bavilo. Bohužel jsem svůj starý blog smazala a několik let se o blogování nezajímala, což mě teď trochu mrzí, protože by to byla krásná vzpomínka. Teď na svém blogu bloguji už 3 roky a zatím mě to stále baví. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  12. Hezké, taky si pamatuju bleskovky a spřátelené blogy :D a na blogspot už jsem přecházela rok :D a furt to nebylo ono až teď jsem cítila,že je ten správný čas

    OdpovědětVymazat
  13. Tak teď jsem díky tobě měla úplnej throwback do starých dob :D Blogy o celebritách byly top, i když v dnešní době si říkám, jak to vůbec mohlo fungovat...Já bloguju asi nějakých 8 let, takže jsem si taky tímhle vším prošla. Je ale fajn, že se za své staré masterpieces nestydíš :)

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  14. Také tie "prvé blogy" som mala aj ja :D úplne si na to pamätám, akoby to bolo len včera :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  15. Já s blogem jsem na úplných začátcích a musím říci,že je zajímavé číst..jak to bylo před tím.
    Věřím, že to dalo hodně práce dopracovat se tam, kde jsi dnes.
    Hezký článek 🙂. Baví mě získávat nové informace o tom, co bylo kdysi.

    OdpovědětVymazat
  16. Taky patří ke "staré gardě" a hezky jsem si u tvého článku zavzpomínala. Spřátelování blogů jsem měla ráda. Žádné dodržování pravidel po mně nikdy nikdo nechtěl a ani já ne, ale nabízela jsem zkrátka přátelství blogům, které jsem ráda navštěvovala a pak jsem na ně měla proklik rovnou za stránce. Pár z takto zkontaktovaných blogerek jsem brala jako takové virtuální kamarádky, četly jsme navzájem své články dlouhé roky.
    Před necelými dvěma lety jsem si po delší odmlce založila nový blog Introvertní svět na bloggeru, jeho psaní beru mnohem vážněji než kdy dřív, i když stále se mám co učit, a jsem si vědomá, že blogování je dnes už naprosto o něčem jiném. Doufám, že se blogy ještě hodně posunou a jsem zvědavá kam. Doufám, že k co nejkvalitnějšímu obsahu a možnosti výdělku bez nutnosti vychvalovat cizí produkty do nebe.

    OdpovědětVymazat
  17. Taky vzpomínám; akorát jsem si po sobě prehistorické blogy smazala, tak nejsou důkazy :) .

    Příběhy z mlhy a éteru

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3