Instagram?

sobota 31. srpna 2019


Ahojte,
není to tak dávno, co jsem psala své zamyšlení nad Instagramem. Můžete ho najít zde. Článek je ze začátku července a já jsem od té doby tak nějak ten Instagram procházela, ale příspívala jsem docela málo. Vlastně mě to chvílemi ani nenapadlo. Nebo jsem měla fotku, kterou bych tam chtěla dát, ale chuť ke sdílení naprosto chyběla. (Ale jako blogerka nemůžu být bez něj, ne?) A proto dnes přicházím se zamyšlením dalším, tentokrát po více jak týdnu, co jsem si Instagram v mobilu schovala a zakázala pro něj internet.


Blogerka bez Instagramu. Firmy řeší, kolik máte followerů, než vám nabídnou nějakou spolupráci. Dost často právě koukají na tuto vaši sociální síť. Ale co jsem to za blogerku, když jsem přestala řešit followery, vlastně mi jsou docela jedno a počet liků už mi taky nedefinuje, jak se mi daná fotka líbí? Sice chápu, proč jsou blogy tolik provázané s instagramovými účty, ale na druhou stranu s tím úplně nesouhlasím. Influenceři pracují na svých Instagramech bez povinnosti jiného účtu, ale aby byl úspěšný blogger bez Instagramu, tak takového jsem ještě nepotkala. Nejspíš je to ale tím, že ho všichni chtějí mít, protože je možné si tam získat mnohem víc sledujících než na blogu. Prostě jen obrázky bez nějakých delších textů. Bere to přece míň času. 

Seznam lidí, které sleduji na Instagramu, jsem sice radikálně promazala, takže teď už tam mám jen pro mě "netoxické" lidi, stejně jsem ale v poslední době nedokázala si ho otevřít a neodcházet odtamtud se zkaženou náladou. Mohou za to všechny ty fotky z cest, které mi akorát připomínaly, že já jsem vlastně na žádný dovolený nebyla, protože jsem celé léto trávila v práci. Těm lidem, kteří si užívají dovolenou to přeji, jen mě užíralo, že jsem v létě nikam nejela já. Za to si ale mohu sama. Letos jsem si naplánovala vše na září a nějak mě štvalo, že já sedím v práci, zatímco ostatní si užívají dovolených. 

A proč pořád tolik řeším jen ten Instagram? Je to vlastně pro mě jediná sociální síť, kterou fakt používám. Facebook mám jen kvůli messengeru a sdílení svých článků do blogerských skupin, na Twitteru mám hrozně málo lidí a po většinu roku si na něj stejně ani nevzpomenu, natož abych ho projížděla. A žádné ostatní sociální sítě nepoužívám.

A prostě mě Instagram víc štval než bavil. 

A toto všechno mě minulý čtvrtek vedlo k tomu, abych vypnula internet pro Instagram a samotnou aplikaci schovala do složky. A byla prostě bez něj. Chtěla jsem to zkusit, přece jen jsem na něm byla roky denně. Myslela jsem si, jaký to pro mě bude velký šok, že budu celá nesvá, že vlastně pořád neprojíždím fotky. Musím říct, že první den jsem měla pocit, že jsem něco na mobilu zapomněla udělat a pořád jsem hledala aplikaci Instragramu. Přišlo mi, že na tom mobilu vlastně vůbec není co dělat a že nevím, co s časem, který jsem díky tomu ušetřila. Už ale o víkendu mi Instagram vůbec nechyběl a ani jsem ho nijak nehledala a teď, po víc jak týdnu, bych dokázala být bez něj. Proto se nabízí otázka, jestli se k němu ještě vracet. Zatím nejsem přesvědčená o tom, že se ho chci zbavit úplně. Takže se vrátím. 

Dokázala jsem ale něco, čemu jsem sama nevěřila. (Jo, teď to zní jako že jsem zachránila svět před vším zlem, heh.) I kdybyste se zeptali někoho z mého okolí, tak by vám řekl, že to bez něj prostě nemohu dát ani pár dní, natož přes týden. A ani nemám pocit, že o něco přicházím. Jo, nevím o lidech, co mají k snídani, obědu a večeři, kde zrovna jsou, s kým jsou a co dělají. Jenže tyto informace absolutně ke svému životu nepotřebuji. 

Zkuste si schválně být chvíli bez Instagramu a přijít si na to, jestli byste bez něj dokázali normálně fungovat a nebo byste měli pocit, že jste na něco zapomněli. Rozhodně je to osvobozující být bez něj. Člověk pak spíš řeší víc svůj život, zaměřuje se na sebe, pracuje na sobě. Neporovnává se pořád s nikým. Rozhodně si takovouto pauzu od Instagramu nedávám naposledy a nedala jsem si ji jen z důvodů, abych o tom mohla napsat článek. To fakt ne. 

Zkoušeli jste někdy být bez Instagramu? Jak ho vůbec vnímáte?

Tak to bylo jen takové rychlé zamyšlení ode mě na večer. Zítra tu jsem s normálním článkem. Vlastně jsem asi chtěla si jen sepsat všechny tyto věci pro sebe a pro pár lidí, které by to zajímalo.

Těším se na vás u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥  

20 komentářů:

  1. Je fajn čas od času skúsiť takýto social detox. Ja som teraz posledné víkendy trávila na chate a keďže nemám mobilné dáta, naozaj som si mohla užívať skutočný svet bez rušivých sociálnych sietí. Je pravda, že som instagram nikdy nepoužívala nejako pravidelne, ale teraz v lete ho doslova zanedbávam. Hlavne ma v poslednom čase prestali baviť tie umelé dokonalé životy instagramových hviezdičiek. Všetko naarandžované, všetko bezchybné, všetko tak sterilné. Nie je to nič pre mňa. Dávam prednosť realite a nedokonalostiam.

    https://na-vlastnej-kozi.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je to úžasný. Jedna slečna, kterou sleduji právě na Instagramu, si dává každou neděli bez sociálních sítí, možná by stálo za to se nechat inspirovat.
      Jo, tu naaranžovanou dokonalost úplně nesnáším!

      Vymazat
    2. To je skvelý nápad s tou nedeľou bez sociálnych sietí. Budem to musieť tiež zaviesť do svojho života. Je pravda že akonáhle človek vyhodí facebook a instagram a celkovo internet, zrazu má hromadu voľného času a produktivita ide hore.

      Vymazat
    3. Jo, je to super nápad :)
      Přesně tak :) on bohatě stačí ten Facebook a Instagram pro začátek, i to je dost velká změna :)

      Vymazat
  2. Leni, to je hezké zamyšlení. Pro mě je instagram součástí práce (jsem online markeťák), takže za ním vidím skvělou platformu, jak propagovat sebe, produkt, firmu... rozhodně ho neberu jako realitu, protože vím, že tam lidé konstruují vylepšenou realitu, vylepšené sebe a svůj svět. Dneska už je to mnohem víc o byznysu než reálnosti. Ráda se tam inspiruju a třeba knížková komunita mě moc baví, ale neporovnávám se s nikým, mám nastavenou upomínku pro čas, který tam trávím (to je super funkce) a jsem tam maximálně hodinu denně, včetně připravování příspěvků pro dva účty. Když nemusím, telefon odložím a vůbec nesleduji, hlavně o víkendech si takhle odpočívám celkem často :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky za jiný pohled. Jo, uvědomuji si, že už to dávno není jen síť pro sdílení fotek s přáteli, i když nepopírám, že bych byla radši, kdyby to u toho zůstalo. Vím taky, že ne vše je reálné. Ale už jsem z toho asi unavená.
      O té funkci vím, ale nemyslím si, že bych ji potřebovala, denně mám průměr času, který tam strávím okolo 35 minut, za což jsem ráda :)
      Je to důležitá součást tohoto online světa, ale občas je ho prostě moc a je potřeba si pořádně odpočinout :)

      Vymazat
  3. Popravdě já na Instagramu bohužel trávím dost času a měla bych to spíš omezit. Je to vážně závislost a zatím se mi nedaří, se jí zbavit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak snad se ti povede s tím něco udělat, když budeš chtít! :D Nejúčinnější je mít tolik věcí na práci, že nebudeš mít čas na Instagram myslet :D

      Little Dreamer

      Vymazat
  4. Byl prosinec a já jsem zrovna nahrávala stories na instagram, když se mi celý instagram sekl. Restartovala jsem mobil, ale aplikace stále neběžela, nezbývalo mi nic jiného než odinstalovat instagram a znovu ho nainstalovat. Bohužel aplikace mi nešla vůbec nainstalovat. (Fakt jsem to zkoušela snad tisíckrát, ale nic). Takže jsem žila bez instagramu asi půl roku. Instagram jsem měla na tabletu, ale nebylo to ono. Proto jsem skoro nepřispívala. Jen párkrát, když se mi fotka líbila. Na konci května jsem dala mobil do továrního nastavení. :-( Nainstalovala jsem zpět všechny aplikace a světe div se instagram funguje.
    Od té doby už neprojíždím všechny instastories, sleduji jen ty co mě baví, promazala jsem účty, které mi nic nepřinášely. A na instagramu trávím podstatně menší dobu než třeba před rokem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak to musela být dobrá léčba šokem! :O ale koukám, že to nakonec dopadlo dobře :)

      Vymazat
  5. Já upřímně ani nevím, jaký mám vztah k Instagramu. Na jednu stranu by nějaká moje část chtěla mít vyladěný feed na IG, na druhou stranu mi je to ale vlastně úplně šumák a všechny ty na nastailovaný fotky bych opravdu vidět nepotřebovala... Dokážu si představit fungovat bez IG úplně, ale podobně jako ty ani já nejsem přesvědčená o tom, že bych se ho chtěla zbavit úplně :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mít vyladěný feed je lákavý, ale mě to prostě nebavíííí..-.-" Díky za příspěvek ♥

      Vymazat
  6. Psala jsem zrovna článek o Instagramu a o tom, jak si vybírám, koho sledovat. Nakonec jsem Instagram odinstalovala, protože mi co pár dní odmítal nahrávat fotky, a jelikož fotím a sdílím přes něj snímky, byl to pro mě dost zásadní problém.

    Jak si vybírám, koho sledovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď budeš mít od toho dokonalého světa pokoj :) kouknu na ten článek :)

      Vymazat
  7. Já jsem jeden čas měla všech sociálních sítích plný zuby, taky na mě příspěvky nekterejch lidi působily spis negativně.. tak jsem si asi na 14 dní smazala instagram, Facebook i messenger. Po těch dvou týdnech už mi to zas trosku chybělo, ale mělo to něco do sebe :)

    GrünHauz/Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to ti rozumím :) Ale je třeba si od toho na chvíli odpočinout :)

      Vymazat
  8. Já používám instagram jen čistě k inspiraci:) nic víc jsem v tom ani nikdy nehledala a klidně bych bez něj vydržela aj měsic, vubec by mi to nevadilo

    OdpovědětVymazat
  9. Poslední dobou na instagramu trávím mnohem víc času než bych chtěla. Každou volnou minutku sahám po telefonu už nějak automaticky a přitom tam stejně nic tak skvělého nového není. Je to hrozný. Na jednu stranu to beru jako možnost zviditelnit svojí práci architektky, na druhou stranu mi to strašně žere čas. Už jsem si chtěla nastavit to zablokování instagramu, ale tu funkci tam prostě v nastavění nemám, tak to budu muset asi vymyslet jinak, protože za chvíli začne zase škola a to už nechci ztrácet čas na sociálních sítích :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak to ti budu držet pěsti, aby se ti to povedlo omezit! Zkus ten Instagram aktualizovat, snad už tam ta možnost blokování bude -.-"

      Vymazat

Děkuji za komentáře <3