Na slovíčko s eL: Co pro mě znamená štěstí?

sobota 7. září 2019


Ahojte,
v posledním článku jsem se zmiňovala o tom, že mám v plánu sepsat článek na téma, co pro mě znamená štěstí. Dlouho jsem to odkládala, protože je to vlastně dost obsáhlé téma a já jsem nevěděla, o čem všem chci a nechci psát. Vlastně jsem na toto téma už skoro zapomněla a právě minulý článek mi ho připomněl a tak jsem si řekla, že nebudu chickenshit (=strašpytel) a půjdu do toho!


Taky jste se v dětství viděli v budoucnu s velkým barákem, drahým autem a ideální prací pro vás a mysleli jste si, že takto pro ty dospěláky vypadá to štěstí, které všichni tak hledají? Jo, přesně toto jsem si myslela i já. Že musím vydělávat nesčetně peněz a že jinak to štěstí vlastně ani nefunguje. Jo, ono nás k tomu vlastně i tak nějak ženou rodiče tím, jak nám říkají, že musíme studovat a mít dobré známky a jít na vysoké, že jinak nebudeme mít dobrou práci a nebudeme vydělávat dostatek peněz. Už nám ale zapomněli zdůraznit, co ten dostatek peněz vlastně je. Že to není plat českého politika, ale přesně taková ta vyvážená hladina, se kterou budeme schopni platit nájem, nebudeme mít hlad a občas se někam podíváme. Ale hlavně budeme znát i něco jiného, než je jen práce!

To, že štěstí s penězi zrovna dvakrát nesouvisí, na to jsem přišla až mnohem déle. Jasný, má na něj vliv, přece jen když nebudete mít na složenky, asi si zrovna dvakrát pískat nebudete, ale rozhodně to není alfa omega všeho, jak se vždycky zdálo z rodičů řečí. Jo, jsem přesně ten typ člověka, který rád nakupuje. A víte čeho jsem si všimla od nového roku? Potkala jsem někoho, díky komu se cítím šťastná a má chuť nakupovat je ta tam. Od zimy jsem nebyla na pořádném shoppingu. Jo, nějaké nové věci mám, ale většinu jsem si koupila jen protože chtěla jít nakupovat nějaká má kamarádka, tak přece nebudu chodit po obchodu jen tak. A nebo že jsem něco potřebovala, ale jen takové toulání se po obchodech, které zabere celé odpoledne, to jsem tento rok ještě nezažila. A vlastně na to ani nemám náladu! To si radši dojdu na procházku. A přesně tento rok jsem pochopila, že ani nakupování není štěstí.

Jestli mě sledujete už dýl, tak víte, že tak nějak pobývám na dvou místech najednou. Na malé vesnici a v Praze. Na vesnici se spíš cítím nešťastně. Je to taková díra, věkový průměr obyvatel je cca 50 let a já tu absolutně nikoho nemám. A tím už vlastně mířím tam, kde pochopíte, co pro mě je štěstí. Zkrátka jsem tu pořád sama. Ne, že by mi samota vadila, tu ke štěstí potřebuji, ale tím, že tu jsem pořád sama myslím spíš to, že když chci být s lidmi, tak prostě nemůžu. 

Na druhou stranu je tu Praha. Já Prahu miluji už jen samu od sebe. Jsem městský typ a jestliže se potřebuji uklidnit a nebo si zlepšit náladu, můžu si být jistá, že necílená procházka po Praze mi pomůže. V Praze mám ale i plno svých přátel, tedy hlavně přes semestry. To se mi tam pak nestane, že když nechci být sama, tak musím. Navíc tam bydlím s jednou ze svých nejlepších kamarádek, takže už jen z tohoto principu tam nemůžu být sama, když nechci. 

Jo, štěstí pro mě jsou lidi, kteří jsou kolem mě!

Myslím, že kdybych všechny své blízké vzala a nastěhovala do té díry, kde jsem vyrůstala, nebylo by to tu tak hrozné. Naopak, určitě bych si to užívala. 

Štěstí je obejmout své přátele a nebo jim prostě jen tak poslat srdíčko na messengeru. 

I když hlavním zdrojem štěstí pro mě jsou moji blízcí, stále je tu ještě pár věcí, které tomu štěstí dost přispívají. Jednou z nich je cestování a nejlépe to neplánované. Dobrodružství, kdy prostě vyrazíte za nosem a neřešíte, kam jdete. Nebo Oslo. Oslo je také štěstí, protože tam je přesně ten klid k odpočinku, kterého si vážím. Štěstí je každý vylezlý kopec, u kterého jste mysleli, že ho nikdy nepokoříte a že vypustíte plíce než na něj vylezete. Štěstí je i slaná voda v očích. 

Mé štěstí jsou i mé koníčky - blog a běhání. 

Tak, to by bylo ode mě vše. Doufám, že se taky zamyslíte nad tím, co je pro vás to štěstí. A jestli to se mnou budete sdílet, budu šťastná.


Těším se na vás u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥  

9 komentářů:

  1. Krásne napísané. ♥ Pre mňa je šťastie Boh, rodina, kamaráti, to je to keď sa na teba len tak niekto bezdôvodne usmeje, taktiež spontánne dobrodružstvá a výlety, západy slnka, voda a odlesky v nej...

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherný článok – už dávno sa mi niečo tak dobre nečítalo! Pre mňa je šťastie všetko, čo mám okolo seba – rodina, priatelia, domov, veci, ktoré ma bavia a napĺňajú. Často si to neuvedomujem, ale občas sa len tak na chvíľu zastavím a zamyslím nad tým, čo všetko mám a aká som za to vďačná ❤
    SIMPLY BERENICA | Facebook Page | READ ABOUT "DECLUTTER WITH KONMARI"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, děkuji moc ♥ ♥
      Jo, taky se občas jen tak zastavím a jsem vděčná :)

      Vymazat
  3. Veľmi krásny článok, ktorý sa veľmi dobre číta. Clovek niekedy musí padnúť na dno, aby pochopil, čo v skutočnosti je šťastie. U ˇma to je Boh, rodina a potom ostatné, ako práca s kabelkami - https://www.emotys.cz/kozene-kabelky/

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně jsi to napsala. Mám to podobně, rodina, přátelé, výlety, odpočinek, dobré jídlo a všechno možné, čemu se snažím ve svém životě věnovat, abych byla spokojená a šťastná :)

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto s tebou souhlasím, také vidím své štěstí hlavně v tom, že mám kolem sebe rodinu a blízké lidi - bez nich by to nemělo smysl za žádných okolností :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pre mňa predstavovalo šťastie vždy robiť to, čo ma robí šťastnou a spokojnou. Obklopiť sa ľuďmi s pozitívnym myslením a dobrou energiou. :) Šťastie pre mňa nebolo o peniazoch, ale vždy som si uvedomovala, že ich budem potrebovať. :) Článok sa mi veľmi páčil. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Je určitě fajn se jednou za čas zamyslet, co nám vlastně štěstí přináší a co naopak odnáší. Zvláštní je, že občas můžeme být strašně moc šťastní jen napůl a z druhé poloviny strašně smutní, což mám právě já.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3