Jak se Mat bez Pata snažil sázet avokádo

sobota 8. května 2021

Ahoj, je to už nějaký čas, co jsem si dala pecky od avokáda do vody, aby vyklíčily. Vlastně to bylo v srpnu. Nechápu, proč všichni píší, že to mají vyklíčené do měsíce, mně to trvalo několik měsíců. Jedno z mých avokád už se začalo hlásit o přesazení, ale tady se ozvala má mužská část povahy. Odkládala jsem to, dokud to nezačalo být fakt akutní, takže jsem toho chudáka sázela do substrátu až po tom, co pořádně vyrostl. Vezmeme si to ale od začátku. Já jsem sázela rostlinu poprvé a podle toho to také vypadalo. 

Problémy začaly už na poště, když jsem si šla vyzvednout zásilku s květináči, substrátem a podkladními mističkami na květináče. Už v tramvaji jsem začala mít špatný pocit, že balíček bude možná velký a těžký a pan pošťák mě v tom utvrdil, když mi ho přinesl a ptal se mě, jestli ho zvládnu odnést. Já jsem nahodila svůj výraz "a do pr*ele", takže hodně rychle pochopil, že ani já si tím nejsem sama jistá. Následně se mě začal vyptávat, co jdu sázet.

Balíček ze začátku doopravdy nebyl těžký, ale byl hrozně velký a já děsně malá, jako vždy, takže se mi nesl hodně blbě. V půlce cesty už začal být i těžký, měl 6,2 kg a já jsem zvažovala, že poprosím náhodného kolemjdoucího, aby mi pomohl. A také jsem se nesnášela za to, že jsem se opět rozhodla být silná a nezávislá žena. Až se k tomuto činu rozhodnu příště, propleskněte mě, prosím.

Balíček jsem nakonec dotáhla až ke dveřím domu, kde jsem ho položila, abych si mohla odemknout. Najednou mé ruce ale nespolupracovaly, nemohla jsem je pořádně ohnout v loktech, natož použít prsty. Musela jsem vypadat jako nějaká chudinka. Nakonec se mi ale povedlo dopravit balík až k sobě na pokoj. 

A večer začala zábava. Já jsem zahradník hodně začátečník. První mě překvapila velikost květináčů, rozhodně jsem si 22 cm nepředstavovala tak velký. Pak i objem substrátu, rozhodně jsem si myslela, že v té bedně táhnu hlavně ten. Vůbec jsem netušila, že mi vystačí tak na jeden ten květináč. Trochu jsem zapomněla lopatku, musela jsem si tedy pomoct kelímkem. Pří sázení mi chyběla ruka navíc. No, tuhle část uvidíte ve vlogu, který vyjde příští sobotu. 

Nakonec jsem avokádo nějak zasadila, nejsem si ale jistá, jestli dobře a za jak dlouho mi chcípne. Doufám, že nějakou dobu ještě vydrží. 

Sázeli jste vy někdy avokádo?

Těším se u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Sledujte můj YouTube kanál - zde

16 komentářů:

  1. Mňa sadenie zatiaľ iba čaká, ale času mám ešte dosť 😅 Na okne mám v kelímkoch dve pecky a obe už majú korene, ale tiež sa mi nedá, že by to šlo tak rýchlo ako som čítala, aj moje pecky rastú veľmi veľmi pomaly 😅😅 Ale držím palce, snáď sa pecke bude v kvetináči páčiť a aj sa uchytí 😅

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Myšlenky hodné šíření — TED Talks

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heh, tak to jsem ráda, že nejsem v tom pomalém růstu pecek sama, už jsem si myslela, že na ně mám nějaký blbý vliv :D
      Děkuji! :)

      Vymazat
  2. Já sama jsem avokádo nesázela, ale nechávala jsem pecky taťkovi, kterému se podařilo už pár rostlinek vypěstovat :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem zkoušela dávat do vody a vůbec mi nevyklíčilo, ale vyzkouším znovu. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej :) chce to docela trpělivosti z mé zkušenosti :)

      Vymazat
  4. Tak já sázela akorát dříve s rodinou. Sama nikdy. Ale už delší dobu se chci na to vrhnout a mám v mysli i takové avokádo. Tak třeba už konečně na to přijde. Uvidím. Nicméně tvůj příběh se sázením avokáda jsi popsala skvěle...docela se s tím ztotožňuji i když jsem tuto situaci nezažila, věřím totiž, že bych se chovala poměrně stejně. Ale je dobře, že nakonec vše dobře dopadlo, tedy, nejspíše. Přeju ti ať je avokádo zasazeno dobře a vydrží dlouho a roste do krásy (:D). :) Pěkný článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :D jsem ráda, že nejsem jediná takto amatérská zahradnice.. snad v tom budeš nakonec úspěšnější! :)

      Vymazat
  5. Buď optimista, třeba přežije :-D Já se musím přiznat, že jsem ještě avokádo ani nikdy neměla.. chtěla jsem, minulý týden jsem si jedno krásné koupila... ale bylo nějaké zkažené. Mám na tohle smůlu. :-D No, asi avokádo nejdřív ochutnám tak, když mi někdo nabídne třeba pomazánku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad jo :D
      Jo, ze začátku pro mě bylo hodně těžký odhadnout, kdy je avokádo zralé a kdy ještě ne... :D pak se mi také stávalo, že jsem ho otevřela, až když se zkazilo :D

      Vymazat
  6. Vždy mě lákalo vypěstovat vlastní avokádo, ale jsem na to antitalent a určitě by se mi to nepodařilo. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Alespoň vůbec nějaké avokádo máš :D já jsem takový mat a pat, že nejsem schopná vůbec vypěstovat něco.

    Somethinghibgbykate

    OdpovědětVymazat
  8. Tyjo, já to nikdy nezokušela, protože avokádo nemám nějak v lásce :D Snad se ti to ale povede a bude se mu dařit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přes víkend zhnědly konce listů, tak uvidím :) ale děkuji! :)

      Vymazat

Děkuji za komentáře <3