Životní změna, která neproběhla

neděle 23. května 2021

Ahoj, je sobota a já mám po dlouhé době takový ten den, za který toho vlastně moc nemusíte. Jediné, co musím, je jít běhat a to není tak nepříjemné, abych to brala za povinnost. Na dnešek jsem si ani nepřipravovala žádný článek dopředu, protože jsem počítala s tím, že tento čas bude. A tak vám dnes napíšu o jedné té změně, kterou jsem ve svém životě chtěla udělat, ale intuice mi řekla, že na to vlastně není ten správný čas. 

Dodělala jsem školu a tak nějak jsem přemýšlela, co dál. Možná jste už zaregistrovali, jestli sledujete můj YouTube kanál, že jsem si stěžovala, že je pro mladého člověka skoro nemožné, aby bydlel sám. Přesto jsem cítila, že se mi vlastně nechce být dál ve spolubydlení, prostě jsem chtěla mít ten svůj klid, který tam úplně nemám. Za to ale nemůžou mé spolubydlící, ale samotný koncept spolubydlení. 

Propočítala jsem si, kolik bych byla schopná dát na bydlení a rozhodla jsem se, že se pokusím si něco najít. A že se pokusím si něco najít v jedné části Prahy. Ukázalo se, že to není tak jednoduché. Ale long story short. Nakonec jsem našla jeden byt, který by byl v mé cenové relaci, byl hezký a i bych ho dostala. 

Po tom, co jsem se dostala do takové fáze, že stačilo vzít telefon a paní majitelce to potvrdit, mi ale začala řvát intuice, ať to nedělám. Ať zůstanu, tam kde jsem. Ať si teď radši šetřím peníze a počkám, co bude za rok, jelikož to se nejspíš změní i jiné věci, které tady teď ale řešit nechci. Že tím, kdybych platila sama nájem, bych musela každý měsíc fakt pracovat a hlídat si, abych neměla moc volných dnů bez práce. Nemohla bych si dál syslit svůj finanční polštář. A že vlastně chci mít stranou i finance na cestování. Nemohla bych si jen tak dělat radosti. Častěji. 

Přišla jsem na to, že bude lepší změnit mindset a být vděčná za to spolubydlení, které mám, protože si reálně nemám na co stěžovat. Má hlava nějak odmítala ten koncept. Naštěstí mě ale intuice včas zastavila a já jsem teď ráda, že jsem se rozhodla do vlastního bydlení ještě nejít. Jsem ale i ráda, že jsem se předtím rozhodla to zkusit, protože kdybych to neudělala, byla bych teď pořád se špatným mindsetem zaseklá někde mezi těmito rozhodnutími a asi by mi lépe nebylo. 

Tak, to byla ta jedna životní změna, o které jsem vám psala. O té druhé vám už také brzo napíšu. 

Jaký na toto máte názor vy, je vlastně pro mladého absolventa vůbec možné, aby mohl bydlet sám?

Těším se u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Sledujte můj YouTube kanál - zde

20 komentářů:

  1. Ja si tiež myslím, že v súčasnej dobe je naozaj náročné pre mladého človeka zabezpečiť si bývanie a hlavne za nejakú prijateľnú cenu. Je dobré, že počúvaš svoj vnútorný hlas. Držím Ti prsty a verím, že všetko sa udeje v ten správny čas. ♥

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Já si myslím, že je dobře, když jsi do toho nakonec nešla. Mít vlastní byt a být na všechno sám je teď dost náročné.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je. Hlavně když vláda dělá všechno pro to, aby mladý neměli co jíst.

      Vymazat
  3. Hele měli jsme s přítelem - ode dneška snoubencem - úplně stejný problém. Říkali jsme si, že bychom chtěli bydlet v Praze. Nebo u Prahy. Jenže to bydlení je naprosto za horizontem, z dlouhodobého hlediska je to fakt strašně moc peněz. Když si představím, že za rok placení nájmů bychom mohli mít našetřeno i 200 000... no, nakonec jsme měli štěstí, a i když nakonec nebudeme v Praze, jsem docela spokojená. Ono je asi lepší šetřit si a nemuset se stresovat, abys každý den vydělala tolik a tolik peněz...
    (Ale ta celá situace s bydlením je strašně smutná a naše generace to má dost blbý)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, gratuluji k zasnoubení, to je skvělá zpráva!! ♥
      Máš pravdu. Ono i za pár let se ty peníze budou hodit, až bude člověk přemýšlet nad svým bydlením. :)

      Vymazat
  4. Ahoj, pěkný článek, už samotný nadpis mě nalákal. Je dobře, že jsi se rozhodla podle svého a tak trochu i dala na svou intuici, jak popisuješ. Jestli je to tak/nebo tak, já nemohu posoudit, hlavně, aby ty jsi byla spokojená a výsledný efekt se dostavil!! ☺♥ Sama jsem se relativně nedávno stěhovala, tak trochu mluvím z vlastní zkušenosti. Krásný večer přeji.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  5. Dobře, jsi poslechla svou intuici. Ta nám podle mě vždy poradí dobře.
    Já bydlím sama už od 19 let, dvakrát to bylo s přítelem a jednou úplně sama a vše sama uplatit byl opravdu boj. Bydlela jsem v K.Varech kde jsou platy opravdu hrozné a nájmy skoro jako v Praze, tedy skoro celá výplata šla na nájem, měla jsem co dělat, aby zbylo občas i na něco jiného a to jsem neměla ani špatnou pozici v práci... v tomto ohledu to bylo trochu depresivní, ale jinak si neumim představit bydlet se spolubydlícimi, jsem introvert a jak nemám svůj klid, tak bych se zbláznila 😂 ostatně, ve Varech nic takového tenkrát ani nefungovalo.
    Je to hrozně náročné tato doba v tomto ohledu a opravdu není lehké volit... hlavně, ať jsi spokojená, vše přijde ve správný čas 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky věřím, že jsem tím uposlechnutím udělala dobře. :)
      No ty jo, tak to tě obdivuju! :) ale přesně k tomuhle, abych měla jen na nájem a na jídlo a nic na to, tomu jsem dospět nechtěla, i když jako introvert tam občas dost trpím. Naštěstí jsem ale dost aktivní člověk, takže i dost času trávím mimo byt. :)
      To je, ta doba je šílená a obávám se, že to bude jen horší. Ale děkuji! :)

      Vymazat
  6. Podle mě je to dost těžký, ale ne nereálný. Super je, když má člověk partnera, se kterým platí nájem a věci napůl:) My teď s přítelem kupujeme byt a musím říct, že když jsem zkoumala ceny podnájmů v Praze, je to šílený a s průměrným platem skoro nemožný si to dovolit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně, právě na to budu čekat, až partner dostuduje a nebudu na to sama. Pak už to bude jednodušší :)
      Praha je v tomhle dost jiný svět no :D

      Vymazat
  7. My před rokem s přítelem koupily byt a jsem za to ráda, protože ty ceny se teď dostali fakt na vysokou úroveň.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosto tě chápu, v dnešní době bydlet sám je finančně hodně náročné a někdy nezbyde jiná volba, než spolubydlení. Držím ti ale moc palce, ať jsi spokojená a třeba časem najdeš nějaký byteček, který ti bude vyhovovat a nebude tak nákladný. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj,
    čo ma zaujalo je iný než finančný aspekt. To, koľko času asi strávi človek bývajúci sám na domáce práce a varenie. A či sa to vôbec oplatí... ja by som zrejme v takej situácií varil veľké dávky na 3 dni, kvôli tomu, aby mi ostal čas na záujmy. Snáď prezradíš, ako o tom rozmýšľaš ty, resp. aké máš skúsenosti. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, hele já jsem na všechny tyto věci sama i v tom spolubydlení, vařím si tam sama pro sebe, peru si sama sobě, žehlím sama sobě, takže by to pro mě žádná změna nebyla. Jsem naštěstí zvyklá a nevadí mi to, navařit si do zásoby na 3-4 dny dopředu a pak si jen odendat do krabičky na obědy :)

      Vymazat
  10. Bydlet v Praze, nebo v Brně, či jiném větším městě sama jako absolvent si nedokážu představit, co slýchám od známých kolik stojí nájem... Já mám problém sama bydlet i na malém městě. Měla jsem na domu určitou a ještě plat, ze kterého by mi moc nezbylo na opravy auta a cestování :) Jsem vděčná za naše, jen doufám, že tu budu max. do 30 :D pak už bych si připadala asi divná...

    Somemthingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrůza. V téhle době se na mladé vůbec nemyslí. :/ a dost chápu tvůj postoj, i když mně samotné to leze na mozek, když jsem u rodičů dlouho :D hold moc dospělých jedinců na jednom místě.

      Vymazat

Děkuji za komentáře <3