Vejška versus střední škola

úterý 21. června 2016

Ahojte,
jak už možná víte, ukončila jsem prvák na vysoké škole. A úspěšně! Pořád z toho mám neuvěřitelnou radost a má odměna pro mne za to je už na cestě, pak Vám ji určitě vyfotím. Ale proč dnes píši. Rozhodla jsem se, že Vám sepíšu rozdíly mezi vysokou a střední školou, přece jenom Vás to některý potká v září/říjnu. Tak jdeme rovnou na to!

První a zásadní rozdíl je v tom, že přestanete mít strach z 1. září. Prostě Vám tento den bude ukradený. A když si náhodou vzpomenete, co vlastně pro ostatní znamená, budete se jim, těm chudinkám, akorát smát. Vy přece máte ještě prázdniny! Jenže ty i vysokoškolákovi brzy skončí a v druhé polovině září až na začátku října nastoupíte do školy. První rok je docela stresující, seznamujete se s novým prostředím, novými lidmi, novým stylem výuky a tak. Začínáte si užívat volnosti, chodíte na party. Přece jenom zkouškové je daleko a ještě po Vás nechce nikdo ani žádný test, či zápočet. V tuto chvíli se už středoškolákům vaří hlavy a už jsou zkoušeni, píšou písemky a trápí se nad učením. To je jedna z těch cenných chvilek, kdy se smějete vy jim a ne oni Vám.

Vy jste ale ještě vysmátí a užíváte si občasného chození na přednášky a cvičení a v pátek jste už doma. S trochou nostalgie si vzpomenete na to, jak jste chodili v pátek do školy. Po chvíli Vám ale začnou chybět kecy ze střední typu: "Už máš ten úkol?" "Mám tě tedy přezkoušet?" Na všechno prostě musíte myslet sami. Nikdo Vám nepřipomíná, že si máte opsat látku, když jste chyběli a ani že jste vlastně měli úkol. To zjistíte, až se Vám v indexu objeví F. Zapomenete si ten úkol opravit a nebo ho přinést znovu? Nikdo Vám na to nedá týden navíc, prostě Vám řeknou jenom "Je mi líto, uvidíme se v dalším semestru."

Poznáte velké přednáškové haly. Když tedy na ty přednášky vůbec dorazíte. Ze střední jste zvyklí na relativně malé učebny, teď ale přijdete na vejšku do obrovské posluchárny a nevíte kam sednout. Někteří se snaží sedět vepředu, aby jim při zkoušce přednášející pomohl, doufají totiž, že si ho zapamatuje, že chodil na přednášky. Toto ale nepomáhá u všech. Za prvé, někteří přednášející si Vás prostě pamatovat nebudou. Za druhé, museli byste být fakt na všech přednáškách, aby to pomohlo. A za třetí přece vypadá špatně, když si zkontrolujete mobil v první řadě. Celkově na vejšce nikoho nepopudíte nahlédnutím do mobilu. Jste tam přeci dobrovolně a chcete se to naučit. Prostě se tam s nikým nemazlí.

Blíží se Vánoce a Vám už dávno začaly zápočty a začínáte se třást před zkouškami. Středoškoláci se těší na prázdniny a chystají se na party. Občas tedy ještě něco píšou, to když to náhodou zaslechnete, chce se Vám roztrhat jim ty sešity a omlátit jim to o hlavu. Jak si můžou stěžovat, že píšou z 10 stránek a je to pro ně hrozně moc?! Nechápete. V tu chvíli jste totiž šťastni, když píšete jenom z jedněch skript. Zatímco středoškoláci plánují již zmíněné párty, vy plánujete zkouškové a pomalu se začínáte učit. 

A pak to přijde. Zkouškové. Středoškoláci řeší známky na vysvědčení a stěžují si, že je ještě chtějí přezkoušet na konečnou známku. Vy v ruce držíte svůj nepovedený zápočet s klasifikací F a klečíte před profesorem, aby Vám dal opravný  termín ještě před zkouškovým. Marně. Přijďte o zkouškovém, s trochou štěstí se pak ještě dostanete na zkoušku. A v tuhle chvíli byste dali cokoliv, aby Vás někdo přezkoušel a nebo aby zápočet nezáležel jenom na jednom testu. A opět proklínáte středoškoláky, kteří už mají na konci ledna hotovo a Vy se ještě moříte se zkouškami.

Přijde druhý semestr a se středoškoláky jste na tom téměř stejně. Nové pololetí. Nový semestr. Až na to, že vy už víte, jaké peklo je zkouškové, takže se klepete už na začátku semestru a dáváte si předsevzetí, jak budete chodit na všechny přednášky a budete se učit dopředu a nebudete vše nechávat na poslední chvíli. Zatímco středoškolákům je to jedno, ti budou mít tolik známek, že své vysvědčení vůbec neřeší. Vy si naslibujete hory doly, ale všechny přednášky navštívíte jen v prvním týdnu semestru a pak možná i v tom posledním týdnu. A že byste se učili průběžně? Ne.

Celý semestr zase prokrastinujete. Vzpomínáte na tu frázi, jak Vám pořád říkali, že maturita je jako jedna zkouška. Vy už ale dávno víte, že byste šli radši 6x v 6 týdnech maturovat, než jít na 6 různých zkoušek. Protože maturita oproti zkoušce nebyla nic. Byla prostě lehounká. Středoškoláci zas proklínají své kantory, že je chtějí zkoušet a Vy proklínáte své kantory, že Vás vyzkoušet nechtějí. Středoškoláci proklínají svých 10 stránek, co se musí naučit a vy pomalu začínáte shánět skripta, které budete na zkoušku potřebovat. A proklínáte svá středoškolská léta. Jak jste na to mohli tak kašlat, když to bylo tak jednoduchý? Nechápete, kdybyste se na střední učili tak jako teď, tak máte samé jedničky. A proklínáte středoškoláky až do chvíle, kdy doděláte poslední zkoušku. A když se Vám to povede před koncem jejich školního roku, tajně se jim smějete. 

Tak, to by bylo pro dnes vše. Berte to s rezervou, chtěla jsem to sepsat tak, aby to nebyla jen holá fakta, ale vzít to trochu s humorem. Občas je to přibarvený, ale vše je založeno na realitě. 
Tak doufám, že se Vám článek líbil a že Vás alespoň trochu pobavil a nebo Vám přiblížil, co Vás čeká. 



Mějte se krásně a užívejte léto, 
Vaše

Snapchat: lenulkaaa



21 komentářů:

  1. Pěkný. :D Jsem na konci druháku na střední a jak si to tak čtu, tak tu výšku ještě asi zvážím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli si chtěla jít na vejšku před čtením tohoto článku, tak tam jdi xD nemusí to být všude stejný :)

      Vymazat
  2. Já tenhle rok nastupuju do prváku na vejšku a tohle je docela děsivý :D na jakým oboru přesně jsi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No občas zveličuju, ale jinak na mý škole to takhle je xD studuju stavební inženýrství na čvutu v Praze, což není úplně lehká škola xD

      Vymazat
  3. Hah, tak tento článok sa ti podaril. Ja som len v prvom ročníku na strednej, ale určite sa chystám aj na výšku. Každopádne, gratulujem k úspešnému ukončeniu 1. ročníka. :)
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
  4. Pre kristove rany, od konca september nastupujem na vysokú školu, ako prváčka a už mi lepí. Je pravdou, že ani gymnáziu, na ktoré som doteraz chodila, nebolo "med lízať", ale tak toto bude masaker. Gratulujem k úspešnému skončeniu a prajem veľa šťastia v budúcom štúdiu :) A ty zasa praj mne, aby som to prežila, haha. ♡ ʕ•́ᴥ•̀ʔっ

    ♡ Home & Beauty wishlist ♡

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě to zvládneš :) sice je to oproti střední docela rozdíl, ale když si všechny povinnosti zapíšeš, tak to pude :) a na učení si zvykneš ani nebudeš vědět jak :) držím palce ať to de hladce :)

    OdpovědětVymazat
  6. Líbí se mi styl jak jsi to popsala, vážně jsi mě pobavila :D Gratuluji k úspěšnému prváku a máš můj obdiv, zkouškový bych prostě nedala :D

    Simply Janet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fuuu, úplně sem si oddychla, že ten článek i někoho pobavil a ne jenom vyděsil :D a děkuju moc :3

      Vymazat
  7. My jsme před Vánoci vždycky psali opakování minimálně na celé pololetí toho ročníku, takže žádných 10 stránek :D

    OdpovědětVymazat
  8. Skvelý článok. Ja som na strednej ešte stále, ale už sa celkom aj teším na výšku. Popritom však viem, že mi stredná bude chýbať. Nielen tí ľudia, ale aj celkovo štýl tej rutiny :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  9. Také jsem teď dokončila prvák na VŠ a takhle dramaticky to nevidím :D Vidím na studiu VŠ mnoho pozitiv oproti SŠ :) Ale to je asi na každém jedinci a na jeho oboru/škole :)
    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  10. Gratuluju a držím palečky do dalších ročníků :) Já ani nevím, jestli jsem měla raději VŠ nebo střední :)
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  11. Gratuluji a hodně štěstí do dalšího roku :)

    Unknownie.blogspot.com || Life Abroad

    OdpovědětVymazat
  12. Hah, super článok! Ja už mám za sebou 3 roky a ani neviem ako rýchlo to ubehlo :D

    OdpovědětVymazat
  13. Osobne je síce učenia oveľa viac, no z hľadiska kolektívu mám oveľa radšej vysokú

    OdpovědětVymazat
  14. Přesný, nabízím svůj článek na podobné téma - z pohledu absolventa vysoké školy: http://vidlickavpolevce.blogspot.com/2016/04/proc-studovat-vysokou-skolu-13.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3