Jak bojovat s opary, babské rady

sobota 27. května 2017



Ahojte,
už od malička mám občas takovou vadu na kráse. Tou jsou opary. Opary po celý hubě ideálně tři za sebou. Dobře, teď trochu přeháním, ale řekněme, že s nimi mám bohaté zkušenosti. Našla jsem pro vás i nějaké babské rady. Já si našla své osvědčené a po dalších jsem už ani nepátrala. Musím ale přiznat, že jsem našla pár zajímavých a některé určitě vyzkouším.
Ještě než se začtete do článku, chtěla bych vás pozvat do své giveaway o skvělý Mary-Lou Manizer.

Zásady bojů s opary
  • Nikdy, ale fakt nikdy si opar nepropichujte. Ta "vodička", co v nich je vám může opar přenést po celé puse. Značka - ozkoušeno.
  • Pokud cítíte na rtu svědění, je čas léčit a není na co čekat. V této fázi můžete opar odchytit a ani se nemusí projevit puchýřkami.
  • Na opar si nesahejte. Nejen že na něj můžete přenést nějaké bakterie, ale můžete si ho roznést i na jiné části těla. 
  • Hlavně se nikdy nehruťte z toho, že opar máte, stresem ho akorát podpoříte. Však on do týdne zmizí. Chápu, že je otravné, když se objeví zrovna den před nějakou událostí, ale ne všichni ho vidí stejně dobře jako vy.
Jak bojuji s opary já?
Za celý svůj dosavadní život (ano, ano, velmi dlouhý doba, takže už můžu poučovat :D) jsem vyzkoušela fakt hodně přípravků na opary. I výtažky z marihuany. Co mi ale pomáhá nejvíce je Zovirax DUO. Jasný, když už se opar udělá, tak ho okamžitě žádnou mastičkou nezaženete. Ale než se udělá, může se vám to povést. Mastička pak i urychluje celé hojení. Dále je na opary fakt dobrá zubní pasta, protože vysušuje. Když pomažete opar vrstvou pasty (nebo prý skvěle fungují krémy na akné, to nemám, tak nemám doma ani krém na ně, takže nemohu posoudit) a necháte si ji na puse přes noc, celou existenci oparu dost viditelně popoženete. Jen pozor na smývání pasty z pusy. Jde to pomalu, musíte být trpěliví. Musíte pomalu smývat všechnu pastu a ne ji najednou zdrhnout, jinak by se opět opar mohl rozlézt. Druhý den, co mám tu krásnou ozdobu, na ni beru led. Celou kostičku o něj rozpustím. Vždy ji dám do igelitového pytlíčku, aby mi voda z ní netekla všude. Většinou opar přes noc splaskne a výrazně se zmenší. A to chceme. Ale opět pozor na popraskání. Když už je opar téměř vyléčený a zbývá po něm už jen stroupek, pod kterým se už ale neobjevuje ta "vodička", promažu ho párkrát za den balzámem na rty, aby se hezky hojil. Snažím se si stroupky neloupat a neponičit je. Ono je to ale těžké, občas se jen trochu usmějete a strup prdne a zásobí vás krví. Nebo prdne když jím. No, vím jak krev chutná. 

Z čeho vůbec opary jsou?
Určitě znáte takové to, že když jednou chytíte opar, bude se vám vracet vždy. To je bohužel pravda. A pak jsou tu takoví lidi, kteří když jsou v blízkým kontaktu s nakaženou osobou, tak nic nechytí. Tak to bohužel taky je a já této skupince lidí fakt závidím. My "oparáři" si musím pořád dávat pozor, abychom se třeba nenapili po někom s touto ozdůbkou. Ale nákaza není jediná možná příčina. Mne se hodně dělají ze stresu, zrovna teď jeden mám a to to zkouškové teprve začalo. Další možná příčina je oslabená imunita. Dalším skoro pravidlem u mne je, že když mám nemoc, mám automaticky i opar. No a zrovna když se cítíte na houby, tak se nechcete cítit ještě víc na houby. Dalším spouštěčem je i sluníčko, koupaliště a prostě krásné, ideální léto. Z dovolené u moře si ozdůbku vozím pravidelně. No a občas stačí i tady to naše počasí. No, těmto vlivům se moc dobře nevyhnete, takže se tím hlavně nestresujte. 

Babské rady
  • Vitamín B - ten už mi tedy párkrát doporučovali. Mamka mi ho vždy kupovala v tabletkách. No nebavilo mne brát každý den jednu a navíc jsem ani neměla pocit, že by mi to nějak pomáhalo, takže jsem se na to vyprdla.
  • Potírat stroužkem česneku nebo šťávou z cibule.
  • Potřete opar droždím. Droždí má opar vysušit a navíc obsahuje vitamin B a to jak už víme, je prospěšný vitamín s bojem proti oparům.
  • Ušní maz. Babské rady slibují rychlé vysušení oparu po tom, co ho potřete ušním mazem. Je to zajímavá teorie, nikdy jsem ji ovšem nezkoušela.
  • Pijte vodu s citronem. Ne tedy jen v době, kdy máte opar, ale celoročně. Když už se nějaký ten opar ale přece jen udělá, přiložte na něj plátek citronu. 
  • Použijte ocet, jestliže nechcete, aby se vám opar rozlezl po celé puse. Potírejte s ním ale jen postižené místo, ocet i vysušuje, tak ať si zbytečně nevysušíte rty. 
  • Potřete opar medem. Med má protizánětlivé a antibakteriální účinky. A navíc s ním můžete opar i chladit, což snižuje bolestivost. 
  • Jedlá soda. Stačí když smícháte trochu jedlé sody s převařenou vodou, uděláte hustší kašičku a tou opar potíráte.
  • A jako poslední je tu náš starý známý alkohol. Potřete opar nějakým silným alkoholem, třeba slivovicí a slivovice vám pomůže opar vysušit. 
Na závěr pro vás mám takovou perličku. Byla jsem asi v deváté třídě a měli jsme s partou dohodnutý večírek na sobotu. No a mne se v sobotu ráno udělal opar. Samozřejmě jsem ho na večírku nechtěla mít, byla jsem v pubertě a opar jsem vnímala jako konec mého života. A ještě na večírku. Začala jsem tedy hledat na internetu, jak se oparu OKAMŽITĚ zbavit. Teď už vím jaký je to nesmysl, u oparu okamžitě nefunguje. Tehdy jsem ale našla nějakou radu, že se má ohřát lžička ve vařící vodě a pak přiložit na opar. Po tomto opakovat ale s ledovou lžičkou. Začala jsem tedy s tou vařící, pořádně přitiskla na opar a snažila se vydržet tu bolest. No samozřejmě mi opar praskl, rozlez se po celé puse a díky horké lžičce ještě víc natekl. Už nevím, kde jsem tuto babskou radu našla, ale rozhodně nefunguje. A vy mějte na myslí, že oparům se musí dát čas.

To by bylo pro dnes ode mne vše. Těším se na vás u nového článku ve středu, ano, budu se snažit. Tuto středu jsem uvízla ve zkoušce, snažila jsem se doučit chybějící vědomosti ve středu a na článek nezbyl čas. Omlouvám se vám, snad už kvůli zkouškám nebudu muset blog omezovat. Uvidíme. 

PS: Na facebooku mi chybí pořádná skupina na sdílení giveaway, takže jsem jednu založila a doufám, že se pořádně rozroste. Pokud ji chcete podpořit a dovědět se o různých giveaway, skupina je zde :)

Mějte se krásně,
Vaše


9 komentářů:

  1. Opary jsou zlo, já ně ně trpěla ještě pár let zpátky hodně, taky mi pomáhal Zovirax a z babských rad, mně ten vitamín B fakt zabral, ale musela jsem ho jíst pravidelně, od té doby jsem ho myslím ani neměla :) Ale to je hodně individuální, každý tělo je jiný, reaguje jinak.

    OdpovědětVymazat
  2. Naštěstí netrpím na opary, ale sestra ano. Většinou na noc natře opar vsrstvou zubní pasty a ráno je fuč (max. za dvě noci). Myslím, že ten alkohol by mohl pomoci, protože desinfikuje a vysušuje. Med zase hydratuje a zároveň má antisepční účinky. Ale ten ušní maz mi přijde jako nechuťárna :-D

    Inka Lifestyle Blog -> fotografie, líčení, DIY a samozřejmě zabava :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se dělají jen koutky a jakmile jsem začala používat balzám na rty od Crazy Rumors, mé problémy se rty zmizely. Jinak ta horká lžička, to musela být pořádná bolest. A dokážu si představit, jak potom rty vypadaly. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  4. Skvelé tipy! Niekedy tieto babské rady pomôžu omnoho viac, ako nejaká kozmetika.
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé rady :) já měla opar snad jen jednou v životě a to právě nedávno před maturitou a pomohla mi mastička Herpesin z lékárny :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som, našťastie, opar už dávno nemala, no väčšinou používam mastičku od Diochi :)

    OdpovědětVymazat
  7. Naštěstí na tohle netrpím, měla jsem opar snad jednou v životě. Musím si zaťukat!!


    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  8. zubní pasta je zlo, nikdy ji pak nejsem schopná pořádně umýt :D nejvíce se mi osvědčil citrón a alkohol, ideálně ještě ve chvíli než se opar vytvoří, když to jenom svědí, anebo je zatím jenom malým puchýřkem, pak se často ani pořádně nevyklube

    OdpovědětVymazat
  9. Zaujímavý a užitočný článok :)

    www.frenchstyle.eu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3