Věci, kterými zabíjíme své blogy

středa 7. února 2018


Ahojte,
jsem člověkem, který rád čte blogy a rád objevuje nové. Během brouzdání po internetu a hledání nových blogů ale občas narazím i na takové, které mne něčím odrazují a já je hned zavírám. Nedávno jsem se zamyslela nad tím, co vlastně tyto věci jsou a o tom bude dnešní článek. Doufám, že se v následující odstavcích nepoznáte. 


Absence odstavců
Nevadí mi číst delší články, do některých se ponořím a ani neregistruji, že už je vlastně čtu docela dlouho. Co mi ale vadí hodně je to, když dlouhé články nemají odstavce. Kdo by se dokázal orientovat v několika desítek řádků dlouhého textu a neztratil pozornost, když by text nebyl logicky rozdělen do odstavců? Když na nějaký takovýto článek narazím, okamžitě blog vypínám, protože nechci ztrácet čas snahou o orientaci v neuspořádaném textu. V naprosté většině z článku stejně nic nemám, protože se stále snažím jen se neztratit.

Nečitelné písmo 
Další věcí, která mne dokonale dokáže odradit od čtení článku, je nečitelné písmo. Nedávno jsem narazila na blog, jehož černé úzké písmo se natolik vpíjelo do bílého pozadí, že jsem nedokázala dočíst ani jednu větu. Jo, písmo sice vypadalo krásně, ale číst se nedalo. Příliš malá písmenka vašemu blogu také spíš uškodí, než aby pomohla.

Nadpis článku v angličtině
Toto je taky další z věcí, které úplně nerozumím. Nepřijde mi moc logické dávat článku anglický název a pak ho celý napsat v češtině. Chápu, že na angličtinu může kliknout víc lidí, ale přijde mi to takové zbytečné. Stejně když ti lidé přijdou, tak také odejdou hned po tom, co zjistí, že danému článku absolutně nerozumí. Tento "prohřešek" ale neznamená, že blog okamžitě přestanu číst a nebo že si daný článek nepřečtu, to ne, ale už to nedělá tak dobrý pojem. Vždy se raduji, že mám to štěstí, že článku vůbec rozumím, když je název jiným jazykem.

Font, který nepodporuje diakritiku
Ano i já chci mít hezké písmo v nadpisech a tak. Ale radši budu mít trochu normálnější písmo než to, které nepodporuje diakritiku. V těchto případech není snad rušivější element než "č" psané fontem Times New Roman mezi úhlednými psacími písmeny. Tato věc mi taky velmi kazí pohled na celý blog. Sama s tím občas bojuji. Vyhlídnu si nádherné písmo, které bych zrovna chtěla a když zjistím, že nepodporuje diakritiku, jsem celkem naštvaná. Ale nikdy ho tam nenechávám.

Přeplácaný blog 
Další věcí, která mne odrazuje od čtení blogu je to, když má blog dvě postranní menu. Ty jsou ještě k tomu obě dvě přeplácané všemi možnými nesmysly. Tato věc mi také kazí pohled na blog a přitom mi přijde, že v těchto postranních menu stejně nejsou věci, které na blogu musíte mít. Většinou jsou to nějaké nepotřebné funkce. Myslím, že blog může hodně dobře fungovat i s jedním menu a navíc ani nevypadá tak, že je v něm prostě něco navíc.

Nepříjemný, agresivní design
Každý blog je hodně i o designu, i když bychom byli radši, aby nebyl. Dělá to totiž z blogerky grafičku. Podle mne by design neměl být v tmavých barvách a neměl by obsahovat víc jak tři barvy. Musí být prostě příjemný na pohled. Žádné barvy, které se k sobě vůbec nehodí. Myslím, že v této době už ani nemusím zmiňovat obrázky za textem. To už snad nikdo nedělá. Když je mi prostě design nepříjemný na oči, blog vypínám.

Články bez fotek
Tyto články se mi bohužel také nečtou nejlépe. Je vždy lepší, když k článku přiložíte fotku, která dokresluje to, co chcete v článku říci a nebo fotku něčeho, o čem v článku píšete. S tímhle se mnou také určitě bude plno z vás souhlasit. Články bez fotek rozhodně trochu odrazují od čtení. Jen si dávejte pozor na autorská práva, když budete do článku vkládat fotku, která není vaše. Někde jsem se dočetla, že existuje i stránka, na které jsou fotky, které můžete bez postihu použít. Přímo ji ale neznám.

Tak to by bylo na toto téma vše. Souhlasíte se mnou v něčem? Co vždy přiměje vás, abyste daný blog zavřeli?

Na viděnou u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde
V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥

59 komentářů:

  1. Naprosto souhlasím s těmi odstavci, nelogické členění neb absolutně žádné členění mě dokáže vytočit :D Nicméně mám pocit, žes měla na mysli písmo, které nepodporuje diakritiku ne interpunkci :)

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  2. Úplně s tebou souhlasím, podobné věci mě taky vždycky dokáží odradit :) Já sama se jim snažím na svém blogu vyhýbat, ale občas se nevyhnu názvu článku v angličtině, holt mi občas zní mnohem líp než v češtině :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky už jsem měla dilema, že mi to prostě v angličtině znělo líp :)

      Vymazat
  3. Určitě souhlasím, asi nejvíc mi vadí ostré barvy na blogu a rušivá tapeta :-/

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhodně souhlasím. Nedávno jsem narazila na blog, kde bylo pozadí stránky černé a text byl tmavě modrý - asi si umíš představit, že to absolutně nešlo přečíst. Nevím koho napadlo, že to je dobrý nápad, ale mě to rozhodně odradilo :D Super článek!

    http://lucy-villain.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to to ten člověk ani nemohl vidět, když zvolil tuto kombinaci! :D

      Vymazat
  5. Zajímavý a užitečný seznam, Leni! S výčtem souhlasím v každém bodu. A přidala bych ještě několik dalších odrážek! :-)

    Pravopis - nejsem nějaký šáhlý grammar nazi, ale když mě v odstavci kopne do oka už třetí hrubka, blog bez milosti zavírám. Tohle mi vadí asi nejvíc. Taky nedokážu číst text v "pražském nářečí". Jakmile je něco psáno stylem "mlíko, vodkud, bylo to jasný/hezký/samozřejmý", apod. tak mi krvácí oči a odcházím. Což je zajímavé, protože ze začátku jsem psala blog taky "jak mi zobák narostl" :-D

    Ukazatel myši změněný na nějaký kreslený obrázek, která má třeba 1x1 cm. Trefit se s tím někam je dost hrozné a docela mě to irituje. A nepomůže, ani když bude obrázek kočička nebo jednorožec :-D

    A ještě detail. Někteří lidé nemají na blogu jméno, ani přezdívku a nedá se dohledat, jak vlastně autorku v komentářích oslovit? "Hej ty"? :-D

    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pravopis jsem pozapomněla, nevadí :)
      Děkuji za doplnění dalších 3 věcí :)

      Vymazat
  6. Také nemám ráda fonty, které nepodporují české znaky :D Více méně ve všem s tebou souhlasím :) jediné, co mám trochu jinak, tak mi nevadí 2 postranní menu, sama to tak mám :) ale určitě užitečný článek! Hodně lidí píše anglické názvy a podobně a jak píšeš, je to dost zavádějící :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudáci ti cizinci, co na to kliknou s tím, že si počtou a pak nerozumí jedinému slovu :)

      Vymazat
  7. Myslím, že se vším se dá rozhodně souhlasit.
    Taky se většinou na nově oběvené stránce rychle rozhodnu, jestli budu pokračovat ve čtení nebo nemilosrdně stisknu křížek. Vezmu si sama z tvého článku pár ponaučení! :) Díky za tipy a měj se hezky, Štěpánka.

    BLOG Corculum | Stepanka_T

    OdpovědětVymazat
  8. HM. Na clanok som so zaujmom klikla. Cakala som, ze sa dozviem novinky. A hla. Nic nove. Ziadna objavena Amerika. Mna napriklad odradzaju clanky, ktore uz publikovala 1000 ludi. Vid tento.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti přeji hodně štěstí v objevování stoprocentně jedinečných článků, ale asi si moc nepočteš :)

      Vymazat
  9. Souhlasim :)
    Leč mi tam minule ujelo v nadpise Ů, ale musela bych menit asi font vsech nadpisu co tam doposud byly.


    www.objevuj.com

    OdpovědětVymazat
  10. Hrozně mě rozčiluje, když se někde na boku imrvérefurt něco hýbe. A s těmi nadpisy v angličtině souhlasím - proč, propánajána?

    OdpovědětVymazat
  11. Super článek, souhlasím se vším a nejvíc mu vadí ty fonty. Jinak, když jsem četla bod o designu, tak jsem si vzpomněla na svoje působení na blog.cz, to teda byla tehdy katastrofa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mé působení na blog.cz taky vypadalo zhruba tak :D

      Vymazat
  12. Souhlasím s tebou ve většině. Absolutně nesnáším font, který nepodporuje diakritiku, ani dlouhý text bez členění na odstavce. Jediné co mi nevadí, jsou dvě postranní menu, sama je taky mám. Pokud chci dát do postranního menu více věcí, tak se mi zdá lepší mít ty "lišty" dvě, než jednu kilometr dlouhou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvě postranní menu jsou spíš věcí názoru :) zase na druhou stranu uznávám, že máš pravdu v tom, že kilometrové jedno menu je taky divné, ale prostě si myslím, že těch věci v něm nemusí být tolik, aby byly dvě menu potřeba :)

      Vymazat
  13. Taky s tím souhlasím. Neříkám, že můj blod je perfektní ale myslím, že nic z tvého seznamu se mě netýká. Až na ty fotky, ty někdy poruším :/ Každopádně já stahuju fotky z pixabay.com ;)

    www.janalsstory.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak alespoň, že fotky řešíš tak :) já jednou našla na jednom blogu mou fotku z instagramu bez zmínění jakéhokoliv zdroje, to je mnohem horší :D

      Vymazat
  14. Souhlasim se vsim. Nadpisy v angličtíne jsem kdysi taky psala a vubec nechapu proč... Pak jsem to zmenila a zurive prepisovala všechny staré články :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přepisovala? To si té angličtiny tam pak docela litovala, co? :D

      Vymazat
  15. Souhlasím s každým bodem! Pokud jde o ty obrázky zdarma ke stažení, přidávám tip na tuto stránku https://pixabay.com/cs/. Všechny fotky jsou zdarma k použítí, nemusíte uvádět zdroj a zároveň jsou ve skvělé kvalitě. :)
    navybranou.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Některé věci vadí i mě... hlavně nepřehledné písmo, protože mi dělá problém se do článku začíst.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  17. Chybějící fotky překážejí čtení článku? Nesouhlasím. Lepší žádná fotka než mazanice, která není hezká ani ostrá (ale musí tam být, protože proto) , nebo sterilní kousek z fotobanky, který používá milion dalších lidí.

    U recenzí je to jiná věc; tam jsou kvalitní fotky potřeba, a text bez snímků by nebyl vhodný. Ale cpát obrázky všude za každou cenu nepovažuju za nutné. Spíš mi vadí mrňavý font, chybějící diakritika a absence odstavců - někteří na Facebooku píšou slohy bez odstavců, a to se fakt nedá číst ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mnohem radši čtu články, kde nějaká fotka je, ale to je věc názoru :)

      Vymazat
  18. Tak to s tebou souhlasím a asi nemám na článek žádnou výtku :) nejvíce mě odrazuje font a malé písmo.


    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono když se to nedá číst, tak to je křížek jasný :)

      Vymazat
  19. Osobně mne odrazuje příliš mnoho hrubek v textu. Také jsem se setkala s hezkým blogem, kde ale autorka do článku napsala asi tři věty a zbytek článku byly jen fotky bez popisu. Jak se říká - příběh prodává. Fotky jsou super na sociálních sítích, ale blog by měl být o sdělování něčeho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, pravopis je další věc, která se v tomto ohledu řeší pořád dokola :) taky bych nejspíš nevydržela číst článek, ve kterém by byla jedna hrubka za druhou :)

      Vymazat
  20. Pravopis, príliš veľa farieb, hudba, keď farba písma sa stráca vo farbe pozadia a tým pádom je text nečitateľny, infantilne články typu; a toto som si dnes kúpila, aj toto sa mi páčilo a tento top mi ide k pleti.
    Inak s tebou súhlasím v dĺžke textu, sama mám dlhé články, niekedy až dlhšie ako by som si priala, no ako vravíš rozdeľujem ich odstavcami, fotkami, giphami, nadpismi a citátmi. Všetko sa dá keď sa chce.
    A čo mi vadí najviac na blogeroch, ale to už nie je o prvom dojme, keď neodpovedá na komentáre. V takomto prípade sa už viackrát na blog nevraciam nech je akokoľvek krásny úžasný vtipný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou Ali, akorát, že já se na blog vrátím, pokud jsou články kvalitní, ale už nekomentuji.

      Vymazat
    2. Tak toto s tím neodpovídáním na komentáře slyším poprvé :) je ale pravda, že odpovídat na komentáře je super a dodává to blogu šmrnc :)

      Vymazat
  21. Mě vždycky odradí šílené křiklavé barvy, hudba nebo takové ty padající vločky :-) mám ráda jednoduchost a když je design pěkně sladěný jak do barev, tak tematicky.
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, padající vločky sice na první pohled vypadají hezky, ale číst přes ně něco? Ne. :D

      Vymazat
  22. Naprosto souhlasím.. abych na blogu zůstala a článek si přečetla, musí být absolutně přehledný.. příjemné, jednoduché písmo s velikostí tak akorát, odstavce jsou fajn, to se pak vždycky lépe čte i v knížce... a určitě fotky, fotky jsou nejlepším zpestřením. Jinak mám ráda jednoduché světlé a nenásilné barvy.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :) světlé barvy na design mi přijdou nejlepší :)

      Vymazat
  23. Súhlas, ale našťastie narazím na blogy s nečitateľným písmom či krikľavými farbami málokedy. Skôr tie nadpisy v angličtine vídam veľmi často a tiež nerozumiem prečo..
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, v této době už blogerky většinou ví jaké barvy volit. No, angličtina v nadpisech tu ale asi ještě dlouho zůstane..

      Vymazat
  24. súhlasím so všetkým, akurát pri tom pozadí som sa pozastavila :) ja naopak nemám až tak rada, keď má blog biele alebo veľmi svetlé pozadie, biele logo a pod., lebo to vo mne evokuje, že sa ničím neodlišuje od tisícky ďalších s bielym pozadím, že si ho nemám prečo zapamätať... na svojom blogu preto v chladných mesiacoch mávam na pozadí bordovú tapetu a v tých teplých ružovú... treba sa niečím odlíšiť, nielen byť ovečkou v stáde :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj design se mi líbí, svým způsobem je také světlý, ale tmavším pozadím se liší :) mne jde spíš o to, aby pod písmem byl blog bílý :)

      Vymazat
  25. Mě vždycky odradí křiklavé barvy, nebo obrovský obrázek, který je v podstatě přes celý blog:D. Moc pěkný článek!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  26. Hello, your Blog is very nice and now I've become your followers! Do you want to reciprocate? The gfc bar is on the right side of the page and the blog page is very popular! I'm waiting for you http://casaninnamamma.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  27. Souhlasím. I když je sebezajímavější článek, odradí mě množství nahečmáného textu bez odstavců a bez fotek. Bohužel mi také vadí články, kde jsou stažené fotografie z netu. Zastávám názor, že nejlepší článek je ten, kterému se blogerka věnuje, a na který si sama vyfotí a upraví fotografie. Pokud má blog víc fotek z internetu než vlastních, nějak mě opouští nálada blog sledovat.

    Asi jsem divná :D
    Inka blog - blog o bydlení, tvoření, vaření a kráse

    OdpovědětVymazat
  28. Vadí mi nečitelné písmo a font, který nepodporuje diakritiku. Nadpisům článků v angličtině se divím. Jediné, kdy jsem to použila bylo, že jsem dala anglický citát a to opravdu výjimečně, protože přeci jen v překladu ten citát už postrádá na tom původním významu.
    Co se týká designu, kvůli tomu blog nezavírám, spíše se podívám o čem ta dotyčná osoba píše a pokud mě to zaujme, tak to neřeším. Spíše dost často blogy zavírám, protože mě nezaujme obsah, prostě nenajdu si na stránce věci, které by mě zajímaly. Když zrovna někdo píše například o sportu, tak vím, že to není čtení pro mě, když se o sport nezajímám.
    A co se týká fotek v článku, nevadí mi, že tam nejsou. Protože ne ke každému článku se dá dát nějaká fotka, která by vystihovala to, co zrovna člověk chce napsat a pro mě osobně je určitě lepší, když lidé dávají fotky svoje, nějaké které je vystihnou, než aby k těm článkům kopírovaly z internetu něco, co s jejich osobností nesouvisí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky nečtu blogy, které mne nezaujmou obsahem, v tom ale nevidím žádnou chybu, přece jen se každý zajímáme o něco jiného, ale to taky píšeš :)
      Jo, rozhodně dávat své fotky, ale vždy se snažím na něco přijít, s fotkami se mi články čtou mnohem lépe :) ale chápu, že k některým článkům se dávají těžko. :)

      Vymazat
  29. Fonty, které nepodporují diakritiku, jsou vidět na strašně moc blozích a to i na některých známějších. Nikdy tohle nepochopím, jak to ti lidé můžou nevidět a nevadí jim, že to úplně bije do očí. Absence odstavců taktéž a já jsem ještě hnidopich, že mě hrozně ruší, když je fotka úplně naplácaná na textu a ten člověk mezi fotkou a textem neudělá mezeru. Taky má spousta lidí na Bloggeru staženou nějakou nepodporující šablonu a nejde jim tam odkliknout souhlas s cookies a překáží tam různé lišty. Nadpisy v angličtině a vůbec jakýkoliv nápis v angličtině na českém/slovenském blogu se mi nelíbí.

    S těmi fotkami u článku s tebou naprosto souhlasím. Já třeba delší články bez fotek prakticky hned zavírám, protože se mi to zkrátka nechce číst. Fotky článek zpestří, oživí a učiní příjemnějším pro čtení. Samozřejmě někdy je lepší upřímnost než sterilita fotek z fotobank, ale pokud není článek skutečně originální a je moc dlouhý, tak bez fotek článek zavírám, bohužel. Líbí se mi, že jsi jedna z mála blogerek, která má blog skutečně přehledný a bez rušivých věcí :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nechápu, jak tam někdo může nechat font, který nepodporuje diakritiku, je to nepřehlédnutelný. Heh, sdílím tvé hnidopišství, taky bych nezvládla vydat článek, kde mezi textem a fotkou nebude řádek mezera :D ale jiné blogy kvůli tomu nezavírám :) Jo, lišta s cookies, která nejde odkliknout mi taky vadí, ale nevím, jestli jde u mne, mě se na blogu prostě nezobrazuje, když si ho otevřu :)
      Tvůj názor s fotkami sdílím :)
      A děkuji ti moc ♥

      Vymazat
  30. Souhlasím a přidávám navíc nudný obsah, nebo hodně špatnou kvalitu fotek.

    OdpovědětVymazat
  31. Naprosto se vším s tebou souhlasím! Co naprosto, ale naprosto nemůžu vystát jsou fonty, který nejsou přečíst a chybějící odstavce. Hlavně u odstavců mám chuť zabíjet :D :D

    Karolína & Maličkosti ze života

    OdpovědětVymazat
  32. Souhlasím. Úplně nejlepší blogy jsou ty, které obsahují vše z výše zmíněného. To mě pak vždycky zajímá, o čem ten bloger píše, tak si na zkoušku přečtu jeden článek.... Pak stránku obvykle vypínám. :D

    ATUNAI

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3