Na slovíčko s eL: Proč jsem nedržela den offline?

neděle 30. září 2018


Ahojte,
tento článek je tak neplánovaný. Vlastně jsem na dnes měla v plánu vydat haul, ale nakonec jsem se rozhodla tento plán přehodnotit, protože jsem si k tomuto tématu taky chtěla říct své. Když se budete chtít zapojit do diskuze, budu jedině ráda, teď vám k tomu ale první řeknu své. 

Nemyslím si, že bych tu měla někoho, kdo by nevěděl, o co jde, ale kdyby náhodou, tak vám to jen tak stručně popíšu. Jde o to, že magazín Flowee vyzval lidi, aby na den odložili své mobilní telefony a byly celý den offline. Do tohoto se zapojilo i plno celebrit a influencerů a proto jsem toho měla celý Instagram. Já jsem ale v sobotu offline nebyla a řeknu vám k tomu své důvody. 


Všichni víme a všichni to řeší, že dnešní populace tráví na telefonech až moc času. Je sice hezké, že se někdo snaží s tím něco dělat, ale to, že vyhlásí na den takovouto akci podle mě nebude mít účinek. Po sobotě si určitě všichni vzali své mobily zpět do rukou a vesele ho používají dál jako by se žádný den offline neuskutečnil. Možná si i řekli, že by to měli nějak změnit, možná se i trochu zamyslí, ale nemyslím si, že by někdo kvůli jednomu dni bez telefonu změnil všechny své zvyky. Možná jim jejich dny připadaly plnější, ale to můžou být i bez jednoho vyhlášeného dne. Mohou si svůj den offline udělat kdykoliv. Nemusí prostě být jen na výzvu.

To, jak moc používáme telefony podle mě dost závisí na tom, jakou máme přes den náplň. Je jasné, že když se nudíme, tak máme tendence po telefonu sahat častěji, než když máme celý den co dělat a nemáme čas myslet na sociální sítě. Možná nejsem až tak velký závislák, ale když mám celý den o zábavu postaráno, tak si málokdy vzpomenu na to, že bych si jen tak měla projet Instagram. Když celý den sedím doma a nemám co smysluplného dělat, tak samozřejmě aktualizuji dost často. Nevšímám si na sobě toho, že by mě mobil nějak extrémně zdržoval od mých povinností.


Před měsícem jsem si dala celý týden, kdy jsem byla offline. O road tripu jsem vám psala a přesně v den odjezdu jsem vypnula data a wifi a celých 7 dní jsem měla mobil sice zapnutý, ale všímala jsem si ho vlastně jen tehdy, když jsem psala domů, že jsem v pořádku. Na nějaké projíždění sociálních sítí a podobných věcí jsem si upřímně ani nevzpomněla a užívala jsem si přítomnost, ale toto zase souvisí s tím, co jsem řekla před odstavcem. Fakt jsem přesvědčená o tom, že čas, který trávíme na svých mobilech závisí na našich činnostech. (Vyhlásit týden offline by byla mnohem větší výzva!)

Můj týden offline nebyla má premiéra bez internetu. Občas si data a wifi vypnu i jen tak, na celý den. Hlavně když nemám náladu a cítím, že mi bude mnohem lépe bez dokonalého světu všude na netu. Radši si v těchto dnech čtu a nebo kreslím a tak. A taky většinou nechci komunikovat s lidmi, protože v těchto náladách jsem akorát nepříjemná a zbytečně bych vyvolávala rozbroje.

Řekla bych proto, že člověk, který není mobilem úplně pohlcený ho dokáže používat s rozumem a ví tak nějak sám od sebe, že ho nemusí mít pořád na ruce. Lidem, kteří jsou ale už tak trochu závislí na těchto technologiích, den bez nich fakt nepomůže. Možná jim tak maximálně ukáže, jaký s tím mají problém, to už ale beztak tuší i bez toho. 

Jsem prostě zastáncem toho, že všechno se má dělat s mírou a všeho moc škodí. I tady to platí.

Co si o tomto dni offline myslíte vy?


Na viděnou u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥     

20 komentářů:

  1. Den offline jsem také nedržela a úplně souhlasím, že si takový den/týden můžeme zorganizovat klidně sami. Velice se mi pojetí článku a podání informací líbí, souhlasím a takový názor mi je blízký. Osobně jsem si nainstalovala aplikaci, která mě hlídá, kolik času na telefonu (u jednotlivých aplikací) strávím. V případě, že je to přes nějakou dobu, začne mě to upozorňovat. Začala jsem strávený čas (zejména neefektivně) řešit v době, kdy jsem nastoupila na novou brigádu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a jsem ráda, že nejsem jediná, kdo je z tohoto nápadu odvařený :)
      Ty jo, o takovéto aplikaci jsem už slyšela, ale nikdy jsem neměla potřebu ji používat, ale rozhodně to je dobrý nápad :)

      Vymazat
  2. Já jsem den offline taky nedodržela, nevím, ale přišlo mi to celý takový zbytečný. Myslím si, že každý se můžu sám rozhodnout, kdy a jak moc často chce být online a nějaký den offline v tom nehraje roli :) Já sama vím, že online trávím asi trošku víc času, než bych chtěla, ale na druhou stranu třeba teď v Brně na koleji nemám wifi, což ze začátku bylo hrozně divný a pořád jsem automaticky šahala po mobilu, ale pak už jsem si na to tak moc zvykla, že mi teď naopak přijde divný být online na mobilu, třeba doma vždycky vezmu mobil automaticky do ruky a nakonec ani nevím, co na něm mám vlastně dělat :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heh, taky teď ze začátku nebudu mít na koleji wifi. Doufám, že ji nebudu potřebovat kvůli škole, protože to jediné by mě donutilo si ji zaplatit.

      Vymazat
  3. Já sice vím, že tento den byl, ale nějak se mě to nedotklo a vlastně jsem to neřešila. Já to mám tak, že mobil používám převážně ke komunikaci s mým přítelem, kterýho nemám ve stejném městě a tak jediná možnost je si psát a volat. Ale když jsem s ním, s rodinou nebo na nějaké akci s lidma, nemám potřebu na mobil šáhnout. Takže u mě to je tak, že když se nenudím a jsem se správnýma lidma, vydržím bez toho aj měsíc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že pořád takovýto lidé existují :) i když je jich možná víc, jen ta skupina, na kterou nejspíš byl myšlen den offline, je víc vidět. :)

      Vymazat
  4. Podle mě jsi v dnešní době spíše výjimka v tom, že svůj mobil odkládáš hodně často a je to podle mě správně. Já jsem den offline úplně nedodržela, protože bylo občas potřeba něco vyřešit ohledně školy (domlouváme se ohledně různých projektů, co teď jsou), ale do ruky jsem ho brala opravdu minimálně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to chápu, školní povinnosti žádný vyhlášený den fakt nezajímá :)

      Vymazat
  5. Taky mi to připadalo celkem zbytečné. Spousta influencerů se sice zapojila, ale pak jsem koukala, jak hned v sobotu ráno postovali, že začínají den offline a někteří tam i psali, že třeba Instagram se do toho nepočítá a tak. :D Jiní zase hned úderem půlnoci začali postovat průběh celého dne s tím, že konečně můžou. Pak mi to připadalo jako fraška. :D Pokud chci, udělám si den offline po svém. Nemám problém odložit mobil na celý den, hlavně na výletech ho moc nevytahuju. Nechápu třeba, kolik lidí dokáže dělat Instastories ze svého dne, mně to připadá jako hrozné obírání se o ty momenty, které prožívám.

    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se fakt dělo jo? :D tak toto mě naštěstí minulo! :D
      Jo, souhlasím :)

      Vymazat
  6. Já tohle taky dost nepochopila, vzdyt to bylo zbytečné a většina celebrit /influenceru pusobila, a i naznačovala jak kdyby a rodinou a tak snad jindy ten čas netravili a travili ho spolu jen ten den. Já to vůbec nějak neresila, kdyz byl čas, zapla jsem wifi a surfovala. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mám stejný názor, rozhodně nikomu a už vůbec ne závislému nepomůže den off. :D A jsem ráda, že si to dost lidí a i dost influencerů uvědomuje, ale tak pro Flowee je to dobrá progpagace, proč by to také dělali. Vždyť naopak lidé vezmou druhý den ten telefon a budou o tom zase spamovat. Když člověk potřebuje, sám si snad telefon dá pryč. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Někdo z Flowee je telepat a sebral mi nápad, který jsem měla, když mi bylo takových jedenáct/dvanáct :D
    Beze srandy, Štědrý den mám pevně daný jako den bez internetu, jakékoli jiné dny bez internetu v průběhu roku jsou spontánní. Musím uznat, že se to drželo trochu líp, když jsem používaal čudlíkovej mobil. Jinak, souhlasím s myšlenkou článku, když má někdo problém, jeden den mimo mu nepomůže.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky mi to přišlo zbytečné, rozhodně jeden den nepomůže k tomu, aby se člověk zabvil závislosti. Jak píšeš, sama mám taky dny kdy vše vypnu a uživám si okolí a taky nejsem ana mobilu pořád :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  10. Ja som tiež deň offline nedržala, príde mi to absurdné a nemám pocit aby to rapídne zmenilo životy ľudí :D

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem tento den nedržela a takový den si budu držet, kdykoliv si usmyslím a ne když mi to někdo řekne :).
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem den offline dodržela. Je mi samozřejmě dost na to, abych si sama dokázala mobil odložit, dělám to. Jsou dny kdy na internetu nejsem protože mám prostě jinou práci a internetem jen zaháním nudu v jiných dnech. Ale říkala jsem si, že tohle je něco jiného, že ikdyž bych třeba měla chuť si ten internet zapnout tak to v sobotu neudělám, abych překonala svoje chtíče :D a druhá věc, že by tam vlastně nebylo nic na koukání,jestli den offline drželo víc lidí. Jenže jak to tady čtu, tak ty "celebrity" to nějak nevydržely. No škoda.Den offline pro mě určitě není nic převratného, nic co by mi změnilo život, ale proč to nepodpořit...

    OdpovědětVymazat
  13. Také musí uznat, že to bylo dosti přepískla akce. Jak za nás může někdo rozhodovat, zda-li budeme online či offline? Myslím, že je to věc každého, kdy bude chtít sdílet Světu a kdy naopak se stáhnout do ústraní a nabrat nové síly, vypnout mozek od těch ideálů "krásy" na instagramu a zharmonizovat svou duši. Je to pouze vůle nás všech a jsme to my sami, kdo si to řídíme a nastavujeme. :)

    OdpovědětVymazat
  14. taky jsem ho nedržela..necítím se závislá a souhlasím s tebou ,nemám problém si den offline udělat kdykoli jindy. Na chalupě dokáži být offline několik dní a ani si toho neimnu. pěkný článek. <a href="www.libenanovakova.cz>Liběna</a>

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3