Na týden v Oslu

sobota 20. října 2018


Ahojte, 
nedokážu si představit, že někomu, kdo sleduje můj Instagram, by uniklo to, že jsem byla v Oslu. Vlastně tam tím spamuji do teď a ještě chvilinku budu. Vám tady jsem o tom už také psala, že se tam chystám a že vám o tom napíšu. No tak je ta chvíli právě nastala. Připravila jsem dva články z Osla. Jeden tento, ten bude spíš o vyprávění a druhý, který vyjde ve středu a to budou zase fotky, které se jinam nevešli. Co si budeme nalhávat, přivezla jsem si jich fakt plno. A možná ještě přidám článek o tom, co v Oslu nevynechat. To ale ještě uvidím.  

Do Osla jsem jela s kamarádkou a vzhledem k tomu, že jsme o cestě začaly mluvit už rok před tím, než jsme ji uskutečnily, měly jsme plno času si zajistit ubytování. To jsme tedy začaly shánět až půl roku před cestou, ale měly jsme si z čeho vybírat a nakonec jsme našly úplně nádherný byteček a ještě za úžasnou cenu! Bydlely jsme u hostitelky Hyeran (zde) v hipsterský čtvrti Grünerløkka. Tento byt byl nějakých 5 minut pěšky od hlavního vlakového nádraží, takže jsme se po příjezdu do Osla dostaly na ubytování rychle. Byly jsme unavené, proto jsme si došly jen nakoupit do obchodního řetězce Kiwi a vrhly se na plánování následujícího dne. 


Hned ráno jsme se vydaly do tohoto kouzelného místa, které jsme vlastně měly taky tak pět minut od ubytování. Je to katedrála v Oslu. Takhle ráno tam nikdo nebyl. My jsme vlastně celkově cestovaly způsobem "nebudeme moc koukat na mapu a prostě půjdeme a uvidíme kam dojdeme". Takovéhle poznávání nových míst mám nejradši a kamarádka naštěstí taky není moc proti. Ta si jen vždycky najde místa, která chce vidět, ale moc neřeší, jak se k nim dostaneme. Takže první den jsme prochodily právě tímto způsobem. 

Pro pokračování ve čtení klikněte na:




Hned vedle této katedrály vede známá Karl Johans Gate. Ulice, která je v úplném centru Osla. Na jednom jejím konci je slavná opera, ke které jsme se vydaly a na druhém je královský palác. Vlastně jsme ani neměly za cíl dojít k opeře, ale najednou jsme na ni narazily. Když už jsme tam došly, začaly jsme ji okamžitě prozkoumávat. Vylezly jsme i nahoru na její střechu. Budova opery je tak neskutečně nádherná! Přesně tento typ architektury se mi líbí nejvíce. 


Od opery jsme se vydaly zpět na byt uvařit si oběd. Jak všichni určitě víte, v Oslu je pro Čechy draho. Vše je tak třikrát dražší než u nás. Proto jsme se rozhodly, že si budeme vařit, když už jsme měly tu možnost. Po obědě jsme se vydaly zpět k opeře a pokračovaly jsme dál po pobřeží, až jsme přes přístav došly k radnici a na Aker Brygge. Toto místo jsem si zamilovala hned na první pohled a taky že jsme se na něj za celý pobyt vracely několikrát.


Naproti radnici samotné bylo molo, ve kterém byla udělaná místa na odpočinek. Od laviček až k síti, pod kterou žil samotný fjord. Tam jsme se na docela dlouhou dobu zastavily ve společnosti týpka, který si tam vychutnával svou dávku marihuany. Nedařilo se mu pak ze sítě vylézt. To jsem se ale nedivila, ono ani v nezhuleném stavu to nebyl nejlehčí úkol. 


Já jsem se opět rozplývala nad architekturou, která na nás na Aker Brygge čekala. Opět jsem povídala, že přesně tyto konstrukční prvky bych počítat nechtěla a kamarádka mě zase nechápala. Vlastně se toho od Berlína moc nezměnilo. 


Z Aker Brygge jsme zamířily do Frogner parku, který měla právě kamarádka vyhlédnutý a tak jsme zapnuly mapu a vyšly jsme. Park byl nádherný, ale asi bych si to tam užila více, kdybych před ním nenachodily bůhví kolik kilometrů. V parku je plno soch, fontánky a plno kytek. Rozhodně je o co stát. I když věřím, že je to tam hezčí buď v létě, kdy jsou všechny kytky rozkvetlé a nebo na podzim, když je celý park barevný. My jsme tam byly zrovna na přelomu. Z parku jsme se vydaly už na byt, protože po celém dnu jsme byly celkem unavené. Cestou na byt jsem si ale ještě vzpomněla, že jsem chtěla nakoupit pohledy a večer je napsat. Pohledy jsme nakonec našly na nádraží a já večer už trpěla u psaní. Přece jen jsem jich psala osm a u posledního už mě docela bolela ruka, heh. 


Z pátečního dne vám žádnou fotku neukážu, protože pátek byl jediný den, kdy pršelo a bylo hnusně. Nám to ale tolik nevadilo. Dopoledne jsme došly na poštu a odeslaly všechny ty pohledy a odpoledne jsme šly nakupovat. Stejně jsme to měly v plánu.


Následující den jsme začaly procházkou po čtvrti Bjørvika. Sem jsem se chtěla podívat právě kvůli stavbám, který z dálky připomínají čárový kód, proto se jim říká "Barcode". Opět jsem byla z té moderní architektury unesená. Kamarádce se sice také líbila, ale já jsem ta, co je věčně hotová z moderní architektury a kamarádka má radši památky. Takže když někam spolu jedeme, vždy vidíme obě jak moderní část, tak i tu starší. V Oslu té starší ale moc není, takže jsem byla věčně unesená jen já. Ale i kamarádce se Oslo líbilo. Odpoledne jsme se pak vydaly směrem k norskému folklórnímu muzeu, které sice leží až za městem, ale pěšky se tam dá dojít v pohodě.


Následující den jsme se vydaly do Ekeberg parku, který jsem vyhlédla já. A taky jsem vybrala dost zvláštní trasu, kolem výpadovky, která vedla i na Stockholm a kolem nákladního přístavu. Skoro jsem si myslela, že tam pěšky nedojdeme, ale nakonec se to povedlo. Hned po tom, co jsme vyšly příkrý kopec, jsme spatřily tuto budovu. Přišlo nám to jako nějaká pevnost a proto jsme se neskutečně divily, když jsme zjistily, že to není žádná pevnost ale střední škola. Jo a z tohoto parku byl nádherný výhled na Oslo a hlavně na Barcode a operu.


Další procházka, kterou jsme uspořádaly, byla do čtvrti Sagene, kterou jsem si vyhlídla na Instagramu. Viděla jsem právě na několika fotkách tento kostelík, ve kterém vevnitř pouštěli hudbu hranou na varhany. Jo, možná to někdo hrál naživo, to nevím, ale spíš ne. Cestou ke kostelíku a od něj jsme konečně objevily klasickou severskou architekturu. Krásné dřevěné domečky. I toto jsem chtěla v Oslu objevit krom moderní architektury, takže jsem byla naprosto spokojená. No a kamarádka snad ještě víc!


Nechtěly jsme vynechat ani nějakou tu procházku do přírody a tak jsme si koupily lístky na metro, poprvé a naposled za celý náš pobyt v Oslu, a vyjeli jsme až na konečnou zastávku linky 1, která je vlastně dost turistická. Vystoupily jsme a vydaly jsme se krátkou procházkou v přírodě na Holmenkollen.


Vlastně už jsem nějaký ten skokanský můstek na vlastní oči viděla, byl to ten u nás na Zadově, ale tento ve mě zanechal několik pocitů. Byl tak hrozně velký a já jsem se okamžitě snažila si představit sama sebe, jak na něj lezu a jak z něj skáču. No, nedokázala bych se ani rozjet a nakonec jsme se s kamarádkou shodly na tom, že bychom radši schválně spadly už před tím, než bychom vůbec dojely k samotnému skoku. Celý skokánek byl obrovský a byla to z něj fakt výška. Nechápu, jak z toho mohl někdo skočit.



A pak už na nás čekal poslední den v Oslu. Na ten jsme vlastně měly jen jediný plán a ten byl, že navštívíme všechno, na co jsme do té doby zapomněly a pak půjdeme na Aker Brygge, kde jsme byly možná i každý den. Jedna věc, kterou jsme do té doby moc nevnímaly, byl královský palác. Našly jsme si na internetu, kdy se střídají stráže a vypravily jsme se na něj schválně na tento čas. Mě samotnou střídání stráží moc nevzalo, znovu bych ho nepotřebovala vidět. 


A pak jsme už jen prošly Karl Johans Gate k opeře a od opery na Aker Brygge, kde jsme došly až na místní koupaliště, kde se zrovna koupal otužilec. Zapnuly jsme si bundy ještě víc ke krku a chvíli si tam sedly. No a pak jsme se vydaly si dát své první jídlo ne v McDonaldu a nebo v obchodním řetězci Kiwi. Poprvé jsem ochutnala Poke bowl. Dala jsem si ji s uzeným lososem a to bylo něco tak dokonalého! A taky jsme si daly pivo za 250 korun českých. Dražší už nejspíš nikdy pít nebudu. Jo a za celý týden v Oslu jsme nachodily přes 100 km, protože jsme chtěly šetřit za městskou. Což tedy šlo, měly jsme v Oslu dost času a místa, která jsme navštívily, nebyla úplně daleko.


 Jaké nejhezčí místo jste v létě navštívili vy? 

 Na viděnou u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥  


8 komentářů:

  1. Tak ten skokanský můstek je opravdu obří. Vypadá to opravdu nádherně, hlavně ta architektura je úžasná.
    Já byla tedy poblíž v Krkonoších a také jsem si to dost užila. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky vypadají opravdu skvěle! Krásně vám vyšlo počasí :) Moje léto začalo návštěvou Říma a to byla tedy také paráda. Na sever se teprve chystám. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Oslo je opravdu nádherný. Od té doby co jsem poprvé viděla Skam se tam toužím podívat a doufám, že se mi to jednou splní. Krásné fotky! :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  4. No ty se máš. :) Oslo vypadá z tvých fotek krásně a vůbec bych se nezlobila, kdybych se tam někdy taky dostala. :) Skam je super a vůbec se mi líbí dost severské seriály, architektura a další věci, i když nejsem zas nějaký zarytý fanoušek, ale přijde mi to prostě fajn. :)

    Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásný článek a fotky! Já jsem v Oslu nebyla a moc ráda bych se tam podívala, potom co vidím ty fotky, fakt pecka!
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  6. Skandinávie je můj sen <3 Doufám, že se tam jednou podívám! Zatím si dávám za cíl Dánsko, ale chtěla bych se kouknout přesně i do Norska, Švédska i Finska :))

    OdpovědětVymazat
  7. A to jsem na Oslo nedávno četla článek, v kterém blogerka se vyjádřila, že to za to moc nestojí, podle tvého soudím, že zase ano, tak já nevím :) ale kdo ví jestli se tam vůbec podívám.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, krásně psaný článek, prostě super. Už dlouho toužím se podívat do Skandinávie. Letos se nám z partnerem splní. V září odlétáme do Norska a navštívíme také Švédsko i Finsko. Teď ještě musíme vyřešit parkování auta. Řešíme to na internetu. Na tady bychom eventuálně mohli auto zaparkovat. Chtěla bych se zeptat máte z tímto parkovišťem zkušenost? Díky. Přeji pohodový den.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3