Na slovíčko s eL: Focení během dovolené

sobota 27. července 2019


Ahojte,
k tomuto tématu mě inspirovala Tereza Salte, která ve svém podcastu "V Oblacích", který mimochodem poslouchám pravidelně a úplně ho miluji a přivedl mě k podcastům, mluvila o tom, jak vnímá focení na dovolené. Já najednou získala pocit, že k tomuto tématu také mám co říct a tak jsem se rozhodla, že zrovna toto téma přidám do své názorové rubriky. Jen tak mimochodem, mám teď v konceptech snad 10 článků a dobrá půlka z nich je právě v této rubrice. No, buďto teď budu vydávat jen tyto články a nebo mám témata do konce roku. No, uvidíme. Ale asi v tom teď vidím větší smysl, než samé nové hadříky. Tím ale neříkám, že už takovýto článek nikdy neudělám! No, teď jsem ale odbočila, takže se vrátím k původnímu tématu. 


Jestli sledujete můj Instagram a nebo jste někdy četli nějaký článek o cestování na tomto blogu, tak jste si museli všimnout, že já jsem přesně ten typ člověka, který na svých cestách prostě musí mít foťák po ruce a neustále se někde fotí a nebo fotí jen věci kolem sebe. Z každé cesty přijedu s tolika fotkami, že vždy jen protáčím oči, že to budu muset zase třídit. Jedinou výjimkou, která potvrzuje pravidlo, byl výlet do Bratislavy, kde jsem foťák nechávala spíš zavřený v batohu a to hlavně z důvodu, že tam byla zima a prostě mi mrzly prsty. Vyfotit něco jen tak na mobil bylo prostě o dost rychlejší!

Jak už jsem zmínila, z každé cesty se vracím s hodně fotkami. Na samotné cestě trávím i hodně času focením, to jde ruku v ruce. Po příjezdu pak ještě dlouho fotky třídím, upravuji a vybírám ty, které budu sdílet. Ráda dělám fotočlánky. Přece, když už si ty fotky vyfotím! 

Mám pocit, že fotím zbytečně? No, abych řekla pravdu, tak ani ne. Čas od času se k fotkám vracím a přesně si vybavuji momenty, jak vznikaly. Vždycky si nad nimi hezky zavzpomínám! K některým se samozřejmě vracím méně a k některým více. Můj zlatý grál jsou stoprocentně fotky z Osla. Nemyslím si, že jsou tak naprosto dokonalé, ale do Osla jsem se nadobro a nadlouho fakt zamilovala, tudíž mám potřebu si ho pořád připomínat. A fotky, u kterých mi rovnou vybíhají vzpomínky na Oslo a na jeho pohodu, jsou prostě nejlepší! Dost těchto fotek jsem použila i do prezentace na tapetu v mým počítači a vždy tak roztaju, když je vidím! (A samozřejmě mám tendence hned kupovat letenky.)

Nemám pocit, že bych focením na dovolených a na cestách o něco přicházela. Možná bych ho měla, kdyby mě focení nebavilo, jelikož to ale tak není, tak si to dokonce užívám a beru to jen jako provozování několika koníčků najednou. Samozřejmě umím foťák i odložit a užívat si přítomný okamžik, nejsem jako asijští turisté, ti jsou totiž už trochu extrém. Já si dané místo vždy prohlédnu i očima a ne jenom pak doma z fotek. No a když se mi nechce fotit, tak prostě nefotím, ale to se fakt moc často nestává. A kdo ví, třeba Vám příště ukážu fotky z Řecka!

Jak vnímáte focení na dovolených vy? Fotíte ve velkém a nebo jen z "donucení"?


Na viděnou u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥ 

28 komentářů:

  1. Taky jsem ten typ, co fotí všechno a všude :D Vnímám to pozitivně, protože často si zpětně prohlížím fotky z dovolených a jsou to pro mě hezké vzpomínky, které bych nebýt právě fotek neměla nijak zvěčněné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobře! Je úžasný si vzpomínky připomínat a fotky jsou fakt super nástroj, díky kterému to jde samo ♥

      Vymazat
  2. Také ráda fotím, vždyť je pěkné si na to moci zavzpomínat, na ta místa, která jsi navštívila a znovu si je dokázat představit v plné kráse. A to ti podle mě umožní jen tvé fotky. A vůbec to neznamená, že si člověk neužívá okamžiku, vždyť fotka netrvá zase tak dlouho. :) Krásný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Když se kouknu na Aker Brygge na fotkách na internetu a potom na své vlastní, mám z toho úplně jiné pocity!
      Děkuji ♥

      Vymazat
  3. Já sice fotím, ale pak to i mažu. Neříkám, ty fotky z dovolené hlavní třeba z Řecka, Bulharska, Paříže, Benátek mám doma v PC a ne v mobilu. A ty fotky z výletu po ČR, mažu ještě klidně aj ten večer ��❤️ Ale fotím hlavně očima.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To něco vyfotíš a pak to vše vymažeš a nebo to myslíš tak, že je jen protřídíš? :)

      Vymazat
  4. Já si beru foťák když jedu někam na celodenní výlet a vím, že se tam kdykoliv nedostanu. Jinak nějaké akce s kamarády po Praze nebo ve městě, kde bydlí oni stačí jen mobil :) já si pak hodně ty fotky vyvolávám. Vždy z nějaké akce nebo dne pár nejhezčích fotek. Zatím je mám ve fotoalbech, ale chci si časem udělat své scrapbook alba s těmi fotkami :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tenhle přístup se mi líbí! :) Hlavně, že si fotky vyvoláváš, to taky vždy chci udělat, ale v době, kdy máme z nějaké dovolené x stovek fotek, je to těžké :(

      Vymazat
  5. Super článek! Zrovna jsem se z jedné dovolené vrátila taky s pár set fotkami :D Fotím ráda a fotím rychle, dnešní mobily i telefony mají tak skvělé stabilizátory, že to je šup fotka hotovo. Většinu fotek už nikdy nepoužiju, ale někdy se k nim vracím a říkám si "že já si nevyfotila to a to, teď nevím, jak to vypadalo". Jsou to pro mě hezké vzpomínky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ♥
      Jo, je fajn se k těmto vzpomínkám vracet :)

      Vymazat
  6. Já fotím moc ráda všude. :-) Určitě to nevidím jako ztrátu času. Akorát teda nemám ráda ty lidi, co třeba na výstavě fotí každý exemplář, to mi přijde zbytečný a když je tam víc lidí a ty zrovna jdeš celou výstavu za ním, i to dost otravuje. Ale jako příroda, město... jen do mě s fotkama a focením! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heh, kamarádka jednou byla na prohlídce hradu a tam byl nějaký cca osmiletý kluk, který si u každého obrazu vyfotil, kdo ho namaloval a obraz vůbec. To bylo taky ujeté :D

      Vymazat
  7. Já jsem jak ty, miluji focení na dovolené, ráda si poté připomínám ty hezká místa a až jednou budu starší a už třeba moc cestovat nebudu, budu alespoň s obrázky vzpomínat. :) Po blogové stránce se mi líbí fotočlánky z dovolených, je to takový dobrý typ.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  8. Já fotím jen máloco a málokdy, jednoduše si spíš chci dívat svýma očima než přes objektiv fotoaparátu :) Jedinou výjimku v posledních letech tvořilo Norsko, kde prostě nešlo nefotit ♥

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  9. Já miluju focení :) Jednak mě to baví a pak mám hezkou památku :) Ráda fotky třídím, upravuji a pak je nechávám i tisknout do albumů :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to si tě asi pozvu, abys mi je taky roztřídila :D :D :D :D to je ta část, kterou neumím :D vždycky mi jich zbyde moc :D

      Vymazat
  10. Já fotím na dovolených (a taky výletech a akcích) ráda, ale snažím se si spíš okamžiky užívat "naživo" a fotím vždy jen chvíli:)

    OdpovědětVymazat
  11. Podcast od Terezky jsem poslouchala v letadle cestou na Maltu. <3
    Foťák s sebou nenosím, protože jsem na focení dost velký amatér, takže si vystačím s telefonem.. ale určitě souhlasím s tebou v tom, že si nemyslím, že by mě focení o něco obíralo. Fotím pro radost. Fotky sdílím s rodinou, s přáteli na Instagramu a s vámi na blogu. Musím ale říct, že nepoužívám žádný retuš, který by fotky měnil v něco, co se nepodobá realitě. :)

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já je taky nějak moc neupravuji, spíš je nechávám přirozené :)

      Vymazat
  12. Ono je to těžké, na jednu stranu si chci užívat okamžiky reálně, teď a tady, na stranu druhou jsem ale ráda, když mám i nějakou "hmatatelnou vzpomínku". Možná mám štěstí, že můj přítel je v tomhle trošku větší maniak a tak se s fotkami často podělí. :) Pěkný zbytek dne.

    OdpovědětVymazat
  13. Já fotím postupem času čímdálmíň, protože mi dochází, že se pak k těm fotkám stejně moc nevracím, že tam mám milion fotek města nebo lesa a co s tím? Vždycky je ale supr si pár fotek udělat, je to krásná vzpomínka, fotím ale už docela málo :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  14. Taky jsem nad tím už párkrát přemýšlela, že když člověk fotí, tak vlastně přichází o kouzlo okamžiku :) Ale jak jinak si pak vše vybavit než v fotek ♥ Jako snad u všeho - se včím s mírou :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3