Na skok na Ještěd

pondělí 12. srpna 2019


Ahojte,
když se mě někdo zeptal, kam bych se chtěla vydat, mou automatickou odpovědí bylo vždy, že bych chtěla vylézt na Ještěd. Má to ale pár ale. Ze Šumavy to tam není úplně nejblíž a tak jsem si tak nějak zvykla, že jakmile řeknu, že chci na Ještěd, vždy to skončí tak, že se stejně pojede na Boubín. A nebo někam poblíž aktuálnímu místu pobytu. Nedávno jsem ale opět automaticky odpověděla, že chci vylézt na Ještěd no a lezlo se na Ještěd. Jupí!

Já mám hrozně ráda celý Liberec a Ještěd je naprostá láska. Zamilovala jsem se do tohoto místa hned napoprvé, když jsem tam byla s rodiči někdy už na základní škole. Neptejte se mě proč. Já sama nevím, už kolikrát jsem dostala otázku, co na tom Liberci vidím, nikdy jsem na ni ale nedokázala racionálně odpovědět. Párkrát jsem nad tím i přemýšlela a snažila jsem se na něco přijít, ale nevedlo to k žádným výsledkům a tak jsem se prostě smířila, že mezi mnou a tím městem funguje nějaká chemie, kterou se nebudu pokoušet vysvětlovat. 


Samotný výšlap na Ještěd není úplně nepříjemný, ale trochu se u něj i zapotíte. Netrvá ani tak dlouho, jako když se snažíte v únoru na ledu vylézt na Sněžku bez sněžnic. Vlastně být místní, tak by to byla taková pěkná výzva v trhání osobních rekordů v rychlosti výstupu na vrchol. Jo, nejspíš by mě to po pár výstupech omrzelo a Ještěd se mi okoukal (to doufám, že ne!), ale stejně bych do toho šla. 

Věděli jste třeba, že část fasády vysílače je z dřevěného laminátu, plastových šroubů a speciálního navíjeného laminátového prutu? Když jsem to slyšela poprvé, nestačila jsem se divit nad genialitou a pokrokovostí této technologie. A hlavně díky tomuto může vysílač vypadat, tak jak vypadá. Je skrytý za fasádou, která nebrání jeho provozu. To by nebylo možné při použití kovů. Jo, dobře, už končím s těmi odbornými přednáškami! Heh. Jestli vás ale víc zajímá samotná architektura vysílače a jak je vlastně možné, že tak funguje, doporučuji komentovanou prohlídku s Adamem Gebrianem, kterou najdete zde

Dokonce jsem tentokrát viděla i budovu radnice bez nějaké šílené akce pod ní. Když jsem totiž byla v Liberci naposledy, zrovna se tam něco konalo a celé náměstí bylo zastavěné stánky a nebyla pořádně možnost se na radnici podívat. Teď to konečně vyšlo!

Já jsem vděčná, že jsem se mohla do Liberce a na Ještěd zase podívat, už tak nějak kuji pikle, kdy se tam opět vrátím a kdy opět zařadím odpověď "chci vylézt na Ještěd". Heh, ale aspoň takový rok bych mohla počkat, ne? 
Také jsem ráda, že si plním své plány a cíle pro toto léto, o kterých jsem vám psala tady a cestuji po Česku! A příště se podívám na místo, kde jsem ještě nebyla. Tedy snad. Pokud zase nepolezu na Ještěd!

Kam už jste se za toto léto podívali vy? 


Na viděnou u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥

12 komentářů:

  1. Na Ještědu jsem byla jednou a moc se mi tam líbilo, každopádně pěšky jsme to nešli :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám podobný vztah zase ke Znojmu :D Taky úplně nemám žádný racionální důvod, proč zrovna toto město, ale naprosto jsem si ho zamilovala ♥ Ale Liberec je také krásný, ani se ti nedivím, že se tam ráda vracíš :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem ráda, že mě chápeš a nejsem za tak velkého blbce! :D

      Vymazat
  3. Na Ještědu jsem nikdy nebyla, asi si ho přidám po tvém článku do míst, které musím navštívit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem byla na Ještědu jednou, když jsme byli tenkrát kousek od Liberce na dovolené. Výhled krásný, ale jinak uvnitř mě to docela zklamalo. Čekala jsem to uvnitř hezčí a když jsme si tam dávali kafe, tak ani obsluha zrovna dvakrát příjemná nebyla. Jo a ještě jsme tam byly v nějaké době, kdy všude lítali takový černá brouci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já si tam nikdy nic nedala, mě se vždycky líbí ten výšlap a miluju tu architekturu vysílače :D

      Vymazat
  5. V Liberci jsem už byla, ale na Ještěd jsem se podívat nebyla. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda.. Tak až tam pojedeš příště a budeš mít čas, Ještěd rozhodně doporučuji! :)

      Vymazat
  6. Liberec není top místo v ČR, které bych chtěla navštívit, ale i tak ti mírně závidím, samozřejmě v dobrém, protože já se tam asi pravděpodobně jen tak nepodívám, je to hodně daleko na výlet :) Je fajn, že jsi toto místo navštívila a máš z toho radost.
    Jinak letos jsem byla v Itálii, vrátila jsem se včera, byli jsme s přítelem na Moravě na sklípkovém festivalu a na výletě na 9 skalách u nás na Vysočině a pak párkrát na rybách, ale stále si představuji od prázdnin, či dovolený víc :-D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný, každý máme své priority, kam se chceme podívat a kam ne :) ale kdybys někdy měla možnost, tak se tomu nebraň :)
      Jéé, tak to jsi toho už stihla hodně, to je super! ♥

      Vymazat

Děkuji za komentáře <3