Střípky z mého playlistu - tehdy před 10 lety - čeští interpreti

sobota 14. března 2020


Ahojte,
v posledních střípcích (najdete je zde) jsem vám ukazovala zahraniční písničky, které jsem poslouchala, když jsem byla čerstvě puberťačka. Ukázalo se, že jsme je vlastně tak nějak poslouchali všichni. Už v těchto střípcích jsem vám slibovala, že další díl této série článků bude opět o 10 let starých písničkách, tentokrát ale z toho našeho českého rybníčku. Tak si se mnou pojďte znovu zavzpomínat a doufám, že se opět shodneme, že tyto hity a nebo jen kapely jsme znali všichni. 


Ewa Farna - Měls mě vůbec rád
Kdo z holek tento hit neznal a nezpíval si ho? Hned, jak ho Ewa vydala, poslouchala jsem ho a zpívala téměř na každém kroku. Když jsem dříve tancovala street dance, dokonce jsme ho s celou skupinou zpívaly na náměstí do mikrofonů. No to byl teda úlet! Vtipný je, že občas si tuhle písničku pustím i teď a jen tak sleduji, jak se Ewa změnila. Jak z této puberťačky vyrostla neskutečně silná žena (psychicky) a jak se vypracovala ve zpěvu.


Ewa Farna - Zapadlej krám
Ewě věnuji ještě jedno místo pro písničku v tomto článku. Z českých interpretů jsem ji totiž poslouchala nejvíce. A tohle byl prostě ten videoklip s žárovkou místo mikrofonu. A tu písničku jsem měla snad ještě radši než Měls mě vůbec rád! Ale nikdy jsem vlastně nepochopila, proč měla v závorkách ta anglická slova. Nevíte někdo?


Rybičky 48 - Emily
Rybičky 48 byla má první kapela, na jejímž koncertu jsem byla. Nepamatuji si, jestli jsem ji hodně poslouchala i před ním, ale když přijeli k nám a naprostá většina mých spolužáků na ni šla, musela jsem samozřejmě taky. Musím ale říct, že jsem si ji po tom koncertu fakt oblíbila. Tato písnička byla má nejoblíbenější. 


Mandrage - Hledá se žena
Tak a Mandrage byla druhá kapela, na jejímž koncertu jsem byla. Mandrage jsem ale znala už před ním a musím říct, že na tento jsem se těšila mnohem víc. Celkově jsem si tuto kapelu natolik oblíbila, že jsem ji poslouchala vlastně od prvního alba až teď do jejich posledního. O této kapele jsem vám ale víc psala zde v článku, kde jsou i fotky mě a kapely právě na tom prvním koncertě. 



Black Milk - Sedmkrát
Jednou táta domů přinesl seznam alb, ať si něco vybereme. V tomto seznamu jsem našla i Black Milk s albem Sedmkrát. Představovala jsem si, že to určitě bude nějaká písnička o lásce a proto jsem chtěla i celou desku. Vlastně jsem si představovala, o čem přesně to bude a i jsem napsala svou verzi. Pak jsem si ji poslechla a zjistila jsem, že to vlastně o lásce není. Ale písničku jsem si i tak oblíbila.


Holki - Vzpomínky zůstanou
Od holek jsem měla zas kazetu do walkmana, ve které byla právě tato písnička. Vím, že na té kazetě byla až poslední a já jí měla nejradši. Celkově jsem ale poslouchala od holek plno písniček. 


Divokej Bill - Bagdád
Tuto písničku nahrál táta bratrovi do telefonu. Měl tehdy tu hudební vysouvací Nokiu a já jsem si ji půjčovala, abych tam mohla hrát hru se snowboardem a k tomu jsem si vždycky pouštěla tyto písničky, které tam natáhl táta. Takže jsem jezdila na snowboardu a právě tuto písničku si pamatuji. Jak "američtí blbečci házej bomby na Bagdád". Jinak u nás hrál celý tehdejší reperoár Divokého Billa. Třeba Plakala. Nikdy jsem nechápala, co znamenalo "kouřila mi"... Heh. 


Kabát - Burlaci
Další hudební počin, který jsem poslouchala díky tátovi. Měl nejradši Kabáty, takže nám doma hráli pořád. A tahle písnička pro mě byla nejvýraznější, takže jsem si ji zpívala pořád. A pak samozřejmě plno dalších věcí od této kapely, ale to se sem už nevejde. 


Chinaski - Tabáček
Tuto písničku jsem si taky zpívala skoro pořád. Cítila jsem se dospěle, když jsem si mohla zpívat o tom, že mám pohodu klídek a hlavně ten tabáček, že jo. A odůvodňovala jsem si svou lenost právě touto písničkou.



Karel Kryl - Bratříčku zavírej vrátka
Aby to nebylo celý článek, že táta mi ukázal, tak se taky přidám něco, co mi ukazovala mamka. Byl to právě Kryl a pak taky Nohavica. Jenže tomu jsem v pubertě nerozuměla a dost pravděpodobně ani nechtěla rozumět. Musím ale říct, že už jsem do těchto písniček dospěla a že si je teď občas pouštím. 

Jaké české interprety jste poslouchali vy ve své pubertě?

Těším se na vás u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥






21 komentářů:

  1. No pane jo, to je vzpomínka na má mladá léta. :-D Tehdy jsem doma měla CD snad všech výše zmíněných interpretů, hrozně jsem je žrala. :-D Mimo zmíněné mě napadá ještě skupina HaHa - Zůstaň v pohodě, ale to je trošku starší datum a taky samozřejmě Lunetic. :-D

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak Haha vůbec neznám :D Lunetic teď sice už jo, ale v Pubertě jsem ani netušila, že existují :D

      Vymazat
  2. Ty joo, tohle je úplně přesný :) U mě taky frčela Ewa, ale na chuť Kabátům jsem přišla až teď :D

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem poslouchala Ewu a Mandrage :) Ale jinak mi spíš přijde, že jsem poslouchala zahraniční interprety :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak alespoň na té Ewě začínal snad každý z nás :)

      Vymazat
  4. Českou hudbu a celkově i české filmy vůbec nesleduju, ale tohle neuniklo asi nikomu a v rádiu to tehdy omílali často :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem poslouchala Ewu a Mandrage :D a plno dalších :D
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  6. Tak Ewa byla tehdy top naprostý .. milovala jsem ty její první alba :D nejoblíbenější jsem měla Ticho. A Mandrage .. ach ty časy, kdy ještě nehráli ten klasický radiový popík a vlastně vůbec hráli. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heh, koukám, že jste nejvíc poslouchali Ewu a Mandrage! :D

      Vymazat
  7. Jéj, Ewa vtedy fakt frčala. :D :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  8. Až na Kryla a Divoký Bill poslouchala jsem vše a poslouchám do dnes, akorát od Billa jiné písně. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  10. Měls mě vůbec rád jsem dřív úplně milovala! :)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3