Boj za byt v Praze - zvládnu to vůbec?

pondělí 27. dubna 2020


Ahoj,
lidé mají plány, ale plány často nejsou tak přátelské, aby vyšly. Přesně tak totiž dopadly ty mé. Měla jsem plán, že po tomto semestru zůstanu ještě léto na koleji a zároveň budu chodit do práce, abych si do začátku něco vydělala. Ale pak začala korona krize a na koleji začali zavádět opatření, které ze Strahova, ze kterého si lidé už doteď dělali srandu, že je to horší jak věznice, udělalo věznici. Došlo mi, že bude lepší si najít nějaké bydlení už teď a nečekat na podzim. Taky bych totiž mohla strávit celé léto na koleji, kde se teď kvůli těm opatřením necítím úplně dobře. A bůhví do kdy budou, že jo.


Nebojte, nebyla jsem tak naivní, že bych si myslela, že to bude ta nejjednodušší věc mého života. A ani vlastně nehledám tak extra dlouho, abych z toho mohla být tak nějak zhrzená. Jsem spíš ve fázi počátečního šoku, kdy přijdete do něčeho nového a začnete narážet. Sice jsem četla některé vaše příběhy, že to bylo složité, ale něco jiného je číst to a něco jiného je to zažívat.

Své možnosti jsem začala zkoumat už někdy v únoru, kdy jsem se přidala do různých skupin na facebooku. Chtěla jsem si udělat jasný obrázek o tom, za kolik tak je to ubytování, co je dobrá cena a do čeho jít nemám. Koukala jsem hlavně po garsonkách, 1+kk a nebo o samostatném neprůchozím pokoji. 

Minulý víkend jsem odpovídala na první inzerát a minulý čtvrtek jsem měla jet na prohlídku. Ta se ale zrušila ještě dřív, než jsem tam stihla dojet, protože se našla jiná zájemkyně, která napsala prostě dřív. To jsem si řekla ok, nemohla jsi přece čekat, že to vyjde hned napoprvé. 

Hned v úterý jsem si domluvila další prohlídku v pro mě vysněném bytě. Přímo na Jiřáku. Jestli čtete můj blog déle, určitě víte, jak miluji Jiřák. Včera jsem byla na prohlídce. Jako malý úspěch jsem brala to, že jsem na ni vůbec jela, že se to nezrušilo ještě před ní. Věděla jsem ale, že je o tento inzerát velký zájem. S holčinou, která tam zůstala sama a hledala k sobě dvě spolubydlící, jsme si i docela sedly. Necítila jsem se s ní jako se skoro každým cizím člověkem - zamlklá a ve stresu. Příjemně jsme si popovídaly, byt byl naprosto nádherný a než jsem odcházela, tak mi dokonce řekla, že jí jsem sympatická. Následně jsem šla na procházku celá šťastná, protože jsem z toho fakt měla dobrý pocit a myslela jsem si, že to klapne. (A během té procházky vznikla právě fotka k tomuto článku, takže není zas tolik mimo téma, jak se může zdát.)

Večer ale přišla zpráva, že si nakonec vybrala někoho jiného. Aby bylo jasno, já se na ni nezlobím, má právo si k sobě vybrat, koho chce. Jen toto byl můj vysněný byt a pokoj. Možná proto mě to vzalo tolik. Každopádně jsem začala analyzovat, co jsem řekla špatně. A asi to byla věta "mám přítele, ale neplánujeme se k sobě zatím stěhovat". Nejspíš by bylo nejlepší jeho existenci zatajit, ale pak přijde na návštěvu a já chci vědět, že není problém, když tam přespí. Achjo.

Alespoň mám pro příště poučení, že žádný dobrý signál vlastně tak dobrý signál není a že zákon přitažlivosti nefunguje, když se to týká pražských realit. 

Vy, kteří toto máte za sebou, máte nějaké rady, co pomohlo vám při hledání? Nějaké vaše osobní strategie? 

Těším se na vás u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Přidejte se do giveaway skupiny - zde


V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥

10 komentářů:

  1. Ahoj Leni, o tom bych si s Tebou mohla popovídat :D kdybys chtěla někdy zajít ven projít se Prahou tak klidně napiš a víc Ti povím a nebo se Ti pak můžu rozepsat s mýma celýma zkušenostma a jak celý hledání probíhalo. Držím moc pěsti, protože je to dost o štěstí a vytrvalosti. Stojí to hodně sil a třeba i slz :) pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, děkuji moc! Napíšu si na Instagramu a snad se nějak domluvíme :)

      Vymazat
  2. Podobnou otázku si teď kladu i já.. Můj původní plán bylo zůstat na koleji ještě další semestr, přeci jen je to nejlevnější způsob "bydlení", ale moje kolej normálně nenabízí ubytování přes léto a nejsem si jistá, jak tomu bude tento rok, když nám prodloužili zkouškové přes celé léto.. nicméně bydlení na koleji má svoje výhody i nevýhody a já tak nějak cítím, že pokud chci zůstat v Brně, měla bych si tam najít nějaký podnájem, abych tam měla větší zázemí :) Je mi líto, že byt na Jiřáku nevyšel, také Jiřák a jeho okolí miluju a bydlet tam by byl sen :) Ale věřím, že určitě se objeví ještě nějaký vhodnější byt :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolej rozhodně své výhody měla, ale já už tam nechci být na další semestr hlavně z toho důvodu, že už budu pracující, která jsem do školy tak jednou za 14 dní a budu mít úplně jiný režim než studentka. Protože bych určitě nedostala jednolůžák. A taky chci už nějaký to své soukromí, takže pro mě už není kolej myslitelná. Maximálně ještě na to léto, to jsem si tam ten jednolůžák zařídila.
      Jo, byl by to sen! Snad objeví, musí. :)

      Vymazat
  3. Tak snad ti dopadne nějaký další byt, ale je to škoda - zvlášť když se jedná o tvojí oblíbenou lokalitu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nevešaj hlavu, verím tomu, že niečo pekné si predsa len nájdeš. ;) Ja mám skúsenosti s hľadaním bývania v Brne a to bol tiež dobrý masaker... Fakt som sa chvíľu obávala, že nebudem mať kde bývať, keď začne škola, ale nakoniec sa to vyriešilo. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jo, zní to jednodušeji, než to nakonec je :)

      Vymazat
  5. Joo holka tohle chce pevné nervy, věř mi .. bohužel vím, o čem mluvím. Byt v Brně už jsem hledala 3x a pokaždé to byl stejný opruz. Na začátku jsem byla na kolejích, pak jsme hledaly se spolubydlící z kolejí byt a jezdily jsme skoro 3 měsíce na různé prohlídky, ale buď se nám byty nelíbily nebo si nás tamější nájemníci zkrátka nevybrali stejně jako popisuješ ty. Podruhé jsme hledaly byt opět spolu, ale nakonec jsme u jednoho zjistily, že je majitel pěkná sviňucha a radši vycouvaly, tak jsem si začala hledat byt sama a zase jezdila skoro 2 měsíce vkuse na xy prohlídek. Buď byty vypadaly úplně jinak než na fotkách a nebo mě odmítli. Odmítli mě takhle na 3 naprosto top nabídky, kde mi nejdříve na prohlídce slíbili, že jsem vedoucí kandidátka a pak mi napsali, že vybrali někoho jiného. Taky mě to moc mrzelo. Zjistila jsem smutnou věc, člověk fakt nemůže být sám sebou, jinak byt nedostane. Nejlíp hrát uťáplou, tichou holku bez kamarádů, od které se očekává, že nebude do ničeho kecat, nebude se přivádět návštěvy a nebude dělat bordel. Přijde mi to vážně smutný. Držím palce, abys brzo něco našla! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Nakonec našla a nemusela jsem si ani na nic hrát :)

      Vymazat

Děkuji za komentáře <3