Na slovíčko s eL: 2 e-shopy, jejichž marketing nedávám

sobota 3. dubna 2021

Ahoj, nad tímto tématem jsem přemýšlela už dlouho a dnes jsem se rozhodla, že už je čas o tom napsat. Měla jsem ho totiž v hlavě přes půl roku a pořád si držím svůj názor. Nechci se ale tímto článkem pasovat do role experta v dané problematice, nestudovala jsem to a ani jsem nepracovala v oboru, ale chci vám pouze dát svůj pohled na věc a vlastně taky trochu zjistit, jak se na to koukáte vy, protože pochybuji, že jsem jediná. Tak já jdu rovnou na článek!


Řeč bude o dvou eshopech, které všichni stoprocentně znáte. Jedná se o Abou You a o Aktin. Právě tito 2 pro mě mají společného mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Jeden prodává oblečení, druhé zdravé jídlo. No, začneme třeba s About You.

About You už tak nějak nešťastně odstartovalo, kdy naplánovalo kampaně se snad všemi známými influencery na stejný den a hodinu. V tento čas byl posty s oblečením od tohoto eshopu Instagram úplně zahlcený! Tenkrát jsem na to slyšela hodně negativních ohlasů. A i tam vznikaly nějaké problémy, ale už si přesně nepamatuji, jak to bylo, tak se tu o tom nebudu rozepisovat.

Pak se to ale na chvíli zlepšilo a já jsem tam udělala svou první a poslední objednávku. V mém případě bylo všechno v pořádku, ale kamarádce poslali úplně jiné plavky, než si objednala. Reklamovala je a přišly jí pak už ty správné, ale v jiné velikosti. 

Po nějakém čase opět začali rozesílat oblečení velké spoustě influencerů a všichni najednou začali točit About You Hauly, opět na Instagram. Možná to teď ani není tak hrozné, ale já jak si pamatuji to jejich spuštění, tak jsem na každý další About You Haul už alergická. A vůbec tomu nepomáhá ani to, že o tom dost z těchto influencerů mluví i ve vlozích a nebo tam rovnou něco ukáže. 

Aktin v mých očích zvolil úplně stejnou strategii a navázal spolupráci snad se všemi influencerkami, které se alespoň opřely o cvičební pomůcky a nebo občas nasdílely nějaká zdravá jídla. Na Aktin Haul ve vlozích už ani nekoukám, rovnou ho přeskakuji. A to ještě u každého jídla, kam daly alespoň něco z tohoto eshopu, zmíní, ať se koukneme na jejich Aktin seznam oblíbených věcí.

---

Já vím, že každá firma chce být vidět a potřebuje být vidět. Moc pozornosti mi ale přijde spíš na škodu. Já, jakožto potenciální zákazník, jsem totálně otrávená tím, že jsou mi jejich produkty podsouvány na každým kroku na YouTube a na Instagramu. Nejspíš jsou i oba eshopy spolehlivé a mají dobré produkty, ale nemám absolutně chuť to zjišťovat. Jsem totiž totálně odrazená jejich marketingem. 

Já teď jen doufám, že článek vyzněl tak, jak jsem to celou tu dobu zamýšlela. Nejspíš jsem ho odkládala i z důvodů, že jsem čekala, že se třeba objeví i jiná firma, která na mě bude působit až takhle přehnaně. Na žádnou jsem ale doteď nenarazila a nebo žádná další firma nemá tolik spoluprací s influencery, které já sleduji. Možná za to může i okruh lidí, na které se koukám, ale to si nemyslím. Jestli ano, klidně mě z tohoto přesvědčení vyveďte.

Co si o marketingu těchto 2 eshopů myslíte vy? 

Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Sledujte můj YouTube kanál - zde

18 komentářů:

  1. Tak já jsem asi úplně ze středověku. :-D Nějakou kampaň od About you jsem asi ani vůbec nezaznamenala (asi to bude tím, že vůbec osobně moc žádný influencery nesleduju, přijde mi to jako ztráta času). A ten druhý e-shop vůbec neznám. :-D Každopádně na About you občas objednávám a nikdy jsem si nemohla na nic stěžovat. Každopádně myslím si, že námět na takový článek je naprosto super, určitě v tom pokračuj, ráda se dozvím názory na další e-shopy :-)

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to chápu, žes tyto kampaně nezaznamenala, když nesleduješ influencery. Já už je taky hodně promazala a nebo alespoň vypla jejich stories, ale pořád mám těch svých pár, které sleduji.
      Tak to jsem ráda, že máš jen dobré zkušenosti :)
      Děkuji, až mě něco zase trkne do nosu, určitě o tom napíšu :)

      Vymazat
  2. Mám to stejně! Jakmile je mi nějaký produkt, respektive značka, cpaná všude a pořád, tak nějak o to ztrácím zájem. Třeba mi pořád chodí reklamy na Fabletics, to je značka prodávající sportovní oblečení, legíny a tak. Jednou jsem si koupila někde nějaké legíny a takhle to dopadlo. Přitom mi to přijde dost drahé a prostě.. platíš za značku, ne za kvalitu. To je problém dnešního marketingu. A proto mě právě i dost štve třeba instagram, protože tam těch reklam je strašně moc, vidím víc reklam než příspěvků od lidí, které sleduju... Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že nejsem sama! :)
      To máš pravdu, na Instagramu se ty reklamy jen množí, za chvíli už tam skoro nebudou příspěvky lidí, ale jen reklamy.. -.-"

      Vymazat
  3. Musím s tebou súhlasiť. Nemám rada takýto až agresívny marketing v tom zmysle, že to je všade. Keby napríklad Aktin pracoval len s influencerami, čo sa sústreďujú na zdravý životný štýl, tak by mi to vôbec nevadilo. Ale aj zo stránky influencera mi to príde, noo.. klesne v mojich očiach keď berie hocijakú spoluprácu. Takže s tebou úplne súhlasím.

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem v tomhle našla toho člověka, který můj názor sdílí! :) děkuji :)

      Vymazat
  4. Ohledně Aktinu jsem si ničeho nevšimla, já moc fitness influencery a bloggery nesleduju. S AY máš pravdu, taky mě to ze začátku štvalo, ale teď už to ani nevnímám. Hauly na IG přeskakuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já je taky přeskakuju, jen škoda, že bývají dost dlouhé :D

      Vymazat
  5. Já si myslím úplně to stejné, nicméně i tak z AbouYou a Aktinu nakupuji. Hlavně Aktin má přesně ty potraviny, které ráda kupuji, ráda se nechávám inspirovat a navíc jsem tam nezačala ani nakupovat díky influencerům, ale díky tomu, že kámošku mám už přes 15 let finesku a začala kupovat tam a druhá to od ní chytla a naučila tam nakupovat mě. :) A jsem za to ráda, jendnak se složíme na poštovné a pak výběr je tam fakt velký + i spousta věcí levnějších než jinde v obchodech :) Ale přehnané reklamy a hlavně všech ve stejnou dobu mi připadá extrém, třeba u toho About You, kdyby alespoň byly nějak postupně....

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že čtu názor na Aktin i od někoho, kdo za to není placený a nebo aspoň nedostává ty věci zadarmo, jsi asi první. A trochu jsi mi potvrdila, co jsem si myslela. Stále mě ta jejich kampaň ale otravuje natolik, že nemám chuť tam také nakoupit :/
      To jo, postupně, ale ne každá ve stejný čas.. no škoda mluvit :)

      Vymazat
  6. Já jsem asi fakt zaostalá a ani z jednoho eshopu jsem si nikdy nic neobjednala ale znám je. Zkrátka, když je něčeho moc, toho je příliž a ve mě tenhle marketing kde jsrm u velké většiny blogerek a youtuberek viděla neustále příspěvky hlavně tedy s Aktinem, vzbudilo to ve mě efekt že jsem na to začala být alergická.

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat
  7. Ačkoliv co týče AboutYou mám to stejně na Instagramu mě to štve, stejně jako když vidím zase další haul ze Zalanda. Co se týče Aktinu, tak je fakt, že přesto že ten eshop znám dost dlouho někdy mi to přijde už dost extrém právě. Já na něm začala nakupovat ještě předtím než byl známý všemi influencerkami či youtuberkami. Naučila mě na něj jedna moje známá. Líbí se mi ten výběr zboží. Upřímně se, ale nedivím všem, kteří spíš ty eshopy odradí tam nakupovat.

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Zalando mám naštěstí asi jen u dvou a ještě to automaticky přeskakuju, takže se to ještě přežít dá... :)
      To jo no.. Docela by mě zajímalo, jaké procento lidí fakt odradili..:)

      Vymazat
  8. Ahojky,
    já sice tyto eshopy nepoužívám a nikdy jsem tam nic nekupovala, ale přesně to, co popisuješ, úplně nesnáším a taky mě to vždy odradí od toho, abych tam nakoupila.
    Měj se krásně,
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Popravdě mám na to stejný názor. Z About You jsem ani nikdy neobjednávala ani mě to neláká. Popravdě když vidím některou influencerku, jak přidává hauly z AY, tak to přeskakuji. Nehledě na to... proboha, co s tolika oblečením dělají? Jedna má nejmíň 20ks a jako proč? Kdyby ukázaly dva kousky, okej. To ještě omrknu, ale už mě odradí jenom to, že ukazují dvacet věcí. Ani to neunosí. A Aktin... Aktin mi tolik nevadí, přeci jenom jej nevidím tak často, jako AY a sama z něj ráda nakupuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, taky by mě docela zajímalo, kolikrát si to oblečení reálně vezmou na sebe, než to pošlou dál...:)
      Koukám, že Aktin je fakt oblíbený :)

      Vymazat

Děkuji za komentáře <3