Madeira ve fotkách + tipy

středa 4. října 2023

Ahoj, je to už něco málo přes rok, kdy jsem psala poslední článek. Ze začátku jsem byla ráda, že jsem si odpočinula od počítače, jelikož jsem ho měla před sebou pořád. V práci i doma. Zároveň jsem začala s orienťákem a najednou jsem neměla čas už ani o víkendech. Toto léto jsem ale několikrát přemýšlela, že se k blogu vrátím a že mi vlastně dost chybí. A tak jsem tu. Sedím pod dekou, mám zapálenou svíčku, před sebou horký malinový čaj a probírám se fotkami z Madeiry, kde jsem byla na přelomu srpna a září, a vybírám ty, které Vám ukážu. No vy už to asi víte, ale já ještě ne. Tak mě nechte ještě chvíli v napětí, které jsem vybrala. 

Ubytování: Casas Tipicas Candelaria Tabua

Ubytování mělo sice starší vybavení, ale vše bylo funkční a čisté. Kuchyně byla vybavená tak, že jsme si v ní pohodlně zvládli vařit večeře a připravovat snídaně. Jediné negativum bych viděla v příjezdové cestě. V recenzích se dočtete, že je pouze pro zkušené řidiče a za to se mohu podepsat. Jak příjezd šílenými kopci, tak parkoviště ve sklonu. Jestli se tohoto ale nebojíte, tak mohu jen doporučit! O řízení na Madeiře chci napsat speciální článek, protože přesně tohle byly informace, které jsem potřebovala vědět dopředu. 

Půjčení auta: Point Car Rental

Přilítali jsme a odlétali v nočních hodinách a tato půjčovna měla možnost přistavit a odevzdat auto i ve 3 ráno. Sice za příplatek, ale šlo to. Auto bylo pojištěné, jediné, na co se pojistka nevztahovala, byly pneu a klíče od auta. Měli jsme půjčeno Fiata Pandu v manuálu. Pro 2 lehké osoby je to v pohodě, sice je znát, že to auto je slabé, ale vyjela jsem vše. I s tím manuálem. Četla jsem sice názory, že mnohem lepší je automat, ale jestliže jste, jako já, zvyklí na manuál, zvládnete to v klidu i s ním. Při větším počtu lidí už bych si tuto volbu auta rozmyslela, aby se Vám nestalo, že nevyjedete nějaký kopec, což by v tomto případě hrozilo. Ale o tomto si více popovídáme ještě příště.

Výhled z ubytování - Vodopád u Ponta du Sol

Ten vodopád za to vlastně vůbec nestojí. Je tam plno lidí, musíte čekat, než vám uhnou a vy budete moct projet. Nemít ho hodně blízko od ubytování, lituji toho, že jsme tam vůbec jeli. Na ostrově je víc o dost hezčích vodopádů!



TIP!
Na Madeiře nikdy nevěřte našim mapám.cz. Neumí si poradit s převýšením a říkají zásadně víc, než to pak doopravdy je. Okruhu spojením Levady Nova + Levady de Moinho říkaly okolo 800 m, reálně to bylo 350 m. Je lepší používat aplikaci WalkMe. (Prý je ale placená.) Já jsem si vystačila s tím, že jsem v tomhle nebrala mapy.cz moc vážně a věděla jsem, že to přehání. Jinak s trasou na mapách.cz jsem problém neměla.




Nádherný trek, který rozhodně stojí za to. Jen je potřeba říct, že to není zas taková prdel a kdybych měla možnost a věděla to dopředu, tak zkusím popřemýšlet o možnosti jít to jenom v jednom směru a nevracet se zpět stejnou cestou. Převýšení celého treku mělo podle mých hodinek 1160 m, problém je v tom, že veškeré převýšení nastoupáte na schodech a ty mě nesedly.
TIP!
Na Pico do Arieiro jsou dvě parkoviště. Jednou přímo nahoře, na tom ale smíte stát jen hodinu a druhé ani ne 1 km pod vrcholem. Ani toto parkoviště není nafukovací, i když ho rozšiřují. Neplánovala bych si tedy příjezd někdy kolem poledne.





TIP!
Celkem nově sem přibyla nutnost zaplatit za vstup, tuším 1 Euro. To není takový problém. Problém je to, že to jde pouze online a na místě, kde tuto nutnost zjistíte, není signál ani Wi-Fi, takže zaplatit vstupné je trochu Mission Impossible. Doporučuji koupit si vstupné z pohodlí ubytování.






Nádherné malé městečko, ve kterém doporučuji se dojít podívat na to, jak vypadá sklon silnice 33%. Tento sklon najdete cestou k přírodním bazénkům v oceánu. Ano a něčím takovým jsme jezdili na ubytování, akorát tam ta značka nebyla, asi proto, abych se nebála tam jet. 



Musím podotknout, že ne vždy je ve Fanalu mlha, která mu dodává mysteriózní atmosféru. My na ni štěstí neměli, ale co. Ty stromy jsou kouzelné i tak. Jen mi přišlo důležité, aby tu zaznělo, že ta mlha tam není pořád. A už vůbec ne ta, která vypadá krásně na fotkách.



Místo, které je krásné a stojí za návštěvu, jen bych ji asi načasovala na dřívější čas. Parkoviště není nafukovací, i když ho zvětšují, a je placené. Na toto místo jezdí dost lidí, takže je fajn se s nimi potkávat jen v jednom směru. Levada je úzká a blbě se tam vyhýbá. 
V době, kdy jsem tam byla já, byla levada na Inferno zavřená, takže jestli budete chtít navštívit i tento vodopád, zjistěte si první, jestli to vůbec je možné, abyste nebyli zklamaní.


TIP!
Tyto a další informace se dobře zjišťují v jedné FB skupině, kde se sdružují Češi na Madeiře. Ať ti, co tam žijí, a nebo jen turisté.




Ze začátku jsem na toto místo ani nechtěla jet, protože jsem se bála, že nebude kde parkovat. Což tak z map vypadá. Není tam ale kam daleko jít, takže auta se tam točí rychle a je tam i plno místa, kde se dá zaparkovat. Nemusíte tedy opakovat mé strachy!


Tak a toto jsou nejhezčí místa, která jsme navštívili. Vynechali jsme úmyslně levadu 25 fontán (tak jí říkám, ten název ale odpovídá i realitě, jen to není v této formě), kterou určitě hravě zvládnete najít. Nejeli jsme na Pico do Arieiro na východ Slunce, což je podle všeho nádherné. 

Kdybyste chtěli vidět více fotek a popřípadě i Reels z Madeiry, vše najdete na mém Instagramu, který je zde

Kdybyste měli k Madeiře nějaký dotazy a tušili, že Vám holka, která ji na týden navštívila, mohla poradit, tak se mě klidně zeptejte v komentářích.

Jak jste na tom vy s Madeirou? Navštívili jste ji? Chtěli byste? Nebo je to pro Vás už až tak moc profláklé místo, že Vás to odrazuje?

Uvidíme se u dalšího článku,
Lenka


17 komentářů:

  1. Madeira musí být úžasná na procestování, krásné fotky! :) Moc ráda bych se tam také jednou podívala.

    OdpovědětVymazat
  2. Na Madeiře jsem ještě nebyla ... podle fotek vypadá moc krásně. Dobrá inspirace! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Můj bejvalej tam byl a kámoš má v plánu. Já pořád nevím jestli mě Madeira láká nebo ne. Možná spíš bych chtěla napřed Azory. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. Lenko, děkuji za návštěvu na mém blogu. K tobě jsem jen nakoukla, ale už teď vidím, že to chce větší průzkum :o)
    Děkuji za krásné fotky i všechny tipy. O Madeiře začínáme doma trochu mluvit :o)
    Měj hezké podzimní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :) kdybys měla cokoliv o Madeiře, co by tě zajímalo, tak se klidně ozvi :)
      Také se měj hezky :)

      Vymazat
  5. Madeira je můjí vytouženou destinací už pěkně dlouho. Takže ukládám článek a až se mi povede si jednoho krásnýho dne zabookovat letenky, tak projdu všechny tipy! <3 Jen ten trek se schodama asi vynechám, škrábání nahoru po schodech fakt nemám ráda :D

    ABitOfJitt

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, to jsem ráda, že je ti článek inspirací! :) snad si někdy svou vytouženou dovolenou na Madeiře zažiješ :) ♥

      Vymazat
  6. Krásné fotky! :) Díky za super užitečné informace. Kdybych tam někdy jela, vím, kam se podívat ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Já ti říkám, že my se tam musely minout, vzhledem k tomu, že jsme byly i stejný termín :D Koukám, že jste měli i stejné počasí jak my - fanal bez mlhy, ale mlhu všude jinde :D Já se tam po letošním boomu chtěla podívat moc a jsem ráda, že nám to tak brzo vyšlo. Tenhle malej ostrůvek jsem si naprosto zamilovala. I kdyby tam byl člověk měsíc, stejně by všechno nestihl navštívit :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsme se i potkaly, s kamarádkou jsme potkávaly velké množství Čechů :D
      To jo, je to tam úplná oáza veškerá ta příroda :)

      Vymazat
  8. Už dlouho od vícero lidí slyším jak je Madeira úžasná. Byla doba kdy jsem tak trochu neměla ráda, protože byla všude. Teď ale jak vidím ty krásné fotky toužím se tam podívat.

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
  9. Madeira je nádherná. Poprvé jsem tam byl před 10ti lety a už tenkrát jsem si řekl, že ne naposledy. Mám v plánu tam příští léto odjet na celé dva měsíce. Uvidím, jestli se mi podaří našetřit dost peněz, abych mohl jenom cestovat a užívat si, ale snad jo, protože mi investice přes Julu platformu dost slušně vynáší. No a když ne, tak si tam pak najdu nějakou brigádu :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3