Mé vlněné svetry a jak se o ně starám?

sobota 4. listopadu 2023

Ahoj, podzim už venku řádí a tak je na čase vytáhnout ze skříně teplejší oblečení. Já v tomto spoléhám na pořádné svetry z vlny, které mě zahřejí. Dnes vám představím 2 kousky z mého šatníku, které naprosto miluji! Nejsou v něm zas tak dlouho. První jsem si pořídila v březnu a druhý někdy před měsícem. Tak pojďme na ně!

 

Devold Nordsjo

Toto je můj první vlněný svetr. Nad jeho koupí jsem přemýšlela dost dlouho, protože jsem věděla, že to bude investice a nebyla jsem si jistá, jak mi svetr z pravé vlny sedne. Vybrala jsem si úmyslně ten hodně silný, protože jsem chtěla nějaký, který mě fakt zahřeje. Ve zkušební kabince jsem si nebyla moc jistá, protože jestliže jste zvyklí na svetry z umělotin, tak při zkoušení svetru z vlny rozdíl pocítíte. Vlněné svetry nejsou tak příjemné na dotek a hlavně nejsou tak jemné. Musím ale říct, že teď už jsem si na to zvykla a vůbec mi to nevadí. Tento svetr mě zachraňuje, když je venku zima a musím říct, že nelituji ani koruny, kterou jsem do něj dala. Stál mě 4859 Kč. Teď už ho docela zdražili.



Bergans Alvdal Wool 

Když jsem si vybírala svůj druhý svetr, už jsem věděla, že ho vynosím a že se vyplatí do něj investovat. Při výběru svého druhého jsem zůstala věrná vzoru, prostě ho miluji. Vsadila jsem tentokrát na merino vlnu, která je na dotek o dost příjemnější. Můj druhý svetr je i slabší, chtěla jsem totiž nějaký, ve kterém vydržím v pohodě celý den v práce. V tom prvním bych se možná vařila. Zároveň věřím, že mě merino vlna zahřeje při mých ranních cestách do práce, které trvají hodinu. Já jsem ho sehnala za 1990 Kč, ale jestliže jste proklikli na odkaz, vidíte tam skoro dvojnásobnou cenu. Pravdou je, že jsem ho tentokrát kupovala na jiném eshopu, na hanibal.cz, ale Norskou módu mám neskutečně ráda, takže mě to logicky táhne linkovat na tu. Svůj první svetr jsem na ní koupila a zdaleka to není jediná věc, kterou odtud mám.



Jak se starat o pravou vlnu?

Tyto věci, které vám budu popisovat, nejsou čistě jen z mé hlavy. Když jsem si kupovala svůj první svetr, dostala jsem rychlý výklad od prodavače Norské módy, za který jsem vděčná. Chtěla bych se s vámi podělit o pár zásad, které jsem si vyslechla.

Ve skříni ve vodorovné poloze. Svetry bychom neměli prověšovat, aby se nevytahaly. Konkrétně ten světlý je docela těžký, takže si umím představit, že by se mu to mohlo stát.

Prát ručně a speciálním gelem/práškem na vlnu. Použít můžete i šetrný šampon. Uklidním vás ale. Není potřeba tyto svetry prát nějak často, díky přírodnímu materiálu trvá hodně dlouho, než začnou smrdět. Voda by měla mít okolo 30°C, tudíž ta, která vám bude připadat vlažná.

Svetr bychom neměli ždímat točením, ale jen z něj jemně vymačkávat vodu, aby se vlákna nenatáhla.

Sušit ve vodorovné poloze. Toto se opět odkazuje na první bod. 

Dávat k svetrům ve skříni levanduli. Toto je z důvodu odpuzování šatních molů. Poslední, co bychom chtěli, je to, aby nám takto drahé svetry poškodili šatní moli. 



Máte nějaký vlněný svetr? Chtěli byste si nějaký pořídit?

Těším se na vás u dalšího článku, 

Lenka







16 komentářů:

  1. Moc pěkné svetříky :) Vlněný svetr žádný nemám, nevím, zda bych vlnu na sobě snesla. Ale věřím, že investice do kvality se vyplatí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      To chápu, taky jsem si chvíli zvykala na to, že mám na sobě vlnu a na první vyzkoušení jsem z toho byla rozpačitá. Ale rychle jsem si zvykla, že to stojí za vše! :)

      Vymazat
  2. Vybrala sis opravdu pěkné vzory :) Já žádný svetr z pravé vlny nemám. Ale nedávno jsem si koupila pěkný svetr v sekáči za 10 kč, tak z něj jsem měla velkou radost :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Ty jo, za 10 Kč? Tak to je skvělý, to bych taky měla radost! :)

      Vymazat
  3. To jsou ale krásné svetry! Určitě se taková investice vyplatí, svetříky ti vydrží přeci jen několik let :) <3

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsou moc hezké :). A super tipy :).

    OdpovědětVymazat
  5. Já nikdy nijak moc nepozorovala, z čeho mé svetry jsou 😅 Možná mám doma nějaký vlněný a ani o tom nevím, každopádně svetr za takovou cenu bych nekoupila a ani nedostala, takže nepředpokládám, že nějaký takov mám. Nedávno jsem si v Německu kupovala světové šaty a ty nejsou na dotek tak příjemné, jako jiné mé svetry. Nevím ale, zcjakeho je materiálu. Volím si svetry, které mě zahrají, líbí se mi a jsou ji příjemné a pohodlné. Ty tvé vypadají hezky🥰 Každopádně péče o ne mi přijde složitá, protože na tohle nejsem vůbec zvyklá. Jako svetry si nevěřím, takže s tím by nebyl problém. Ale třeba to praní atd.
    Krásný článek...díky němu se zamSkim nad materiálem svetry, co mám a kdyby to byla vlna, jak se o ně starat :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ten materiál taky vlastně nikdy moc neřešila :D Až v posledním roce :)

      Vymazat
  6. Máš pěkné kousky ve sbírce! Mě se povedlo vloni ve Skotsku ulovit parádní huňatý svetr z merino vlny a nemohla jsem se letos dočkat podzimu, abych ho zase mohla vytáhnout :D

    A Bit Of Jitt

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jéé, tak to přesně vím, jaké utrpení to čekání bylo! :D

      Vymazat
  7. Moc hezké svetry - líbí si mi vzor i barva. Já mám s vlnou trochu problém - vadí mi, že přece jen trochu "kouše", jsem na to hodně citlivá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Tak to naprosto chápu. Taky jsem si ze začátku myslela, jak mi to lehké kousání bude vadit, pak jsem si na to naštěstí zvykla a už s tím jsem úplně v pohodě. Umím si ale představit, že někomu to vadí...

      Vymazat
  8. Super článek! Také se o svetry snažím pečovat, aby mi vydržely co nejdéle. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3