TIPY NA UČENÍ - Jak vyzrát nad zkouškami/písemkami?

neděle 6. listopadu 2016

Ahojte,
já mám zápočtové písemky teď v plném proudu, zrovna ve čtvrtek jsem psala matiku a zítra píšu pružnost a pevnost, a tak jsem se rozhodla se s vámi podělit o mé rady jak se učit. Snad někomu z vás pomůžou k dobré známce. A jestli váš čeká učení právě na maturitu, přečtěte si můj článek, kde píšu, své postřehy jak se učit, abyste zkoušku úspěšně splnili tak jako já. Najedete ho zde. Tak jdeme rovnou na to! :)


Zjistěte si, jaký jste studijní typ
Možná jste o tom už slyšeli. Máme 3 studijní typy - vizuální, auditivní a kinestetický. Jestliže jste vizuální typ jako já, nejvíce vám právě pomůžou zvýrazňovače, všechny možné obrázky a tabulky. Vždy při testu vím, jakou barvou je daná věc zvýrazněná, kde se nachází jaký obrázek, dokonce v jaké části papíru mam danou věc napsanou. Tento test si najdete na internetu, existuje jich plno a díky tomuto zjistíte, co je pro vás nejlepší. Ještě abych vás neochudila o zbylé dva typy. Auditivní typ se nejlépe učí posloucháním, třeba ve škole, na přednáškách a nebo když si látku nahlas předčítá a nebo se o tom s někým baví. Kinestetický typ potřebuje k učení pohyb - třeba chodit po pokoji. 

V jaký čas se vám učí nejlépe?
Na toto je také dobré si vzpomenout, jestliže máte na učení celý den a nemusíte před tím třeba do školy. Mne například se učí nejlépe dopoledne, takže ty nejsložitější věci si nechávám vždy na tento čas a taky se toho snažím stihnout co nejvíce. Odpoledne to taky ještě jde, ale už hůře a večer jsem už totálně nepoužitelná. A jak to máte Vy?

Ukliďte si kolem sebe
Vždy, když se mám učit na něco důležitého, snažím si uklidit stůl. Zaprvé mi to pomáhá se soustředit a za druhé si mám alespoň kam položit ten sešit. Takže jestli vás čeká důležitý test, zápočet a nebo zkouška hurá první do uklízení. 

Udělejte si tu správnou atmosféru
Já si ráda zapaluji vonnou svíčku. Vždy mne během učení skvěle uklidní a lépe se pak na celé učivo soustředím. Je také dobré si před učením přinést něco k pití a jídlu, abyste pak nemuseli pořád odbíhat, to vám totiž hrozně přeruší soustředění a než se do toho dostanete, bude to zas chvíli trvat. 

Nenechávejte učení na poslední chvíli
Je lepší s učením začít spíše dříve než déle. Nejhorší totiž je, když totálně nestíháte, snažíte se všechno se naučit na poslední chvíli a to se většinou nepodaří.

Sežeňte si materiály, z čeho se budete učit
Zní to jako jasná věc, ale divili byste se, jak mi na střední občas chybělo něco, z čeho se učit. A teď na vysoké to není o moc lepší, ne že bych si nic nepsala, mám vše, ale občas mi to mé vše prostě nestačí a potřebuji ještě nějaké materiály. Samozřejmě je nejlepší, když máte poznámky napsané svou rukou, z těch se učí nejlépe, když to ale nejde, snažte si alespoň vyfocené poznámky od někoho přepsat. Nikdy se mi neučilo dobře z vyfocených poznámek, možná víte o čem mluvím.

Zvýrazňovače
A přichází na řadu má oblíbená věc. Barvičky a zase barvičky. Jen dejte pozor, abyste si takhle nevybarvili celou stránku, to by ztratilo význam. Zvýrazněte si důležité definice, rozdělení, letopočty. A nedělejte to jako já, když jsem se zvýrazňovači začínala, že mi připadalo důležité téměř vše, tak jsem ve výsledku neměla vybarvené snad dvě věty. 

Udělejte si výpisky 
Vypište si to nejdůležitější z vašeho učení a pak při opakování si postupně odškrtávejte ty věci, které už umíte. Můžete si za každou odškrtnutou věc něco slíbit a uvidíte, jak to hned pude lépe, když budete mít tuto motivaci. 

Vypisujte si problematické věci a nebo vzorečky na zvláštní papír
Jestliže narazíte na něco, co vám prostě neleze do hlavy, vypište si to někam vedle na zvláštní papír. Toto je dobré použít i na vzorečky. Před testem si můžete pročíst jen tento papír, kde to budete mít vše hned na očích a nebudete muset tyto věci lovit někde v několikastránkových poznámkách.



Nevšímejte si mobilu, počítače a všeho, co by vás mohlo rušit
Toto asi taky slyšíte všude, ale víte, jak vás občasné nakukování do mobilu ruší? Když ho necháte třeba jen na druhé straně pokoje, hned vám učení pude rychleji a vy se Instagramu budete pak moci věnovat v klidu po učení a s dobrým pocitem, že jste to učení zvládli. A že taky jde chvíli žít bez mobilu.

Jestliže se učíte matiku a nebo fyziku, chemii - počítejte
Nejvíce to snad platí na matiku. Možná vám matikář pořád také opakoval, že abyste jste se matiku naučili, musíte počítat a počítat. A on měl pravdu! Protože jenom když počítáte sami, zjistíte, co vám v látce dělá problém a co si musíte ujasnit. Koukání na vyřešené příklady je úplně k ničemu, to můžete jít klidně do kina a budete toho umět stejně.



Nechte se vyzkoušet
Taky stará dobrá rada. Ale jak jinak zjistíte, jestli už to umíte a nebo se ještě potřebujete danou věc chvíli učit? Požádejte někoho, aby vás vyzkoušel a vy budete mít jistotu, že to umíte a jestliže požádáte rodiče a budete to umět, bude rád. Taková vedlejší dobrá věc.

To nejlepší na konec - pauzy
Bez těch nějaké delší učení nejde. Naplánujte si pravidelné pauzy třeba po hodinách a nebo po určitém počtu stránek. Bude to efektivnější než do něčeho koukat celý den. A také věřím, že ty pauzy vás budou bavit nejvíce. Asi tak jako mě.

Tak to by bylo ode mne dnes vše. Doufám, že vám mé typy alespoň trochu pomůžou. Do komentářů mi můžete napsat, co pomáhá vám a jestli máme něco společné. 

Vaše










5 komentářů:

  1. Ja si učenie nechávam vždy na poslednú chvíľu a v ten večer dokážem byť do rána hore aby som sa naučila :D šialené a taktiež mi veľmi pomáhajú zvýrazňovace a poriadok okolo seba ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja si učenie nechávam vždy na poslednú chvíľu a v ten večer dokážem byť do rána hore aby som sa naučila :D šialené a taktiež mi veľmi pomáhajú zvýrazňovace a poriadok okolo seba ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tak, super rady, ja sa po lenivej sobote snažím dostať soäť do švungu a čosi dnes spraviť :)
    Ak ťa to zaujíma, mám blog pre študentov, tak sa pozri na timkablogblog.wordpress.com ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkné rady :) I když mnoho věcí mám naopak - například učit se musím jedině večer/v noci, dopoledne jsem nepoužitelná, odpoledne mám tendence od učení odbíhat, takže jakmile je tma a všichni spí, přichází můj čas. S tím také souvisí to, že se raději učím pod stresem - takže otevřu učivo čtyři hoďky někdy v noci před testem. Jakmile bych na to měla dostatek času, odsouvám to a nakonec to dopadne stejně, takže proč si ubírat čas, že? :D

    OdpovědětVymazat
  5. Na mě moc komplikované a spíše by mě to ještě víc otrávilo :D Vezmu výpisky v pc, zvýrazním si je tam, vytisknu a den předtím si to večer přečtu, pak ještě ráno a test za jedna je na světě :D
    Pokud jde o víc jak 15 stran, tak se učím ráno při cestě vlakem 2 dny. Když víc jak 30, tak jse ochotná tomu obětovat 4 ranní jízdy vlakem. Ale to je tak všechno :D

    Jinak se mi nejlépe učí ráno a pak večer. Ale večer už se mi většinou nechce O:)

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3