Na slovíčko s eL: Pro ana blogy

neděle 26. února 2017




Ahojte,
dnešní článek je jedna velká improvizace. Už snad měsíc jsem na tento víkend měla naplánovaný get ready with me na ples, ale nestihla jsem se skoro ani připravit, natož se nafotit. No nevadí. Přemýšlela jsem, že bych mohla tedy něco napsat do názorové rubriky "Na slovíčko s eL". Věc, která mne na blozích vytáčí snad nejvíce, jsou "pro ana blogy". Proto jsem pro dnešní slovíčko vybrala právě toto téma.

Takže, co to vůbec jsou pro ana blogy?
Jsou to blogy náctiletých slečen, které jsou přímo posedlé hubenou postavou. Nejsou ale ochotné se moc hýbat. Rozhodly se tedy, že zhubnou tak, že nebudou jíst. Nebo budou jíst naprosto minimálně. Na své blogy si píšou hlavně své jídelníčky, které občas vypadají tak, že u všech denních jídel mají napsané, že nesnědly nic. Dále na jejich stránkách můžete najít všechny možné inspirační fotky holek s anorexií a nebo v lepším případě jen vyhublé. To je u plno těchto blogů vše, co na nich můžete najít. Holky mrtvolky mají i vlastní komunitu, navzájem se podporují v nejedení a největší radost mají z toho, když na svém oblíbeném pro ana blogu najdou, že blogerka ten den nic nesnědla.
Zde máte pár blogů, abyste se mohli podívat: ana-motivation, rooftops, rosaline357, skinny-proana, pro-ana-4ewer


Určitě je vám už jasné, že já fakt nejsem jedna z těch, která by takovýto typ blogů podporovala. Je to škodlivý a nebezpečný a to v hodně úhlech pohledu. Sama slečna, která takovýto blog píše a nejí, by se měla nad sebou zamyslet. Chápu, že chtějí být hubené, jen nechápu, proč se kvůli tomu musí zabíjet. Ale toto bych ještě překousla. Když jsou ony tak pitomé, že prostě vedou takovouto životosprávu a považují ji za správnou. Však ony se poučí až skončí v nemocnici, pochybuji, že by jim nikdo neřekl, že když nebudou jíst, budou nemocné. Co mi na těchto blozích ale vadí nejvíce je to, jak se navzájem podporují. Ta jejich komunita. To, že k tomu inspirují například holky v pubertě, které mají problém s váhou, jejich okolí si je kvůli tomu dobírá a tak. Tyto holky do toho okamžitě mohou spadnout taky. A pro anablogerky se kvůli tomu necítí zle, vždyť ony jsou ty silné, které zvládnou nejíst a holka, která k nim přejde se přece rozhodla správně. Slíbí jim nejrychlejší výsledky a téměř bez práce. Holka do toho spadne také, založí si další pro ana blog, kde ji všechny tyto mrtvolky podporují. Anorexie by se neměla prezentovat jako správná věc! Ještě některé ty holky jsou tak zblbnuté, že píšou, že milují svou anu. (ana = anorexie) 

Jak vnímáte tyto blogy vy? Schválně, mám tu někoho, kdo s těmito blogy sympatizuje anebo kdo má svůj vlastní? 

Příště snad u veselejšího článku,
Vaše



17 komentářů:

  1. No jde spíše o to,ze holky jsou nemocné, ne blbé. Možná na začátku byly blbe. A ještě mne překvapilo, že píšeš, že se moc nechtějí hýbat - to mne zarazilo,neboť jsem právě myslela, že jodne z nich se sportu věnuje ... :) každopádně souhlasím - tohle by se prezentovat nemělo no :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ony se možná o nějaký pohyb snaží, ale nemyslím si, že by nějak extrémně sportovaly, vždyť na to nemůžou mít energii s tím jejich nulovým příjmem...
      S tím, že jsou nemocné, s tím souhlasím, ale aby se do tohoto stavu dostaly, musely být i blbé, vždyť kdo s hlavou v pořádku by se dobrovolně zabíjel...

      Vymazat
    2. Nieže by som sa anorektičiek zastávala, naozaj je to hlúposť, ale v tomto musím súhlasiť s Janou. Anorektičky sa hýbu až príliš (väčšinou kardio) aby schudli ešte viac a rýchlejšie. No fakt nechápem, kde na to berú energiu.

      Vymazat
    3. Nejde mi to do hlavy, že někdo s příjmem 0 kcal za den má takovéto výdaje a ještě žije

      Vymazat
  2. ja som ani netušila, že také niečo existuje.
    Sama sa pokúšam schudnúť a občas mám pocit, že málo jem a to jem 5x denne... ale toto je už brutal.

    dazzlera.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel existuje, rozhodně si z nich neber příklad..:)

      Vymazat
  3. Pamatuju si, jak jsem na podobné blogy narazila tak 10 let zpátky, bylo to šílené. Jde to, že anorexie, tedy mentální anorexie je nemoc, která je nutná léčit, není to žádná sranda, už jen protože jsou přesvědčený, že takto je to v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě.. A když ještě přes tyto blogy přesvědčují, že je to v pohodě i ostatní holky, které by to vůbec nenapadlo?

      Vymazat
  4. Ježiši, to vůbec nevím že to existuje. Teď jsem se tím chvilku procházela, a nechtělo se mi věřit vlastním očím. Jestli to nechají zajít moc daleko, tak už to taková sranda a láska nebude :( Fuh, to mi zase trošku kleslo mínění o mladých dívkách, myslela jsem, že o anorexii a bulímii už jsme všichni slyšeli tolik, že to snad nikoho ani nenapadne, a ony si vytváří blogy :(

    Můj blog: Cosmokočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No spousta těch, které ty blogy píšou už úplně v pohodě nejsou a sranda to není. Viď, tolik lidí nás varovalo před těmito nemocemi, tedy když jsem byla v tom věku, tak jsem o tom pořád něco slyšela. Ale ono když jim nestačí příběhy holek, které si tím zničily život, tak ono je to těžký..-.-"

      Vymazat
  5. Je to smutné, ale asi za to může trochu dnešní móda a modelky, časopisy a touha po ,,dokokonalé'' kráse a postavě. Mě občas zaráží celkově názory a trendy u mladých holek (a to nejsem žádná stařenka).

    Kdyby ses chtěla mrknout ke mě na blog, ráda tě přivítám:-)

    ByGabra.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako je mi jasné, že za to můžou z části i modelky, ale ty alespoň nenabádají mladé holky k anorexii

      Vymazat
  6. Tohle už je nemoc a žádný z takových blogů nesleduji. Ani jsem o nich nevěděla. Já bych se takto určitě netýrala a kdybych jen den nejedla, asi bych umřela hlady. :-D Miluji, když se můžu dobře najíst. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se sice v jídle omezuji, ale rozhodně si neumím představit ani den bez jídla, natož týdenní hladovku o vodě, to fakt ne -.-"

      Vymazat
  7. Tak tyhle blogy letěly za mé puberty, a přiznám se že jsem je teda hltala také....jako malá. Dneska to nechápu, přijde mi to jako taková komunita, která se vzájemně podporuje :(. Netušila jsem že to frčí ještě dnes.....myslela jsem že se to třeba zlepšilo, ale asi ne :(.

    www.elliderooth.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že si z toho vyrostla..:) za mé puberty frčely taky, ale myslela jsem si, že už to opadlo.. Když jsem zjistila, že jsou stále aktuální, docela mne to zarazilo.. Vždyť se o anorexii mluví všude

      Vymazat
  8. Doteraz som o ničom takom nevedela..Fakt choré.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3