Na slovíčko s eL: prezidentské volby 2018

středa 24. ledna 2018


Ahojte,
nejde si nevšimnout aktuálního dění a určitě víte, že bude tento víkend 2. kolo prezidentských voleb. No, nevím, jestli jsem ten správný člověk, který by tady měl toto téma rozebírat, ale přeci jen bych k tomu chtěla něco říct. Když budu upřímná, o politiku se zajímám jen tak 14 dní před každými volbami. Samozřejmě nějaké zprávy vždy pochytím i na Twitteru, ale účelově politiku nevyhledávám. Nerozumím jí, ale snažím se porozumět alespoň některým souvislostem.

Kdysi bylo mezi námi mladými hrozně moderní se nezajímat o politiku a vůbec ji nesledovat. Nevím sice, jak dlouho to je, ale nebude to zas tak dlouho, co jsem naprosto hrdě prohlašovala, že mne politika absolutně nezajímá a ještě jsem za to byla pyšná. Absolutně tento svůj postoj teď nechápu. Jo, už jsem přiznala, že politice nerozumím, ale už na to aspoň nejsem tolik pyšná jako dřív. Teď se snažím s tím i něco dělat tedy alespoň v době voleb. 


Schválně, kolik z vás si také ve svém okolí všimlo, že dříve bylo hrozně moderní ignorovat politiku? Toho, že teď je zase moderní politiku neignorovat si museli všimnout snad všichni. Nevím, co se najednou tak změnilo, ale je to změna k lepšímu. Jednoho dne bude muset do politiky zasednout naše generace a vést stát. Stejně jako jednou bude prezidentem někdo z našich vrstevníků. To bude ale až za dlouho. 

Neříkám, že bychom se teď všichni měli stát politology, naprosto chápu, že vás politika nebaví. Mě to taky přijde jako groteska dost často. Kolem voleb sleduji politické pořady a občas se nestačím divit, co na sebe ti lidé vzájemně řeknou, jen aby jeden druhého pošpinili a znemožnili mu úspěch. (Musím podotknout, že tyto řádky jsem psala ještě před debatou na Primě, kde se pan prezident doslova vyžíval ve shazování svého soupeře.) Všímala jsem si toho hlavně při prezidentské debatě k prvnímu kolu voleb. Kandidáti si směli pokládat vzájemně otázky, jeden se druhého na něco zeptal, druhý odpověděl a ten první jen řekl: "No, takže jsem se zase nedověděl odpověď na svou otázku, nevadí, tak jdeme dál." Pánové, sice jsem politicky nedotčená, ale tipuji, že kydáním špíny na sebe se politika nedělá. Já vím, je to ale oblíbený způsob vedení politiky u nás. Třeba takové Čapí hnízdo, ale o tom dnes mluvit nechci. 

A co nám páni slibují, když je zvolíme?
Miloš Zeman 
Miloš Zeman hned od začátku prohlašoval, že nebude mít volební program a nepůjde do debat, že lidi mají posoudit jeho prezidentství podle uběhlých pěti let. No záměr s debatami přehodnotil a do debat na druhé kolo už půjde a jeho volební program jsem stále nenašla. Máme tedy posoudit z jeho působení na hradě do teď.
Jiří Drahoš
Jiří Drahoš chce prosazovat demokracii, pomáhat lidem, kteří se o sebe nemohou postarat sami, modernizovat stát třeba elektronickými volbami. Chce připravenou a aktivní armádu, investovat do vzdělání a budoucnosti českých občanů. Chce diskutovat o příjetí eura, tvrdí ale, že i kdyby ho on sebevíc chtěl a občané byli proti, že do toho nepůjde. Jeho volební program si můžete najít zde, chcete-li si ho přesněji projít. Vypsala jsem zde jen několik bodů. 

Nebudu vám říkat, koho máte volit. To je na vás, respektuji volbu každého z vás. Nebudu vám ani říkat, že musíte jít všichni volit. Na to taky nejsem ten správný člověk. Řeknu vám jen toto: Dobře si rozmyslete, jestli půjdete volit a nebo ne. Jednou tu totiž nebude ta generace, která je zvyklá chodit k volbám, protože to měla v minulém režimu povinně. Jednou všechna tato rozhodnutí budou na nás, na generaci, která vyrůstala v nezájmu o politiku. A jaká pak bude volebním účast, když už teď je tak nízká? 

Přeji vám šťastnou volbu, ať už jestli vůbec půjdete k volbám a nebo výběr toho lepšího kandidáta.
Půjdete volit? 


PS: Na facebooku mi chybí pořádná skupina na sdílení giveaway, takže jsem jednu založila a doufám, že se pořádně rozroste. Pokud ji chcete podpořit a dovědět se o různých giveaway, skupina je zde :)

PPS: Jestli se vám u mne líbí, nezapomeňte mne sledovat v pravém menu pod "pravidelní čtenáři", ať vám nic neunikne. 

Mějte se krásně,
Vaše




4 komentáře:

  1. Mě překvapil jeden kadidát, který neví ani pravomoce prezidenta a sám ho chce vykonávat. To si myslím, že je docela velký průšvih a ostuda. Tak snad vyhraje ten, který na to má.
    SimonetaBlog

    OdpovědětVymazat
  2. volit určitě jdu :) a už i vím koho!

    http://xoxoronnie.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Já se dřív o politiku nezajímala, protože jsem byla malá a nikdo mě nebral vážně, tak proč se o tom s někým dohadovat. Až pak, když jsem se v roce 2016 seznámila se svým současným přítelem, jsem konečně našla někoho, kdo je se mnou ochotný diskutovat, kdo mi dává podněty k diskuzi i k přemýšlení, kdo chápe moje názory. Strašně moc ráda bych šla volit, jak prezidenta, tak předtím sněmovnu, ale osmnáct mi bude až příští týden. Smůla no. :D

    Nicméně doufám, že vyhraje Drahoš. V prvním kole bych byla bývala volila Hilšera. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě volit půjdu, je to občanská povinnost. Mile mne překvapuje, jak je téma volby čím dál více vidět i u mladých lidí :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3