Celé září bez médií!

středa 7. října 2020

 Ahoj, jsem teď ve své "bus office" nějaká produktivní, protože toto je druhý článek, který tu píšu. A to nejsem ještě ani u Příbrami, která je v půlce cesty k nám! Nějak jsem chytla tvořivou vlnu a tak se na ní nechám unášet. Tento článek už ale bude trochu vážnější než ten, který jsem vám psala před chvílí a který jste četli o víkendu. Teď k vám ale chci promluvit. 

Už tak nějak od léta jsem tušila, že mi vlastně vůbec nedělá dobře sledovat média. Skrz Voldemorta, tak tomu říká Valča z Aprés Chic a mě se to hrozně líbí, tak si to s dovolením pro tento článek půjčím, jo, Valy? Všichni určitě víte, o čem budu psát. 

Na začátku září jsem si řekla, že mi přijde nelogické nadávat na média, že do nás cpou strach a nic s tím nedělat. A tak jsem se s tím rozhodla něco udělat. Přestala jsem na sociálních sítích sledovat všechny zpravodajské servery a přestala navštěvovat seznam a podobné stránky. A taky jsem si na Twitteru vytvořila seznam slov, které když skryjete (Twitter je na tomhle úžasný, skryje celý tweet, ve kterém se objeví slovo ze seznamu skrytých), tak je nevidíte. Poslední a nejtěžší krok byl přesvědčit své okolí, že mi fakt nemají říkat čísla nakažených. A hlavně je přesvědčit o tom, že když říkám, že to nechci vědět, tak to myslím smrtelně vážně. Takže já vlastně nevím, kolik nemocných jsme v září měli, jen vím, že to nebylo úplně nejlepší.

Zprvu jsem se cítila, že je to ode mě možná trochu nezodpovědný. Už ale hodně brzo mi došlo, že jakmile šašci něco vyhlásí, okamžitě se to ke mně dostane i jinak než přes média. Od této chvíle mi toto mé rozhodnutí přišlo až moc radikální jen v tom, že jsem se vlastně odstřihla i od ostatních zpráv. Naštěstí to ale nakonec zafungovalo stejně jako u opatření. Když se stalo něco důležitého, doneslo se to ke mně přes známé. Naštěstí nemám ve své sociální bublině lidi, kteří by se nezajímali o dění ve světě.

Když jsem na začátku září říkala lidem, že nesleduji žádná média, koukali na mě ze začátku tak, že si dělám srandu. Když o tom začnu mluvit teď, po celém měsíci beze zpráv, už na mě koukají jinak. Ne jako na blázna, který vše odmítá. Ale tak nějak se špetkou závisti a obdivu. Následně z nich většinou vypadne, že už je to taky nebaví a že už to také hodně zredukovali. A že by vlastně chtěli umět se od toho odstřihnout jako já. 

Celkově mi přijde, že se nálada ve společnosti ohledně Voldemorta dost změnila. Jak neslyším nic z médií, všímám si spíš reakcí lidí. Začínají být dost lhostejní. Jsou alergičtí na ta slova a vlastně už o tom také nechtějí nic slyšet. Začínají být alergičtí na média. Myslí si, že média ve všem vidí jen zlo a vytváří v nás strach. A přesně z těchto důvodů jsem se od médií odstřihla. 

Dokonce jsem tento týden viděla, jak Nikol Štíbrová na svých instastrories Voldemorta propaguje. A že ho máme zas hrotit. Lidi už ho prostě řešit nechtějí. Už ne, už toho bylo moc. 

Tímto článkem ale nechci říct, že bychom se na to měli všichni vyprdnout. To rozhodně ne. Já všechna opatření dodržuji a chovám se k ním s respektem a pokorou. Bez roušky bych do obchodu a nebo veřejné dopravy nevlezla. Jsem alergická na lidi, kteří proti tomu demonstrují. Ve Strakonicích máme na facebooku skupinu "Strakonice nahoře bez", kde se schází právě lidi, kteří nenosí roušky nikam a chlubí se tím. S tímto naprosto nesouhlasím.

Co jsem ale článkem chtěla říct? Lidi, nenechme se děsit k smrti médii. Nesledujme je tak často. Co se ke mně doneslo, tak schválně sdílejí jen to nejhorší. Starejme se o svou psychiku. Choďme místo sledování zpráv do přírody na procházky. Smějme se nad komediemi a nebo hovory se svými blízkými.  Potkávejme své kamarády venku. Sportujme a dobře jezme. Toto jsou věci, čím se můžeme jako společnost uzdravit. Není to věčný strach, jak si myslí média!

Já věřím, že psychické a fyzické zdraví jsou spolu neskutečně propojeny! Věřím, že tím strachem, který se v nás snaží vyvolat média, je vše horší. My vystresovaní a náchylní něco chytit. Buďme v pohodě. Je teď důležité se o své psychické zdraví starat víc než normálně! Proto si ho nenechte ničit médii. Nemusíme vědět, kolik nakažených za den je a nad čím se spekuluje. Ta platná opatření se k vám stejně nějak dostanou a většinou už ve formě, kdy fakt platí a ne nesčetně jejich beta verzí, které byly navrženy, než je Bureš zrušil. 

Buďte hlavně všichni zdraví a slibte mi, že se půjdete projít!

Jak v této době vnímáte média vy?

Těším se na vás u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde

V neposlední řadě sledujte můj blog přes GFC (v menu), jestli se vám tu líbí ♥

12 komentářů:

  1. Sama za sebe musím říct, že už od jarní karantény a nošení roušek jsem přestala sledovat dost jak čt24, tak i seznam, protože si myslím že to akorát člověka více vyděsí. Čím dál víc na některých lidech vidím jak vzhledem k této situaci jsou více vystresovaní a mají dost často i špatnou náladu. I když já sama všechny bezpečnostní opatření dodržuji ať už u nás ve firmě nebo které jsou dané stejně si myslím, že člověk by to nesměl přehánět sledování toho kolik je nakažených atd. Měl by jít radši ven, trávit čas s lidmi které má rád nebo sportovat.

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem zvažovala minimálně měsíc bez médií, ale ne kvůli koroně, myslím si, že mít informace je v pořádku, a když je jich holt někdy moc, člověk může vždycky přepnout jinam nebo číst jiný článek. Co mně vadí - a to zejména na internetu - jsou samotní lidé. Třeba jak zmiňuješ tu skupinu Strakonice nahoře bez, přesně z takových lidí se mi akorát zvedá tlak. Myslím si, že k Vánocůms i dám jako dárek měsíční odříznutí od Facebooku. Pokdu se tedy dřív Facebook neodřízne od Evropy, jak vyhrožuje. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tihle lidi jsou tak na dvě rány. Je pravda, že odříznout FB, člověku by bylo o dost lépe :)

      Vymazat
  3. Média jsou zlo obecně, zvláště pak v této době. Všude jen vidíme strach a negativní zprávy. Také respektuji všechna opatření, ale čeho je moc toho je příliš. Tohle páchá více škody, než užitku..

    OdpovědětVymazat
  4. Tak s tímto článkem naprosto souzním.. Já tedy média stále sleduji, ale hodně jsem to omezila a celkově se cítím líp, když nevím hned o všem.. Tak jako tak se ke mně to nejdůležitější dostane ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím si, že je jedna věc sledovat média a druhá věc je sledovat média kriticky. Vzhledem k tomu, že jsem tři roky studovala mediální studia se asi nikdy nebudu chtít dostat do fáze, kdy nebudu žádná média dobrovolně sledovat. Protože nebýt médií (těch kvalitních samozřejmě) spoustu informací bychom my "obyčejní" lidé vůbec netušili. Možná se to teď zdá, že média šíří akorát strach a dezinformace, ale není tomu tak. Stačí sledovat ta kvalitní a dobrá média, která si zdroje ověřují a nečíst blbosti z MR Dnes, které lidé sdílejí na FB. :)
    Například takový Feri nebyl a není médium, ovšem díky němu a jeho "zpravodajství" na insta konečně lidé chápou, co se děje a co která opatření znamenají, takže já tvůj postoj respektuji, ale nemyslím si, že je úplně vhodný, obzvlášť v současné době, kdy se věci mění ze dne na den a je potřeba se jako vzdělaný člověk orientovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě z toho není psychicky dobře. Stačí jen slyšet a nebo číst to slovo a okamžitě mi začíná bušit srdce a stahovat se mi hrudník, takže je úplně jedno, jestli je to kvalitní médium a nebo nějaký podřadný, to slovo tam stejně napíšou. Nemyslím si, že nevím, jak se mám chovat a jsem ráda, že mi proklouzly verze opatření, která ani nestihly začít platit, protože je nahradila ta, o kterých vím. Nemám pocit, že musím vědět, kolik je za den nemocných, nechci-li sama skončit někde na psychiatrii... :)

      Vymazat
  6. Kéž bych média nesledovala i já, ale při práci v kanclu a ještě na úřadě, kam nám stále chodí nějaká opatření a ptají se lidi i z venčí, je to hodně těžký :) nicméně já si jedu v tomhle jistý střed v názorech i přes většinu skeptických zpráv z novin, dost věcí jsem prožila a mám srovnání i s jinými zeměmi a novinami tady, co se píše o nich a co je skutečnost :)... vůbec se ti nedivím, že ses vypla, taky bych to nejradši udělala, není mi z toho nej. naštěstí, alespoń tv nevnímám.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře <3