Snakker jeg norsk? | Jak jde mé samostudium norštiny

sobota 24. dubna 2021

Ahoj, nikdy bych neřekla, že budu tolik rozlítaná a budu mít tolik věcí na práci. Vždycky jsem si myslela, že až dodělám školu, tak budu po práci jen koukat na seriály a nebo číst knihu, možná hrát nějaké hry na počítači. Realita je ale jiná a já musím uznat, že jsem měla víc času, dokud jsem do té školy chodila. Teď jsem si vymyslela tolik aktivit, že na ně musím mít to do list, abych to zvládla nějak zkoordinovat. Dělám to ale ráda. Dnes vám o jedné té mé aktivitě napíšu.



Jedná se o samostudium norštiny.

Pořídila jsem si učebnici norštiny a přehled gramatiky a s chutí jsem se do toho pustila. Já se učím norštinu z Duolinga už od listopadu a právě z něj už něco umím, takže když jsem začínala první lekci, nebylo tam pro mě téměř nic nového a zvládla jsem přeložit úvodní text bez jakéhokoliv zaškobrtnutí. 

Co mi ale hodně vadí na Duolingu a co byl také z části důvod toho, proč jsem si učebnici kupovala, je to, že Duolingo vůbec nijak nevysvětluje gramatiku (a ani to není v jeho idee, takže to po něm ani nemůžu chtít) a vše tam musíte pochopit za chodu. Trvalo mi docela dlouho, než jsem pochopila různé tvary podstatných jmen, kterými se vyjadřuje jemný rozdíl mezi nimi, ekvivalentem v angličtině tomu je "a, an" a "the". 

V učebnici je gramatika vždy vysvětlená, což mi dělá dost radost a hned si ujasňuji věci, které mi z Duolinga jasné nebyly. Součástí této učebnice je i  plno poslechů, které mi při takovémto studiu přijdou klíčové. Člověk si to může přečíst pomalu, jak jemu vyhovuje, ale rodilý mluvčí to řekne tak rychle, že si pak ani neškrtnete a je dobré na to být připravená. 

Já jsem zatím nadšená a baví mě to! Doufám, že mi to vydrží dlouho a budu tomu jazyku aspoň trochu rozumět. Ani nevím, jestli norštinu budu někdy potřebovat, protože je mi jasné, že i kdybych v Norsku byla, tak z pohodlnosti stejně použiju angličtinu, ale prostě mě to baví. Dělám to jen tak, pro zábavu. A to je na tom super.

Jaké jazyky se učíte vy?

Těším se u dalšího článku,
Lenka

Sledujte můj Instagram - zde
Sledujte blog na Facebooku - zde
Sledujte můj YouTube kanál - zde

16 komentářů:

  1. Páni, norština, seš dobrá!

    Já se začala na Duolingo učit francouzštinu - taky nevím, jestli ji vůbec někdy použiju... ale je to krásný jazyk, tak jsem si řekla: proč ně!? :)

    Ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je správný přístup! :) I kdybychom to v životě nepoužily, alespoň trénujeme mozek :)

      Vymazat
  2. S Duolingom s tebou súhlasím. Je skvelé na slovnú zásobu a nejaké frázy, ale ísť nejak hlbšie, čo sa týka gramatiky tam asi nepôjde. Ja sa takto snažím učiť španielčinu s ktorou som začala už na strednej. Ale vážne rozmýšľam nad tým, že by som zainvestovala do lektora. Sama vidím ako rýchlejšie a jednoduchšie mi to išlo v škole kde sa nám niekto venoval ak keď sa to takto učím sama.
    A akože za to, že sa učíš sama po nórsky máš u mňa veľký obdiv. Podľa mňa je to veľmi zložitý jazyk.

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Duolingo je dobrý doplněk, ale nedokážu si představit, že se tam někdo fakt jazyk naučí. Taky jsem přemýšlela o lektorovi, ale zatím si vystačím sama :)
      Děkuji! :) Já si naopak myslím, že když člověk umí alespoň trochu anglicky a nebo německy, že to tak těžké zas není. Hodně jevů z gramatiky se tam opakuje, spíš naopak, skládání vět mi přijde jednodušší v norštině, než v angličtině :)

      Vymazat
  3. Tuhle učebnici mám doma taky, mám ji už několik let, ale zatím jsem došla jen do druhé lekce :/ Už je to ale několik týdnů, co se učím norsky pomoci aplikace, akorát používám jinou než Duolingo :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Je skvělé, že tě to tak baví. Vzdělávání je důležité a ráda se také učím novým věcem, i když to momentálně nejsou zrovna jazyky. :) Držím ti i dále palce!

    OdpovědětVymazat
  5. Chápu tě s tím vytížením. Já jsem si taky říkala, že jak budu chodit do práce, tak budu mít mnohem víc času, protože škola mi ho zabírá strašně moc. Ha, ha. Člověk si pak zpětně říká, jak je pitomej. Ale je fakt, že si teď nemohu zase tak stěžovat. Většinu času pracuji na homeoffice, a je to teď rozhodně lepší - asi hlavně i kvůli covidu. No, každopádně, teď už k tématu. Studium jazyků já vždy velice chválím. A norština? Mega super! Mě se tyhle severský jazyky vždycky šíleně líbily. Přiznám se, že tíhnu spíš k těmto jazykům, než k těm jižanským. Já osobně jsem vždycky jazyky milovala, a docela mi ve škole i šly, ale upřímně bohužel mluvím jen anglicky a německy. V současném zaměstnání ale jazyky nepoužívám, takže jsem chodila na nějaké kurzy angličtiny a určitě bych v tom ráda nějak pokračovala, ale spíše to budu řešit online formou, protože mě ostatní studenti dost brzdili, asi jsem zvolila nízkou úroveň - ach to podceňování. No, a plánuji se učit rusky, myslím, že takový jazyk se rozhodně neztratí - ale zatím pouze plánuji, skutek zatím utek. :-D

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě na homeofficu nejsem. Byla jsem skoro celý březen, sice jsem toho času měla víc, ale nedalo se to vydržet a byla jsem ke konci už děsně neproduktivní. Tak jsem se dobrovolně vrátila do kanceláře.
      Jo, mě se nikdy nelíbila italština nebo španělština, i když je oboje ve světě rozhodně víc použitelný. Ale co. Jo, angličtinu a němčinu jsem se taky dost dlouho učila, ale němčinu spíš neumím použít, to když už, tak tu angličtinu :)
      Tak ať ti ruština vyjde! :) Tento jazyk se rozhodně hodí, Láďa Zibura vždycky říká, že po světě ti stačí angličtina, ruština a pak by se hodila čínština, ale ta se dá nahradit nohama a rukama :D :D

      Vymazat
  6. Obdivuji tě! S Duolingem souhlasím. Aplikaci jsem měla staženou chvíli. Učila jsem se španělsky, ale chybělo mi právě vse vysvětlit..:X

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně no. Člověk k tomu musí mít prostě něco jiného ještě :)

      Vymazat
  7. Jak jsi přišla zrovna na norštinu? :D já pořád bojuji s elánem začít pořádně studovat jazyky .. druhý jazyk po angličtině mám ruštinu a tu jsem začala znova oprašovat na vysoké a pak vloni v létě a v současnosti s přítelem. Problém rozumět nemám, ale s tím mluvením je to tragédie. Potřebovala bych větší odhodlání. Navíc mám teď v plánu odjet na delší čas pracovat a studovat do Bulharska, tak i do toho bych měla nějak pustit. Nedáš mi nějaké rady ohledně motivaci? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souvisí to s mou velkou láskou k Norsku, takže to pak už nebylo těžké :D
      ty jo, mou hlavní motivací je to, že mě to baví :D a taky jsem si utvořila zvyk sednout ráno do tramvaje a zapnout Duolingo. Ze začátku to docela bolelo se nutit, to se přiznám, ale teď to už dělám automaticky :)

      Vymazat
  8. Jen tak dál, mně momentálně moje Němčina stojí na místě, Duolingo mě už tolik nebaví jak bavilo z počátku a dost dní i vynechávám, ale mám výhodu, že němčinu jsem se učila několik let, takže gramatika není takový problém :) Ráda bych zkusila Italštinu, nebo Španělštinu.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, kdybych si z Duolinga neudělala takovou tradici při cestě do práce, tak bych s tím také měla dost problém, takže tě chápu, ale je fajn, že máš ty základy :) Určitě to zkus, jeden z těch jazyků! :)

      Vymazat

Děkuji za komentáře <3